Συστάσεις Διατροφής

Ανθότυρο: Γνωρίστε τα πάντα

της Βασιλικής Γουργούλη
17 Ιουλίου 2019
583182 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
anthotyro-gnoriste-ta-panta

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο ανθότυρος ή το ανθότυρο όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε, είναι ένα από τα πολλά παραδοσιακά τυριά που παράγονται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα λευκό τυρί, μαλακό σε υφή με ποσοστό υγρασίας 70%, δίχως εξωτερική μεμβράνη και ήπια γεύση

Ανθότυρο: πως παράγεται;

Παράγεται από το λεγόμενο τυρόγαλα, δηλαδή τον ορό γάλακτος που συλλέγεται κατά την διαδικασία παραγωγής άλλων τυριών και ονομάζεται τυροκόμηση. Έπειτα προστίθεται (περίπου 10-20%) πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Μοιάζει πολύ με την μυζήθρα, αφού ο τρόπος που παράγονται τα δυο αυτά τυριά δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου. Το ανθότυρο όπως επίσης και το μανούρι, θεωρούνται ουσιαστικά είδη μυζήθρας.

Ως προς την εμφάνισή τους, είναι όμοια, αυτό όμως που διαχωρίζει το ανθότυρο από την μυζήθρα είναι η μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε λιπαρά (10% -20% σε σχέση με τη μυζήθρα που περιέχει 4% - 10%) πράγμα που το καθιστά πιο συμπαγές, καθώς επίσης και η πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι.

«Light» ανθότυρo

Τα πιο «light» ανθότυρα, δηλαδή αυτά που περιέχουν λιγότερα λιπαρά, παράγονται από το τυρόγαλα μαλακών τυριών όπως είναι για παράδειγμα η φέτα, ενώ τα πιο πλούσια σε λιπαρά, παράγονται από τυρόγαλα ξηρών τυριών όπως το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα.

Διαβάστε Επίσης: Τυρί, ποια η Διατροφική του Αξία;

Το ανθότυρο στην αγορά

Στην αγορά διατίθεται ο φρέσκος, μαλακός ανθότυρος και ο ώριμος, ξηρός ανθότυρος ο οποίος εμφανισιακά είναι ένα λευκό ημίσκληρο τυρί με τραχιά επιφάνεια που χαρακτηρίζεται από μια έντονη, υφάλμυρη βουτυρώδη γεύση. Για την ποιότητά του φημίζεται ιδιαίτερα ο ξηρός ανθότυρος της Κρήτης.

Σε σχέση με τον φρέσκο, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά, θερμίδες, αφού με την ωρίμανση  μειώνεται το ποσοστό υγρασίας, προσδίδοντάς του παράλληλα μια πιο έντονη και πιπεράτη γεύση. Στα καταστήματα θα βρείτε τον φρέσκο ανθότυρο σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, τυλιγμένο σε λεπτή μεμβράνη μέσα σε αεροστεγή συσκευασία. 

Ανθότυρο: ποια η διάρκεια «ζωής»;

Καθότι αποτελεί τυρί φτωχό σε νάτριο, δηλαδή αλάτι, διαθέτει και πολύ μικρή διάρκεια «ζωής». Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η κατανάλωσή του να γίνεται εντός λίγων ημερών. Ένας καλός τρόπος να παρατείνετε τον χρόνο διατήρησης, είναι να αλατίσετε την εξωτερική του επιφάνεια τοποθετώντας το στο ψυγείο μέσα σε ένα γυάλινο σκεύος δίχως το περιτύλιγμά του.

Η διατροφική αξία του ανθότυρου

Όσο αφορά την θρεπτική αξία του ανθότυρου, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης D και Α. Σε σχέση με άλλα τυριά περιέχει λιγότερα λιπαρά και αλάτι, γεγονός που το καθιστά ένα δημοφιλές τυρί για εκείνους που θέλουν να προσέξουν περισσότερο την διατροφή τους.

Συνδυάζεται ευχάριστα με άλλα τρόφιμα, αφού η δροσερή υφή και η ήπια γεύση του δένει ευχάριστα , δημιουργώντας αφενός ένα χορταστικό γεύμα, αφετέρου δε εμπλουτίζοντας γευστικά ένα πιάτο.

Ως γνωστόν για να υπάρξει ποικιλία στη διατροφή μας, θέλει και λίγη φαντασία, οπότε δώστε χρώμα και γεύση στα πιάτα σας, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή κάλυψη σε θρεπτικά συστατικά! Καταναλώστε το ανθότυρο ως συνοδευτικό μαζί με το κυρίως γεύμα, προσθέτοντάς το στα ζυμαρικά, σε πίτες, σαλάτες, γλυκά ή απλά φτιάξτε ένα γρήγορο σάντουιτς.

Μπορείτε επίσης να το απολαύσετε και ως επιδόρπιο, προσθέτοντας λίγο μέλι καρύδια, σύκο και κανέλα!

