Συστάσεις Διατροφής

Πόσο συχνά τρώτε απ' έξω; Κι όταν το κάνετε, τι προτιμάτε;

της Νεκταρίας Καρακώστα
29 Απριλίου 2015
17280 Προβολές
12 λεπτά να διαβαστεί
autokinita pou poulane trofima

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μια από τις κυριότερες συμβουλές των Διαιτολόγων, είναι να προτιμήσουμε το Σπιτικό Φαγητό. Είναι πιο οικονομικό, μπορούμε να καθορίσουμε την Διατροφική του αξία και προσέξουμε την ποσότητα που θα βάλουμε στο πιάτο μας!

Άραγε οι ίδιοι, τρώνε απ'έξω στην καθημερινότητά τους; Και όταν το κάνουν, τι επιλέγουν; Πάμε να δούμε τι μας απάντησαν οι Συνεργάτες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι του Δικτύου μας:

Δημήτρης Μπερτζελέτος: Τρώω έξω σίγουρα 1 φορά / εβδομάδα, μπορεί και δύο, συνήθως για κοινωνικούς λόγους. Καταλήγω συνήθως σε μεζεδοπωλείο ή εστιατόριο.

Γιώργος Καραμανιώλας: Το φαγητό απέξω καταλαμβάνει συνήθως, ένα γεύμα στο Εβδομαδιαίο Διαιτολόγιό μου. Λατρεύω να δοκιμάζω Διαφορετικές Κουζίνες και γεύματα που δε μπορώ να ετοιμάσω μόνος μου! Συχνά, υπάρχουν και δύσκολες μέρες όπου απλά αγοράζω καλαμάκια κοτόπουλο ή κάποια άλλη σχετικά υγιενή επιλογή, επειδή δε πρόλαβα να ετοιμάσω ή ξέχασα το γεύμα μου. Θυμάμαι πάντα να Απολαμβάνω τα γεύματα μου έξω χωρίς τύψεις, αλλά πάντα με μέτρο!

Βάσια Μανίκα: Όσον αφορά στο delivery, ίσως 1 φορά την εβδομάδα ή και λίγο πιο αραιά. Προτιμώ τα καλαμάκια κοτόπουλου με αλάδωτη πίτα και σαλάτα. Άλλη μια φορά την εβδομάδα θα βγω έξω για φαγητό. Προτιμώ τη μεσογειακή κουζίνα, την κρητική και τα grills.

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου: Ως χορτοφάγος στην Ελλάδα, δυσκολεύομαι να βρω ποιοτικές επιλογές φαγητού σε εστιατόρια ή delivery, οπότε όταν είναι στο χέρι μου το αποφεύγω. Σε ειδικές περιστάσεις όπου θα παραγγείλουμε φαγητό με φίλους θα επιλέξω μια μερίδα ή πίτα με φαλάφελ, χούμους και λαχανικά, ή χορτοφαγικό σούσι. Σε έξοδο για φαγητό αν είναι στο χέρι μου θα προτιμήσω ένα εστιατόριο με χορτοφαγικές επιλογές όπως noodles με λαχανικά και τόφου ή τορτίγια φαλάφελ ή με φασόλια και γουακαμόλε ή vegan πίτσα με διάφορα λαχανικά, σάλτσα και ελιές (δεν προτιμώ αυτές με τα vegan τυριά). Στις περισσότερες ταβέρνες θα βρω συνήθως φάβα, γίγαντες, ντολμαδάκια, χόρτα, παντζάρια, ψητά μανιτάρια και άλλα λαχανικα και φυσικά πατάτες τηγανιτές που μου αρέσουν πολύ αν είναι φρέσκες.Σίγουρα, πολλές φορές έχω ξεμείνει από επιλογές, ειδικά σε νησιά ή μικρά χωριά, όπου έχω αρκεστεί στο γνωστό: πατάτα - σαλάτα - ψωμί.

Ελένη Τσαχάκη: Το φαγητό για εμένα παρουσιάζεται ως αφορμή να μας φέρει κοντά. Γι'αυτό λοιπόν το φαγητό εκτός σπιτιού το αξιοποιώ ως ένα μέσο για να δω αγαπημένους και φίλους. Η συχνότητα αυτού δεν είναι σταθερή, όμως δεν αποτελεί και περιορισμό αν τύχει να βρεθούμε παραπάνω από 1 φορά για φαγητό εκτός σπιτιού. Μου αρέσει να διαλέγω γεύσεις πρωτόγνωρες και ειδικά τα εστιατόρια με μικρές μερίδες, μα ξεχωριστούς γευστικούς συνδυασμούς. Πάντα θα είμαι ο άνθρωπος που θα διαλέξει σίγουρα σαλάτα ή λαχανικά στο πιάτο και τα υπόλοιπα...τα επιλέγω με βάση την όρεξή μου εκείνη τη στιγμή.

Νίκη Βουλγαράκη: Όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι και εμείς οι διατροφολόγοι έχουμε ψυχή και επιθυμούμε να τρώμε έξω. Σαφώς η συχνότητα είναι 1-2 φορές την βδομάδα. Μου αρέσει να βγω με την οικογένεια μου η με παρέα για να απολαύσω είτε σε ψαροταβέρνα  κάποιο φρέσκο ψάρι ψητό με χόρτα εποχής όπως είναι τα βλίτα τώρα το καλοκαίρι και λίγες φρέσκες πατάτες τηγανητές, είτε κάποιο θαλασσινό σε βραστή η ψητή μορφή όπως είναι οι γαρίδες, τα χταπόδι και το καλαμάρι. Όταν  επιλέξω να πάω σε μια ταβέρνα για κρέας, προτιμώ φιλέτο κοτόπουλο η μπριζόλα ψητή μαζί με σαλάτα εποχής, είτε είναι χωριάτικη το καλοκαίρι, είτε είναι πράσινη ανάμεικτη το χειμώνα. Ταυτόχρονα έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα ψητά λαχανικά και όπου τα βρίσκω τα επιλέγω σίγουρα. Αν δεν βγω έξω για φαγητό ίσως να παραγγείλω η να αγοράσω πίτα με ξυλάκι κοτόπουλο (πιο σπάνια γύρο κοτόπουλο ), γιαούρτι και λαχανικά. Άλλωστε όλα επιτρέπονται σε μια ισορροπημένη διατροφή … αυτό που έχει σημασία είναι η συχνότητα και η ποσότητα σε αυτό που θα καταναλώσουμε.. Πάν μέτρον άριστον!

Ελένη ΚαλογήρουΕίμαι άτομο που ως επί το πλείστον τρώω σπιτικό φαγητό. Προτιμώ να  καταναλώνω φαγητό απο έξω μόνο όταν είναι ανάγκη λόγω έλλειψης χρόνου και απουσίας απο το σπίτι. Συνήθως μια φορά το μήνα ή σπανιότερα. Φυσικά όμως υπάρχουν οι έξοδοι περίπου 2 φορές το μήνα με φίλους ή κοινωνικές υποχρεώσεις στις οποίες  δεν διστάζω  να δοκιμάζω νέα πράγματα και γεύσεις αν μου δίνετε η ευκαιρία. Ακόμη, επειδή είμαι λάτρης των γλυκών επιδιώκω να μην τα καταναλώνω στο σπίτι  οπότε αν τύχει κάποιο απόγευμα μέσα στην  εβδομάδα απολαμβάνω ένα γλυκό με φίλους γιατί δεν στερούμαι αλλά ακολουθώ το Μέτρον Άριστον!

Κατερίνα ΝταλέΘα ήταν ψέμα να πω πως δεν τρώω ποτέ έξω και ακολουθώ την τέλεια διατροφή. Αυτό είναι κάτι αδύνατον, είμαστε άνθρωποι και υπάρχουν και αυτές οι μέρες. Προσωπικά μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις και πολλές από αυτές να τις υιοθετώ και στα διαιτολόγια με τα άτομα που συνεργάζομαι. Προσπαθώ να είναι ένα γεύμα την εβδομάδα. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη προτίμηση, η αλάδωτη πίτα με κοτόπουλο είναι σίγουρα μια επιλογή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάποια στιγμή δεν θα επιλέξω πίτσα ή γλυκό, όπως μια κρέπα που είναι και η αδυναμία μου (Ναι! Ακόμα και εμείς οι διαιτολόγοι έχουμε ψυχή). Σημασία έχει να κρατάς ισορροπία και να απολαμβάνεις κάθε σου γεύμα, άλλωστε ένα δύο γεύματα δεν θα σε πάνε πίσω στο στόχο σου.

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού: Κατά μέσο όρο θα τύχει 1-2 φορές την εβδομάδα. Αν προκύψει μία μέρα να μην έχω προετοιμάσει φαγητό, και να μην έχω τίποτα στην κατάψυξη (γεγονός σπάνιο), θα επιλέξω να παραγγείλω sushi ή poke bowl με διάφορα ψαρικά & λαχανικά. Στις εξόδους για φαγητό με παρέα, πολύ συχνά θα επιλέξουμε ψητό κρέας, είτε σε εστιατόριο είτε σε κάποιο σπίτι. Και ναι, ως διαιτολόγος πάντα θα προτείνω να πάρουμε μία σαλάτα, η οποία αν και ακούγεται «αδιάφορη» στην αρχή, πάντα καταναλώνεται με ευχαρίστηση!
 
Αναστασία Κόκκαλη: Η αλήθεια είναι ότι τρώω 1-2 φορές / εβδομάδα έξω. Αν και μου αρέσει πάρα πολύ το σπιτικό φαγητό και να πειραματίζομαι με συνταγές από TIK TOK, σίγουρα και η έξοδος για φαγητό σε ένα ωραίο εστιατόριο είναι κομμάτι της κοινωνικής μου ζωής. Πιο συχνά επιλέγω ψάρι και οτιδήποτε σχετικό με θαλασσινά, δηλαδή όλα αυτά τα ωμα ψάρια που τα ‘ψήνουν’ σε μαρινάδες με διάφορα μπαχαρικά συνδυαστικά με ένα ποτήρι ωραίο κρασί είναι το αγαπημένο μου γεύμα. Στα εστιατόρια προτιμώ να δοκιμάζω περίεργες σαλάτες και ορεκτικά που δεν θα τα φτιαξω στο σπίτι και τα απολαμβάνω φυσικά χωρίς τύψεις! Και αν το γλυκό αξίζει, δηλαδή είναι φουλ σοκολατένιο, τότε επίσης θα ενδώσω.Τίποτε δεν απαγορεύεται σε μία ισορροπημένη διατροφή αρκεί να γνωρίζει ο καθένας μας που είναι το μέτρο και το όριο για τον κάθε οργανισμό. Εξάλλου το φαγητό έξω είναι διασκέδαση, κοινωνικοποίηση και αποσυμπίεση! Και το δικαιούμαστε όλοι!
 
Πάρης Παπαχρήστος: Για μένα, η συχνότητα των γευμάτων απ'έξω είναι συνήθως μία φορά την εβδομάδα. Αυτές τις φορές, προτιμώ συνήθως ένα απολαυστικό ριζότο με θαλασσινά, καραβιδομακαρονάδα ή κάποιο άλλο θαλασσινό όπως η Γούνα Πάρου όταν κατεβαίνω στην Αργυρούπολη στο Αλαργινό Ρακάδικο. Αν δεν έτρωγα κρέας, σίγουρα θα ήμουν pesceterian! 
 
Μαρία Ζερβού: Αναφορικά με το φαγητό απ'έξω συνήθως, το προτιμώ 1 φορά την εβδομάδα. Η ποσότητα δεν με ενδιαφέρει, η γεύση είναι η βασική μου επιδίωξη, όσο απλό ή σύνθετο είναι το πιάτο. Φυσικά, τα ψάρια είναι η νούμερο ένα επιλογή μου και κυρίως προτιμώ τις σαρδέλες, πεσκανδρίτσα (ή σκλεμπού) ο τσίρος ή και κάποιο άλλο θαλασσινό με ιδιαίτερη αδυναμία στις καραβίδες.
 
Κουντούρη Κατερίνα: Για εμένα, η έξοδος για φαγητό αποτελεί ευκαιρία να συναναστραφώ με τους δικούς μου ανθρώπους,  επομένως επιλέγω να φάω έξω περίπου 1 φορά την εβδομάδα (αν τύχει και 2, δεν θα πώ όχι!). Μιας και ζω σε νησί, συχνά επιλέγω τα φρέσκα θαλασσινά και μαλάκια, συνήθως σε ψητή μορφή ή σε ριζότο. Ωστόσο, η αγαπημένη μου επιλογή είναι το ψητό κρέας σε συνδυασμό με ψητά λαχανικά ή σαλάτα, και μια παγωμένη μπύρα φυσικά!!! Μου αρέσει να δοκιμάζω νέα πιάτα, αρκεί όμως αυτα να μην είναι πολύ σύνθετα! Όσον αφορά τα συνοδευτικά... τα λατρέυω όλα! Συνήθως όμως επιλέγω ένα απο όλα, σε συνδιασμό με την βασική μου μερίδα. Άν υπάρχει γλυκό στο τραπέζι, εννοείται πως θα φάω μια μικρή μερίδα, ειδικά αν είναι παγωτο!

Στέλλα Μορφογιάννη: Το φαγητό εκτός σπιτιού δεν είναι απλά μια ανάγκη για θρέψη αλλά και πολλά άλλα όπως κοινωνικοποίηση, επαφή με φίλους ή οικεία άτομα, διασκέδαση και πολλά άλλα. Έτσι βγαίνω για φαγητό πάντα με καλή παρέα. Απολαμβάνω το φαγητό όταν τρώω έξω. Αν είναι στο χέρι μου σίγουρα θα επιλέξω διαφορετική κουζίνα από την ελληνική γιατί μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις. Αν όχι,  προσαρμόζομαι στις επιλογές του εστιατορίου κι επιλέγω ανάλογα με την όρεξη και την διάθεσή μου κάθε φορά. Προσπαθώ οι επιλογές μου να είναι διαφορετικές κάθε φορά και δύσκολα θα ξαναπαραγγείλω  κάτι που έχω ήδη δοκιμάσει. Η συχνότητα δεν είναι σταθερή σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες συμβαίνει πιο συχνά.

Κούσουλα-Μακρή Ασημένια: Η αλήθεια είναι ότι ο πιο εύκολος τρόπος προκειμένου να καταφέρω ν’ αποφορτιστώ μετά από κάποιες ημέρες έντονου εργασιακού και οικογενειακού φόρτου, προτιμώ να βγαίνω έξω για φαγητό με τον σύζυγό μου. Επιλέγουμε συνήθως ένα συγκεκριμένο εστιατόριο στην πόλη μας καθώς εκεί μπορούμε να βρούμε νόστιμες, θρεπτικές και υγιεινές επιλογές για μια βραδινή έξοδο φαγητού. Η σαλάτα λοιπόν που επιλέγω να πάρω ως κυρίως πιάτο είναι η «σαλάτα κινόα με γαρίδες». Πρόκειται για μια σαλάτα με βραστή κινόα, ψητές γαρίδες, μάνγκο, πορτοκάλι, πολύχρωμες πιπεριές, αβοκάντο, ελιές, ανάμεικτα πράσινα λαχανικά, goji berries και μια βινεγκρέτ μυρωδικών με χυμό από lime. Tην συστήνω ανεπιφύλακτα!

Ειρήνη Κωνσταντινίδου: Η καθημερινότητα μας πλέον όπως γνωρίζουμε όλοι είναι πολύ απαιτητική και πολλές φορές τυχαίνει να λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γευματίσουμε σε κάποιο εστιατόριο ή να πάρουμε ένα γρήγορο γεύμα. Έτσι λοιπόν και η δική μου διατροφή πολλές φορές περιλαμβάνει ένα γεύμα από έξω. Κάποιες επιλογές  που κάνω έτσι ώστε να μπορώ να τραφώ πιο υγιεινά είναι 2 σουβλάκια κοτόπουλο ή φιλέτο κοτόπουλο  με σαλάτα και μια πίτα αλάδωτη, κάποια κοτοσαλάτα με dressing ελαιόλαδο, λεμόνι και μουστάρδα, ψητό κρέας ή ψάρι με μια μορφή υδατάνθρακα όπως ρύζι ή πατάτες φούρνου και σαλάτα, ένα κρύο σάντουιτς με ψητά λαχανικά και τυρί ή ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα, λίγο τριμμένο κασέρι και σαλάτα. Επίσης εάν τύχει και το επιθυμώ μπορεί να καταναλώσω και κάποιο γλυκό. Εννοείται ότι σε ένα πρόγραμμα διατροφής μπορούμε να καταναλώσουμε ότι θέλουμε και να μην καταφεύγουμε σε αποκλεισμούς τροφών καθώς αυτό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ειρήνη Πετειναράκη: Λόγω επαγγελματικών και κοινωνικών υποχρεώσεων, 1 φορά την εβδομάδα και το καλοκαίρι 2-3 φορές την εβδομάδα θα φάω έξω. Θα επιλέξω στεγνές τροφές όπως κοτόπουλο ή ψάρι στη σχάρα και θα το συνοδέψω με σαλάτα ή ψητά λαχανικά και 1 ποτήρι κόκκινο κρασί.

Μαρία Παρίση: Το πόσο συχνά θα φάω κάτι από έξω δεν αποτελεί κανόνα για εμένα. Μπορεί να είναι μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη και μία φορά στις δύο  εβδομάδες. Ο κύριος  λόγος που θα προτιμήσω να παραγγείλω  έτοιμο φαγητό είναι γιατί δεν θα έχω προλάβει να μαγειρέψω και να ετοιμάσω το γεύμα μου. Τις περισσότερες  φορές η επιλογή μου  είναι κοτόπουλο σούβλας με ρύζι  ή κοτοσουβλάκια με πίτα ολικής και λαχανικά. Σαφώς υπάρχουν και φορές που θα φάω πίτσα ή κάποιο burger. Να σημειώσω  ότι κάποιες φορές μέσα στον μήνα είναι πιθανό θα προκύψει φαγητό με φίλους σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο, όπου εκεί θα επιλέξω ψάρι ή θαλασσινά.

Ζήνα Βαρσάμη: Σχεδόν καθημερινά δέχομαι ερωτήσεις στο γραφείο του τύπου: «Τι; Τρως εσύ απ’ έξω;» ή «Σιγά, και να βγεις εσύ δεν θα παρασυρθείς ή θα φας κάτι υγιεινό» και πολλά άλλα τέτοια. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση πως επειδή είμαστε διαιτολόγοι τρώμε μόνο σαλάτες ή αποφεύγουμε να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως είμαστε κι εμείς άνθρωποι όπως όλοι, έχουμε κοινωνική ζωή, αλλά έχουμε και αδυναμίες. Η φύση της δουλειάς μας όμως μας βοηθά καμιά φορά να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας ή να καταφέρνουμε πιο εύκολα να φέρουμε την ισορροπία. Η συχνότητα με την οποία θα επιλέξω ένα έτοιμο γεύμα ή θα παραγγείλω ή θα βγω για φαγητό δεν είναι συγκεκριμένη. Υπάρχουν περίοδοι που τυχαίνει να τρώω 1-2 φορές την εβδομάδα απ’ έξω, μπορεί αυτό να αραιώνει ανάλογα την εποχή και τον φόρτο εργασίας. Μου αρέσει να βγαίνω για φαγητό με φίλους, αλλά με χαλαρώνει και να μείνω σπίτι με παρέα και να παραγγείλουμε. Θα σου πω πως καταναλώνω τα πάντα και επιλέγω το γεύμα μου ανάλογα την όρεξή μου. Μπορεί να με δεις μια μέρα να παραγγέλνω μια σαλάτα σαν πλήρες γεύμα με κινόα, κοτόπουλο και λαχανικά ή σουβλάκια κοτόπουλο με πίτα αλάδωτη. Δεν θα σου κρύψω πως, λόγω της καταγωγής μου και των υπέροχων κρεάτων που παράγει η περιοχή μας, θα με δεις να τρώω και προβατίνα. Μου αρέσει επίσης αν βρεθώ σε τσιπουράδικο ή ψαροταβέρνα να απολαύσω ένα τσιπουράκι με θαλασσινούς μεζέδες.Προσπαθώ πάντα να ακούω το σώμα μου και τον οργανισμό μου τι έχει ανάγκη και να επιλέγω ανάλογα, πάντα ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ και χωρίς υπερβολές. Το μέτρο και η ισορροπία είναι το μυστικό της επιτυχίας. «Και να θυμάσαι, κανείς δεν πάχυνε τρώγοντας μία μέρα απ’ έξω, καθώς επίσης και κανείς δεν αδυνάτισε κάνοντας μία μέρα δίαιτα»

Ειρήνη Καντερέ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει άτομο που να μην παίρνει ένα τουλάχιστον γεύμα εκτός σπιτιού.  Μην ξεχνάμε ότι είναι στην νοοτροπία μας να συνδεεουμε γεγονότα και εκδηλώσεις με ένα καλό "τραπέζι". Αναφορικά με εμένα κάνω ένα γεύμα σίγουρα εξω το γνωστό 《cheat meal》, και κάποιο σνακ, όπως ξηροί καρποί, τορτιγια, μπάρα δημητριακών ή φρουτοσαλατες, σε περίπτωση που δεν έχω μαζί μου.  Άλλωστε είναι και η "γραμμη" του γραφείου να μην στερουμαστε. 

Μαριλένα Πετράκου: Για μένα το φαγητό έξω είναι από τις πιο αγαπημένες μου στιγμές της εβδομάδας. Δεν περιλαμβάνει απαραίτητα junk food (πχ σουβλάκι), αλλά θα είναι σίγουρα 1 με 2 φορές την εβδομάδα ! Πολύ συχνά απολαμβάνουμε την συνήθεια του delivery σε φιλικά μαζέματα στο σπίτι, όπου μπορεί να είναι το αγαπημένο τυλιχτό ή απλά καλαμάκια κοτόπουλου με πατάτες και σαλάτα από το σπίτι. Επίσης συχνά, θα παραγγείλουμε delivery όταν η ημέρα στο γραφείο είναι πολύ δύσκολη ή απαιτητική χρονικά. Οι έξοδοι μας για φαγητό με παρέα συνήθως αφορούν κοντινά μεζεδοπωλεία με ωραίο ποιοτικό φαγητό ή μεξικάνικη κουζίνα που την λατρεύουμε ! Οπότε, απολαμβάνουμε άφοβα το φαγητό έξω και το συνδυάζουμε με σπιτικά γεύματα την υπόλοιπη εβδομάδα!

Λουκία Δραγανιδάκη: Φαγητό απ' έξω; Φυσικά και τρώω φαγητό απ' έξω! Είμαι λάτρης της πίτσας και έτσι μια φορά στις 15 μέρες θα παραγγείλω την αγαπημένη μου πίτσα! Την εβδομάδα που δε θα επιλέξω πίτσα συνήθως την αφιερώνω σε φαγητό έξω με φίλους, σε κάποια ταβέρνα για ψάρι ή για ψητό κρέας! Όπως λέω και στους διαιτώμενους στο γραφείο τίποτα δεν είναι απαγορευτικό, αρκεί να γίνεται με μέτρο!

Ντέπη Μαυρίδου: Μου αρέσει πολύ να τρώω έξω και να ανακαλύπτω νέες γεύσεις και συνδυασμούς. Αν και σίγουρα υπάρχουν κάποια αγαπημένα στέκια, προσπαθώ να βρίσκω πάντα καινούρια και ιδιαίτερα μαγαζιά για να παρασύρω την παρέα μου να τα επισκεφτούμε για να δοκιμάσουμε τις σπεσιαλιτέ τους. Η συχνότητα που βγαίνω είναι συνήθως 1-2 φορές την εβδομάδα και αν είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο ίσως να ήταν και περισσότερες. Δεν έμαθα ποτέ να στερώ στον εαυτό μου οτιδήποτε έχει σχέση με το φαγητό και αυτό πιστεύω ότι είναι η βάση για τα θεμέλια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Έτσι λοιπόν, όταν τρώω έξω, θα φροντίσω πάντα να ξεκινήσω από τις αγαπημένες μου σαλάτες και στη συνέχεια θα γεμίσω το πιάτο μου με όλα αυτά που θέλω να δοκιμάσω χωρίς να στερηθώ απολύτως τίποτα. Με αυτή τη σειρά των πιάτων (δηλαδή ξεκινώντας πρώτα από τις σαλάτες), διατηρώ χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και πετυχαίνω καλύτερο κορεσμό  προλαμβάνοντας έτσι το φούσκωμα και τη δυσφορία.

Χαρά Παρωτίδη: Το φαγητό έξω για εμένα είτε συνοδεύεται με φίλους ή συγγενείς όμως για να είμαστε ρεαλιστές θα υπάρξουν και οι φορές που δεν έχω οργανώσει σωστά το μαγείρεμα και το delivery αποτελεί λύση, άλλωστε υπάρχουν τόσες επιλογές υγιεινές πλέον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει και η επιθυμία να απολαύσω μια πίτσα. Η συχνότητα θα είναι 1 φορά την εβδομάδα ίσως 2 ανάλογα την περίοδο. Όταν θα βγω έξω θα κοιτάξω να παραγγείλω ό,τι μου φαίνεται πιο γευστικό δεδομένου πάντα να μην φτάσω στο εστιατόριο εντελώς πεινασμένη και αφυδατωμένη γιατί τότε πολύ πιθανόν να φάω ό,τι βρω μπροστά μου χωρίς να το απολαύσω.

Αλεξία Μάρκου: Οι φορές που θα φάω απ' έξω είναι σίγουρα 1-2 την εβδομάδα. Και συνήθως οι επιλογές μου είναι πίτσα και εστιατόρια με την παρέα μου. Δεν στερούμε κάτι. Ό,τι μου αρέσει θα το δοκιμάσω. Όταν βέβαια γνωρίζω από το μεσημέρι ότι το βράδυ έχω έξοδο, έχω φροντίσει το μεσημέρι να φάω κάτι πιο ελαφρύ όπως αυγά ή ψάρι. Αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, και πάλι όμως δεν θα στερηθώ την βόλτα μου για να μην φάω, απλά θα επιλέξω κάτι πιο ελαφρύ.

Εύα Τσάκου: Θα βγω για φαγητό κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα, με τη 1 συνήθως να αφορά το ψάρι της εβδομάδας (σαρδέλα ή τσιπούρα), εάν δεν καταφέρουμε να το μαγειρέψουμε εμείς στο σπίτι. Η 2 φορά που θα βγω θα είναι με φίλους ή/και οικογένεια, ως μια ευκαιρία να δω τους ανθρώπους που δεν προλαβαίνω μέσα στην εβδομάδα. Λατρεύω το φαγητό και με συναρπάζουν οι γεύσεις, γι'αυτό επιλέγω να δοκιμάζω και νέα μαγαζιά. Επιλέγω συνήθως ανάμεσα σε sushi/ταϋλανδέζικο, ταβέρνα με "πειραγμένη" ελληνική κουζίνα και ταβέρνα με θαλασσινά. Πάντα υπάρχει σαλάτα στο τραπέζι και ως προς τα ορεκτικά και τα κυρίως, παραγγέλνω με φειδώ (αναλόγως και πόσα άτομα είναι στο τραπέζι) και τρωω μέχρι το σημείο που αισθάνομαι καλά, χωρίς να στερηθώ τη γεύση που θέλω. Συνήθως αφήνω τη μισή μερίδα μου και θα τη πάρω πακέτο για την επόμενη ημέρα.

Κατερίνα Βάμβουκα: Συνήθως τρώω εκτός σπιτιού 1-2 φορές το μήνα το πολύ, μιας και λόγω υποχρεώσεων, χρόνος για εξόδους μένει συνήθως τα Σαββατοκύριακα, όπου πάντα το συνδυάζω με το να βρεθώ με φίλους και καλή παρέα! Ωστόσο βγαίνω έξω για φαγητό μόνο αν έχω κάποια φιλική πρόταση, καθώς προτιμώ τα Σαββατοκύριακα να ασχολούμαι η ίδια με τη μαγειρική που τόσο μου αρέσει και απολαμβάνω... οπότε έχω την ευκαιρία να "ξεδιπλώσω" το ταλέντο μου φτιάχνοντας παραδοσιακές επί το πλείστον μεσογειακές συνταγές αλλά και περίεργες "μαρινάδες" για ψάρια και κοπές κρεάτων που ψήνω στο barbeque και πάντα συνδυάζω με λαχανικά κάθε είδους και μορφής. Αλλά αν με ρωτάς για το τι πραγματικά απολαμβάνω να τρώω έξω είναι "πειραγμένες" και μη συνταγές από τον τεράστιο γευστικό πλούτο της μεσογειακής κουζίνας, που όταν συνδυάζονται δε με καλή πρώτη ύλη, είναι το κάτι άλλο!!! Προσπαθώ στις εξόδους μου για φαγητό, να απολαμβάνω τη διαδικασία, την καλή παρέα, το όμορφο και ήρεμο μέρος που θα βρεθώ, το γευστικό φαγητό, το καλό κρασί που θα το συνοδεύει και έτσι κάνω ένα μικρό break στη ρουτίνα των διατροφικών μου επιλογών, χωρίς τύψεις και προβληματισμούς!!!

Σωτηρία Σερεμέτη: Η αλήθεια είναι πως προτιμώ το σπιτικό φαγητό, καθώς μου αρέσει να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω συνέχεια καινούργιες συνταγές. Ωστόσο, θα παραγγείλω ή θα βγω μία φορά την εβδομάδα φαγητό απέξω και συγκεκριμένα τις Παρασκευές καθώς λόγω φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνω συνήθως να μαγειρέψω. Μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω διαφορετικές κουζίνες και πιάτα που απαιτούν μεγάλη προετοιμασία ή δυσκολεύομαι να ετοιμάσω μόνη μου. Η αγαπημένη μου κουζίνα είναι η Κινέζικη και το αγαπημένο μου πιάτο τα noodles με κοτόπουλο! Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε πού και πού τα φαγητά που μας αρέσουν, ακόμη κι αν αποτελούν πιο ανθυγιεινές επιλογές. Αυτό που χρειάζεται να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι το μέτρο!

Νεκταρία Καρακώστα
Νεκταρία Καρακώστα Δημοσιογράφος M.A.