Διατροφική αξία ανθότυρου (100γρ.)
  Φρέσκο Ανθότυρο Ξηρό Ανθότυρο
Θερμίδες (kcal) 180 381
Πρωτεΐνες (g) 11,5 22,8
Υδατάνθρακες (g) 2,0 7,3
Λιπαρά (g) 14 29
εκ των οποίων κορεσμένα (g)   20,1
Χοληστερόλη (mg) 56  
Νάτριο (mg) 35 2400
Ασβέστιο (mg) 202  
Μαγνήσιο (mg) 15  

Ανθότυρο ή φέτα;

Σίγουρα και τα δύο τρόφιμα έχουν να προσφέρουν στον οργανισμό μας σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Όσο αφορά την ενεργειακή πρόσληψη, το ανθότυρο αποτελεί μια πιο «ελαφριά» επιλογή τυριού με λιγότερες θερμίδες και πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).

Προτείνεται ως εναλλακτική επιλογή αντί της φέτας σε περιπτώσεις όπου η πρόσληψη των θερμίδων είναι περιορισμένη με σκοπό την απώλεια βάρους, καθώς επίσης σε ασθενείς που κρίνεται αναγκαία η μειωμένη πρόσληψη αλατιού. Τέτοιες περιπτώσεις είναι άνθρωποι υπερτασικοί, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς και γενικά περιπτώσεις που εμφανίζουν εξαιτίας κάποιας παθολογικής κατάστασης, οιδήματα και ασκίτη (κατακράτηση υγρών ).

Παρότι το ανθότυρο υπερτερεί έναντι της φέτας όσο αφορά το θερμιδικό φορτίο και την περιεκτικότητα σε νάτριο και λιπαρά, αξίζει να αναφερθεί πως η φέτα περιέχει διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με το ανθότυρο

Θα πρέπει στην επιλογή των τροφών μας να λαμβάνεται πάντοτε και η κατάσταση της υγείας μας. Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, αλλά περισσότερο και λιγότερο θρεπτικά. Ένας πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά, λύνοντας απορίες και εκπαιδεύοντάς σας να διατρέφεστε ισορροπημένα.

Διατροφική αξία (100γρ.)
  Φέτα Φρέσκο Ανθότυρο
Θερμίδες (kcal) 275 180
Πρωτεΐνες (g) 17 11,5
Υδατάνθρακες (g) 0,3 2,0
Λιπαρά (g) 23 14
Χοληστερόλη (mg) 70 56
Νάτριο (mg) 550 35
Ασβέστιο (mg) 450 202

Ανθότυρο ή τυρί cottage;

To τυρί cottage, αποτελεί επίσης ένα δημοφιλές τρόφιμο κυρίως στους αθλητές, αφού είναι μια θρεπτική επιλογή, πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φτωχή σε λιπαρά και θερμίδες. Είναι καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, υποστηρίζοντας γερά κόκκαλα και υγιή δόντια.

Παράγεται από αγελαδινό γάλα με την προσθήκη οξυγαλακτικής καλλιέργειας και πυτιάς. Εξαιτίας της ζύμωσης που υπέστη, περιέχει σε σχέση με το γάλα λιγότερη λακτόζη, με αποτέλεσμα να μπορεί να καταναλωθεί και από εκείνους που έχουν δυσανεξία σε αυτήν.

Επίσης το τυρί κότατζ έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 σε σχέση με το γάλα, την οποία προσλαμβάνουμε κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το αυγό και τα ψάρια. Είναι απαραίτητη βιταμίνη για ένα υγιές νευρικό σύστημα, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της γενετικής πληροφορίας (DNA) καθώς και την αιμοποίηση (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Σε σχέση με το ανθότυρο, περιέχει αρκετό αλάτι και γι΄αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο!

Διατροφική αξία (100γρ.)
  Τυρί cottage Φρέσκο Ανθότυρο
Θερμίδες (kcal) 98 180
Πρωτεΐνες (g) 22,8 11,5
Υδατάνθρακες (g) 7,3 2,0
Λιπαρά (g) 4,3 14
Χοληστερόλη (mg) 16,9 56
Νάτριο (mg) 364 35
Ασβέστιο (mg) 83 202

Ανθότυρο και απώλεια βάρους

Βασιζόμενοι στις προαναφερόμενες πληροφορίες, συμπεραίνουμε ότι το ανθότυρο αποτελεί μια σοφή επιλογή τυριού, ειδικά για εκείνους που αγαπούν το λευκό τυρί και επιθυμούν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Εξ’ αιτίας της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες σας κρατά για μεγαλύτερο διάστημα χορτάτους, συμβάλλει στην διατήρηση της μυϊκής μάζας, περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, (με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη) συνδυάζεται ευχάριστα με άλλες γεύσεις και είναι φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και θερμίδες.

Συμπερασματικά

Αν λοιπόν σας αρέσουν τα τυριά, εντάξτε το ανθότυρο (που είναι και ελληνικό παραδοσιακό προϊόν) στη διατροφή σας στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Είναι σημαντικό να έχουμε μια υγιής και ισορροπημένη σχέση με την τροφή μας, να την απολαμβάνουμε συνειδητά, δίχως τύψεις και φυσικά να μας ευχαριστεί γευστικά .

Το μέτρο και η ποικιλία των τροφών στην καθημερινή σας ζωή, θα εξασφαλίσει και την υγεία του οργανισμού σας

Καλή μας όρεξη λοιπόν!

Βασιλική Γούργουλη
Βασιλική Γούργουλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος