Εφαρμογές

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΒΑΡΟΥΣ

02 Οκτωβρίου 2018
606081 Προβολές
14 λεπτά να διαβαστεί

Πότε θα φτάσω στο «ιδανικό» μου βάρος;

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία από την πρώτη κιόλας συνεδρία με έναν διαιτολόγο, είναι η στοχοθεσία του ρυθμού απώλειας βάρους!

Γιατί όμως; 

Πολλές φορές έχεις ως στόχο να ακολουθήσεις μια υποθερμιδική δίαιτα με στόχο την απώλεια ενός κιλού την εβδομάδα, ανεξάρτητα από το βάρος που έχεις ή το ιδανικό βάρος που επιθυμείς να φτάσεις. Από την πλευρά του διαιτολόγου, είναι απαραίτητο να θέσει τον εξατομικευμένο ρυθμό απώλειας βάρους και λίπους για εσένα, με τον επαγγελματικό εξοπλισμό που διαθέτει. Με αυτή την «άτυπη συμφωνία» θα αποφύγετε όποια δυσαρέσκεια μπορεί να προκύψει από την πορεία του βάρους και του λίπους, που να ικανοποιεί και τον πελάτη (εσένα) αλλά και τον διαιτολόγο.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου για να ξεκινήσεις τη διαδικασία και να μάθεις τον ρυθμό «διαχείρισης» του βάρους σου!

σε kg*
σε cm*
ετών*
*Χρησιμοποίησε ακέραια ψηφία, όχι δεκαδικά

Σημείωσε το βάρος που θα ήθελες να φτάσεις!

Θυμήσου ότι μπορεί να αφορά είτε προσθήκη, είτε απώλεια βάρους.

σε kg*

Θέλεις να μάθεις εάν το επιθυμητό βάρος που επίλεξες είναι εντός των φυσιολογικών ορίων; Δες εδώ

*Χρησιμοποίησε ακέραια ψηφία, όχι δεκαδικά
Κάνε τον Υπολογισμό

Μάθε τον εβδομαδιαίο ρυθμό τροποποίησης του βάρους σου!

Στο γράφημα που ακολουθεί μπορείς να δεις τον ρυθμό προσθήκης ή απώλειας βάρους (ανάλογα με την επιλογή σου) έως και τις 12 πρώτες εβδομάδες. Σε περίπτωση που ο στόχος σου ολοκληρώνεται νωρίτερα από αυτό το διάστημα, τότε θα δεις ότι το γράφημα φτάνει έως την εβδομάδα επίτευξης του στόχου!

Επιπλέον, εάν περάσεις τον κέρσορά σου επάνω από τις κουκίδες που βλέπεις στη γραμμή, μπορείς να δεις τη μεταβολή του βάρους και του λίπους ανά εβδομάδα.

Ό,τι έχεις πετύχει μέχρι σήμερα (για παράδειγμα ένα πτυχίο ξένης γλώσσας, ένα πτυχία πανεπιστημίου ή να καθιερωθείς επαγγελματικά) είναι αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας που ήταν επιμερισμένη σε μικρότερες εργασίες. Σίγουρα δε, δεν επιτεύχθηκε σε μία ημέρα ή μία εβδομάδα!

Έτσι είναι και η διατροφή σου, χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια και προσήλωση στο στόχο σου, επιτυγχάνοντας μικρές νίκες που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες, όπως είναι και η μεταβολή του 10% του αρχικού σου βάρους. Αυτή η πρώτη νίκη θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον μεγαλύτερο στόχο σου, τη συνολική προσπάθεια διαχείρισης του βάρους σου. 

Γιατί όμως ο περισσότερος κόσμος που μειώνει το βάρος του δεν καταφέρνει να το διατηρήσει; 

Μερικές σκέψεις μου, για κάποιον που δεν καταφέρνει να διατηρήσει το βάρος του για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ότι πιθανόν να:
 1. Καταναλώνει όλη του την ενέργεια στην απώλεια του βάρους του, χωρίς να υπάρχει στρατηγική για το μετά. 
 2. Αποφεύγει να βάζει διατροφικούς στόχους, αλλά επιμένει στην ένδειξη της ζυγαριάς! Ευτυχώς έχω τη λύση για εσένα... Μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν το Tool των Στόχων ώστε να βρεις τους δικούς σου στόχους, να αφοσιωθείς σε αυτούς και να περιορίσεις το συχνό ζύγισμα!
 3. Παραβλέπει τις αλλαγές στο σώμα του, όπως την απώλεια πόντων, που σημαίνουν και απώλεια λίπους. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να αποδειχτεί ο μεγαλύτερος «σαμποτέρ» της προσπάθειάς σου.
 4. Ακολουθεί μια άνοστη διατροφή επιδιώκοντας μόνο τον κορεσμό, θεωρώντας ότι η γεύση μέσω της ισορροπημένης διατροφής είναι αδύνατη. Και όμως δεν είναι! Ανακάλυψε νέες και ευφάνταστες συνταγές για την αυριανή μέρα. Θα δεις ότι υπάρχουν επιλογές για όλες τις ώρες!

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείς να ανακαλύψεις βήμα-βήμα τον ρυθμό μεταβολής του βάρους και του λίπους σου, για όλο το διάστημα που θα χρειαστεί να φτάσεις τον στόχο. 

 Π. Παπαχρήστος: Μεγαλύτερη απώλεια βάρους δε σημαίνει και μεγαλύτερη απώλεια λιπώδους ιστού

Ανακάλυψε την απάντηση σε πιθανές σου απορίες, κλικάροντας κάθε τίτλο που σε ενδιαφέρει:

Τι να κάνω αν δεν χάνω το βάρος που λέει ο πίνακας;

Από τα πρώτα σφάλματα που κάνει κάποιος όταν είναι σε δίαιτα -και δε θα πρότεινα να το κάνετε και εσείς- είναι να μειώσει το φαγητό στο πρώτο «κόλημα» της ζυγαριάς. Αυτό ουσιαστικά καταδικάζει όλη σας την προσπάθεια και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στη συνέχεια θα «κολλήσετε» ξανά και θα τα παρατήσετε, μιας και θα εφαρμόζετε μια υπερβολικά στερητική διατροφή σε γεύση και θερμίδες, χωρίς να βλέπετε αποτέλεσμα. Για να έχετε μια σαφή εικόνα ότι πράγματι έχετε μειωμένο ρυθμό απώλειας βάρους ή ακόμη και καθόλου, θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες, καθώς και μια μέτρηση σύστασης σώματος για να επιβεβαιώσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (απώλεια βάρους, υγρών και λίπους) της προσπάθειας σας. Έπειτα θα δείτε με έναν επαγγελματία διαιτολόγο τα βήματα που είναι καλό να ακολουθήσετε για «ξεκολήσετε». Η διατροφή θέλει στρατηγική και όχι σπασμωδικές κινήσεις!

Πώς θα μάθω πόσο λίπος έχω στο σώμα μου και πόσο λίπος πρέπει να χάνω ανά εβδομάδα;

Το λίπος έχετε στο σώμα σας μπορείτε να το μετρήσετε σε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, όπου μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού μέτρησης σύστασης σώματος (πιο συχνά) γνωστός και ως λιπομετρητής, είτε με τη χρήση δερματοπτυχόμετρου (συνηθέστερα σε παιδιά και αθλητές). Είναι σημαντικό για να εξαχθεί αντιπροσωπευτική μετρήση (ώστε να είναι και συγκρίσιμη με τις επόμενες και προηγούμενες μετρήσεις), η τήρηση ενός πρωτοκόλλου προϋποθέσεων που θα σας ενημερώσει αναλυτικά ο διαιτολόγος σας. Τη συχνότητα που θα κάνετε αυτή τη μέτρηση την καθορίζει ο εκάστοτε συνάδελφος, συνήθως είναι κάθε 4-6 εβδομάδες ώστε να έχει προηγηθεί μια μείωση βάρους που είναι δυνατό να αξιολογηθεί. Στόχος απώλειας λιπώδους ιστού είναι το τουλάχιστον 70% της διαφοράς του βάρους δηλαδή αν κάποιος έχασε 3kg, η θεμιτή απώλεια λίπους είναι από 2.1kg και πάνω.

Η μείωση του σωματικού λίπους είναι σημαντική για τρεις κυρίως λόγους:

 1. Γιατί σαμποτάρει την προσπάθεια σας στο να έχετε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα!
 2. Γιατί θα βελτιώσει όλους τους δείκτες υγείας σας!
 3. Γιατί η αλλαγή της εικόνας του σώματος σας (body transformation) επιτυγχάνεται πιο γρήγορα και πιο σωστά!

Ωστόσο για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής η μέτρηση του λίπους σας, δεν αδυνατίζει... Η αλλαγή της διατροφική σας συμπεριφορά αδυνατίζει!

Μπορώ να χάσω περισσότερο λίπος απ' ότι βάρος;

Δύσκολο, αλλά είναι πιθανό να συμβεί. Συνήθως όταν ακολουθείτε ένα εξατομικευμένο υποθερμιδικό πλάνο διατροφής, παράλληλα με άσκηση, που στοχεύει στη μέγιστη απώλεια λίπους και διατήρηση (ή ακόμη και αύξηση) του μυϊκού ιστού μπορούν να παρατηρηθούν οι εξής μεταβολές στη σύσταση της απώλειας βάρους:

 1. σε μικρότερη απώλεια βάρους γιατί συμβαίνει πολύ μικρότερη απώλεια μυϊκού ιστού
 2. σε ενδεχόμενη μικρή αύξηση μυϊκού ιστού, που οδηγεί και σε μικρή αύξηση των υγρών

Λόγω της δεύτερης κυρίως μεταβολής, είναι δυνατόν να δούμε στις ενδείξεις του μετρητή σύστασης σώματος, περισσότερη απώλεια λίπους, απ΄ότι βάρους.

Υπάρχει τρόπος να χάσω περισσότερο λίπος;

Η ισορροπημένη διατροφή όπου θα είναι εξατομικευμένη πάνω στις δικές σας ανάγκες, σε συνδυασμό με την άσκηση, είναι εφικτό να μεγιστοποιήσουν την απώλεια του λίπους στο σώμα σας. Βεβαίως, υπάρχουν τροφές βοηθήματα στην προσπάθεια σας που είναι καλό να της εντάξετε στη διατροφή σας, όπως και στον αντίποδα, διατροφικοί μύθοι που σας απομακρύνουν από το στόχο σας, όπως πχ ότι αν τρώτε το βράδυ αν θα παχύνετε ή ακόμη αν τρώτε κάθε τρεις ώρες θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Εντούτοις, είναι καλό να έχετε υπόψη σας, ότι υπάρχει ταβάνι στο ρυθμό απώλειας λιπώδους ιστού! Όσο και να αυξήσετε την προσπάθεια σας, με ακόμη πιο αυστηρή και υποθερμιδική δαίτα, αυτό που τελικά θα κατορθώσετε είναι περαιτέρω μείωση του μυϊκού ιστού και υγρών. Αυτό είναι κάτι που δεν το θέλετε!

Πώς θα χάσω το λίπος από την κοιλιά ή από τους γλουτούς;

Τοπικό αδυνάτισμα δεν υφίσταται, με την έννοια ότι θα λάβετε ένα πλάνο διατροφής που θα στοχεύει στη μείωση πόντων στους γλουτούς ή στην κοιλιά (body transformation). Αυτό που επιτελείται στο σώμα σας, κάθε φορά που μειώνεται ο λιπώδης ιστός σας, είναι η αφαίρεση λίπους από τα λιποκύτταρα. Και μάλιστα εκεί που έχετε περισσότερα λιποκύτταρα θα έχετε πιο εμφανή αποτελέσματα μείωσης πόντων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα κρατήσει τη «γλυπτική» του, ωστόσο θα είναι πιο αρμονικό το αποτέλεσμα. Εξίσου σημαντική η συνεισφορά της άσκησης στο body transformation. Μπορεί δηλαδή δύο άνθρωποι να έχουν έχουν το ίδιο βάρος, αλλά πολύ διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα, ωστόσο για να το πετύχετε είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και απαιτεί χρόνο. Είναι δηλαδή μια non stop διαδικασία!

Πώς μπορώ να χάσω περισσότερο βάρος;

Αν η απώλεια περισσότερου βάρος σημαίνει μείωση περισσότερου λίπους και λιγότερου μυϊκού ιστού, τότε είστε στον σωστό δρόμο. Και θα έλεγα ότι αυτός ο κεντρικός δρόμος λέγεται «Μεταβολισμός« με δύο κάθετες οδούς την «Άσκηση» και την «Ισορροπημένη διατροφή»! Πόσος είναι ο μεταβολισμός σας και πώς μπορείτε να τον αυξήσετε; Αξιοποιείστε την εφαρμογή που έχουμε υλοποιήσει στο medNutrition και δωρεάν διαθέτουμε στο διαδικτυακό μας κοινό. Αυτό που ωστόσο είναι σημαντικό να έχετε κατά νου, είναι ότι τόσο η διατροφή που θα σας προταθεί από το διαιτολόγο όσο και το προπονητικό σας πρόγραμμα που θα σχεδιάσει ο γυμναστής θα πρέπει να έχουν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης από μέρους σας, άρα να είναι εύκολο και ευχάριστο να τα ακολουθήσετε.

Τι σημαίνει μείωση βάρους κατά 1-2 κιλά την εβδομάδα;

Η μείωση βάρους δε συνεπάγεται την ελάττωση του σωματικού λίπους, που είναι το ζητούμενο. Η διαφορά του 1 ή των 2 κιλών την εβδομάδα ίσως είναι αποτέλεσμα μεταβολής της μυϊκής μάζας και των υγρών του σώματος.

Ξεκινώντας μία δίαιτα είναι πολύ πιθανόν την πρώτη εβδομάδα να δείτε διαφορά μεγαλύτερη των 2 κιλών. Για αυτήν την αρχική περίοδο, η γρήγορη ελάττωση του βάρους είναι απολύτως φυσιολογική. Ωστόσο, η διαφορά αυτή οφείλεται στην απώλεια υγρών και όχι του λίπους. Αυτό συμβαίνει διότι όταν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες πραγματικά χρειάζεστε, ο οργανισμός σας για να καλύψει τις ενεργειακές του απαιτήσεις χρησιμοποιεί μέρους του ενεργειακού του αποθέματος, δηλαδή του γλυκογόνου. Το γλυκογόνο στο σώμα σας βρίσκεται αποθηκευμένο κυρίως στους μύες και στο ήπαρ και δεσμεύεται με νερό. Οπότε όταν το σώμα σας καταναλώνει γλυκογόνο ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, το νερό που ήταν δεσμευμένο με αυτό απελευθερώνεται. Έτσι εξηγείται η σημαντική μείωση του βάρους που μπορεί να παρατηρήσετε κατά την πρώτη εβδομάδα. Στην συνέχεια μόλις το σώμα σας εξαντλήσει τα αποθέματα γλυκογόνου, ο ρυθμός μεταβολής του βάρους σας μειώνεται και είναι επιθυμητό να σταθεροποιηθεί στο 0,5- 1 κιλό την εβδομάδα.

Είναι λογικό να θέλετε να χάσετε βάρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ωστόσο εάν θέλετε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας να έχει διάρκεια, τότε θα πρέπει να στοχεύσετε στον παραπάνω εβδομαδιαίο ρυθμό. Επιπρόσθετα, οι δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι συχνά χαμηλών θερμίδων και πιθανόν φτωχές σε θρεπτικά συστατικά. Επομένως, χρειάζεται προσοχή, καθώς η εφαρμογή μίας τέτοιας διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

Να κάνω γυμναστική όσο κάνω δίαιτα;

Φυσικά και είναι καλό να κάνετε γυμναστική παράλληλα με τη δίαιτα! Πάμε να δούμε για ποιους λόγους:
 1. Σας βοηθάει να κρατήσετε μυϊκό ιστό από το σώμα σας, ακόμη κι αν μεταφράζεται σε μικρότερη απώλεια βάρους. Να θυμάστε ότι μετά από μείωση μυϊκού ιστού ακολουθεί μεγαλύτερη χαλάρωση στο δέρμα, «αδυνάτισμα» του μεταβολισμού σας και αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα υγείας.
 2. Σας προσφέρει ευεξία, μέσω αύξησης των ενδορφινών που υπεύθυνες για το αίσθημα της ευφορίας, πολύ σημαντική παράμετρος στην προσπάθεια σας για να έχει συνέχεια!
 3. Θα αυξήσετε τις ενεργειακές σας καύσεις. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό για να καταναλώσετε ένα γεύμα παραπάνω, εκτός αν κάνετε πρωταθλητισμό και περνάτε τις μέρες σας στους χώρους άθλησης. Ωστόσο, είναι αρκετές για να υπάρχει περισσότερη γεύση στο φαγητό - απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμόρφωση σε ένα πλάνο διατροφής.
 4. Πετυχαίνετε καλύτερη διαχείριση υπογλυκαιμιών, εξίσου χρήσιμη παράμετρος για τη ρύθμιση της πείνας, για αποφυγή τσιμπολογημάτων και εναλλαγών μεταξύ αλμυρών και γλυκών γευμάτων.
Τι να προσέξετε; Όπως και στη διατροφή σας φροντίστε να... μην «πέσετε με τα μούτρα»! Καλό είναι η γυμναστική σας να είναι σταθερή, αποφεύγοντας μια εβδομάδα να είναι καθημερινή και μετά να ασκηθείτε έπειτα από 2-3 εβδομάδες. Θα σας πρότεινα μάλιστα να συμβουλευτείτε έναν Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, ώστε να σας συστήσει ένα προπονητικό πρόγραμμα που να σας ταιριάζει τόσο στην ιδιοσυγκρασία σας (στο είδος της άσκησης που σας αρέσει), όπως και στο να μην επιβαρυνθεί το μυσοκελετικό σας σύστημα. 

Να πάρω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για περισσότερη απώλεια λίπους;

Μέχρι σήμερα, τα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να στηρίζουν τη συσχέτιση της περαιτέρω απώλειας βάρους από συμπληρώματα διατροφής. Κι αυτό διότι η αιτία που αυξήθηκε το βάρος σας, ήταν το θετικό σας ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσα από τη διατροφή (μεγαλύτερες μερίδες, τσιμπολόγημα, λιγούρα κα) ήταν περισσότερες από αυτές που καίγατε. Εκεί πρέπει να εστιάσετε την προσπάθεια σας, πως θα διαχειριστείτε τα «λάθη» που είχατε στη διατροφή σας και πώς θα μετατρέψετε το ισοζύγιο ώστε να λειτουργεί υπέρ σας! 

Σε πόσο καιρό μπορώ να χάσω 10 κιλά;

Είναι σημαντικό να κάνετε αυτή τη συζήτηση με το διαιτολόγο που θα σας παρακολουθήσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι η ιδανική εβδομαδιαία απώλεια βάρους είναι 1-2% του σωματικού σας βάρους. Για παράδειγμα αν είστε 70 κιλά, αντίστοιχα η εβδομαδιαία σας απώλεια βάρους να είναι τουλάχιστον 0.7kg. Εντούτοις, θα πρέπει να σας τονίσω ότι αναφέρομαι σε μέσο όρο, στον εβδομαδιαίο ρυθμό απώλειας βάρους. Γιατί μέσος όρος; Διότι μπορεί μια εβδομάδα να δείτε μια μείωση της τάξης του 1.5kg και μια άλλη 0.4kg. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε να βλέπετε δύο διαδοχικές μετρήσεις και να βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα για την πορεία μιας δίαιτας, αλλά να συγκρίνετε τουλάχιστον 4-5 μετρήσεις βάρους. Aκόμη πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε τι «βάρος» χάνετε: λίπος, υγρά, μυϊκό ιστό; Καθότι πολύ περισσότερη εβδομαδιαία απώλεια βάρους από το 1-2% του ΣΒ σας, πιθανότατα μεταφράζεται σε μεγαλή απώλεια μυϊκού ιστού και αυτό πιστέψτε με δεν το θέλετε!

Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε τρεις/έξι μήνες;

Συχνά στο γραφείο μου διαπιστώνω να γίνεται η «λανθασμένη προβολή στο μέλλον». Τι είναι αυτή; Είναι η προβολή μιας μέτρησης απώλειας βάρους στο μέλλον. Δηλαδή αν μια εβδομάδα «πήγε καλά» -π.χ. απώλεια 1.5kg- τότε μπορεί να κάνετε τον πολλαπλασιασμό που σας συμφέρει και σας χαροποιεί [1.5kg x 4 εβδομάδες = 6kg το μήνα]. Αν όμως την αμέσως επόμενη εβδομάδα η απώλεια βάρους είναι μικρή [0.4kg x 4 εβδομάδες= 1.6 kg/μήνα] τότε απογοητεύεστε και συνήθως μετά από λίγο καιρό τα παρατάτε. Ο στόχος δεν είναι η απώλεια βάρους, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Ο στόχος είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής σας, όπως για παράδειγμα να μάθετε ποια είναι η μερίδα σας και πως να χρησιμοποιείτε τα ισοδύναμα τροφίμων. Επιπρόσθετα πως θα μαγειρεύετε τα γεύματα σας συνδυάζοντας τις τροφές για να τρώτε χωρίς να πεινάτε

Πόσα κιλά πρέπει να χάσω για να κατέβω νούμερο στα ρούχα;

 Πολύ καλή η ερώτηση σας! Η απάντηση μου είναι εξαρτάται... Ο όγκος ενός κιλού λίπους είναι σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ενός κιλού μυϊκού ιστού. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο λίπος χάνετε σε κάθε κιλό απώλειας βάρους, τόσο πιο γρήγορα θα κατεβαίνετε νούμερα στα ρούχα σας. Ιδανικός στόχος μιας αποτελεσματικής δίαιτας είναι η απώλεια του λίπους να είναι πάνω από το 70% του απολεσθέντος βάρους. Η άσκηση έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτό το αποτέλεσμα. Εδώ είναι μια καλή ευκαιρία να σας αναφέρω ότι ίσως είναι καλό να χρησιμοποιείτε τα ρούχα σας ως μέτρο σύγκρισης της πορείας σας, παρά τη ζυγαριά η οποία μπορεί να  επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία σας. Επίσης, αποτελεί και μια πρόσθετη επιβράβευση της θετικής πορείας σας. Ακόμη, θα σας πρότεινανα επισκεφθείτε την εφαρμογή του Δείκτη Μάζας Σώματος, ώστε να γνωρίσετε ποιο είναι το φυσιολογικό εύρος του βάρους σας.

Υπάρχουν παρενέργειες εάν χάσω βάρος απότομα; (πιο γρήγορα δηλαδή από τον αναμενόμενο ρυθμό)

Τον πρώτο καιρό (1-2 εβδομάδες), όπως είμαι σίγουρος το έχετε παρατηρήσει, βλέπετε συνήθως μεγαλύτερη μείωση βάρους που οφείλεται όμως σε μεγαλύτερη απώλεια υγρών. Αυτό οφείλεται στο ότι από μια διατροφή πλούσια σε νάτριο και χαμηλότερη σε κάλιο, η μεταστροφή σε ένα Μεσογειακό πλάνο διατροφής που έχει την αντίστροφη αναλογία οδηγεί σε ανισορροπία των υγρών στο σώμα μας, καθώς τα δύο αυτά συστατικά ρυθμίζουν το ισοζύγιο υγρού στον οργανισμό. Αυτό δε χρειάζεται να σας ανησυχεί! Αν συνεχίσετε να παρατηρείτε μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους, πολύ πιθανόν να οφείλεται σε μια έντονα υποθερμιδική διατροφή που εφαρμόζετε, οπότε πρέπει να το συζητήσετε με τον διαιτολόγο σας και να του εξηγήσετε ακριβώς τι καταναλώνετε και πώς εφαρμόζετε το διατροφικό πλάνο. Είναι σημαντικό να δώσετε σημασία, καθώς μεγάλη απώλεια βάρους πιθανότατα να οδηγεί σε μεγάλη απώλεια μυϊκού ιστού, καθώς και προσαρμογή του μεταβολισμού σας σε χαμηλότερα επίπεδα καύσεων (χαμηλότερος μεταβολισμός). Μειώνοντας το μεταβολικό σας ρυθμό θα χρειαστείτε μεγαλύτερο χρόνο στο πρόγραμμα διατήρησης του βάρους σας, γιατί διαφορετικά με το που αυξήσετε τις θερμίδες είναι εύκολο να πάρετε γρήγορα κιλά πίσω. Επιπλέον, η αυστηρή και υπερβολικά υποθερμιδική δίαιτα μπορεί να σας οδηγήσει πιο γρήγορα στο «κόλημα του βάρους σας».

Πώς θα διατηρήσω το φυσιολογικό μου βάρος;

Η απώλεια ή προσθήκη βάρους πάντα είναι ο βασικός στόχος κάποιου που επισκέπτεται ένα διαιτολογικό γραφείο. Πώς θα σας φανεί, αν σας έλεγα ότι και σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας το ίδιο συμβαίνει, δηλαδή πολλοί λιγότεροι ερευνητές ασχολούνται με το πως θα διατηρήσει κάποιος το βάρος του σε σχέση με περισσότερους ερευνητές που προσπαθούν να βρουν ποιος τύπος δίαιτας είναι καλύτερος ή ποια φαρμακευτική αγωγή θα βοηθούσε. Η προσωπική μου άποψη είναι να έχετε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο εκπαίδευσης μέσα από τη συνεργασία με τον διαιτολόγο σας, στη διάρκεια της προσπάθειας για τη διαχείρηση του βάρους, που να μην αισθάνεστε ότι εφαρμόζετε πλέον κάποιο διατροφικό πλάνο και με τη σωστή καθοδήγηση να είναι εύκολη η μετάβαση σας στο πλάνο διατήρησης.

Πώς αλλάζει το «ιδανικό» βάρος για ένα παιδί / γυναίκα / έγκυο / αθλητή / υπερήλικα;

Οι στόχος απώλειας βάρους και λιπώδη ιστού, είναι εξατομικευμένος και εξαρτάται όπως είδαμε παραπάνω, από τα κιλά που είστε. Επιπρόσθετα μέσα από την εφαρμογή αυτή, προσπάθησα να σας ενημερώσω τι είναι η στοχοθεσία, πόσο σημαντικό είναι να θέτουμε σωστούς και επιτεύξιμούς στόχους βάρους σε μια δίαιτα. Εντούτοις, σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά, οι έγκυες, οι αθλητές και οι υπερήλικες, αλλά και σε παθολογικές καταστάσεις, υπεισέρχονται και άλλοι παράμετροι, που τροποποιούν σημαντικά τον κανόνα της απώλειας βάρους 1-2% του Σωματικού Βάρους/εβδομάδα. Επισκεφθείτε λοιπόν τον διαιτολόγο της περιοχής σας και συζητήστε μαζί του τη στοχοθεσία σας από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Να ακολουθήσω δίαιτες που βλέπω στο διαδίκτυο για "ξεφούσκωμα express";

Η εύκολη λύση για να βρεις μια δίαιτα, είναι να κάνεις μια αναζήτηση στην Google. Όμως, μην χάνεις το χρόνο σου, στην πραγματικότητα επιβαρύνεις την υγεία σου και ρίχνεις ακόμη περισσότερο τη ψυχολογία σου με «μεταμφιεσμένες» διάσημες χημικές δίαιτες! Εκεί επίσης θα συναντήσεις άπειρους διατροφικούς μύθους και δεν θα είναι εξατομικευμένη η πληροφόρηση. Θα πρότεινα να ενημερώνεσαι από το διαδίκτυο, ακολουθώντας ιστοθέσεις που έχουν επιστημονική επάρκεια όπως το medNutrition, ωστόσο για συμβουλευτική και υποστήριξη σε ότι αφορά τη δική σου διατροφή , είναι προτιμότερο να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο διαιτολόγο που είναι κοντά σου

Γιατί είναι καλό να δω ένα διαιτολόγο για να χασω βάρος;

Η απώλεια βάρους και η διατήρηση του αποτελέσματος απαιτούν στρατηγική. Φαντάσου να ήσουν μόνος σε ένα γυμναστήριο! Σίγουρα θα μπορούσες να κάνεις διάδρομο και να σηκώσεις κάποια βάρη. Ωστόσο δε θα γνώριζες ποιο προπονητικό πρόγραμμα να ακολουθήσεις (επαναλήψεις, σειρά οργάνων, ταχύτητα στον διάδρομο κ.α.) για να έχεις το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, γρηγορότερα και χωρίς τραυματισμούς. Έτσι και στη διατροφή, πάνω κάτω γνωρίζεις ποιες τροφές είναι θρεπτικές και ποιες λιγότερο, ωστόσο αυτό δεν φτάνει! Θέλεις τον αντίστοιχο ειδικό, τον διαιτολόγο, για να σου δείξει ποιος τρόπος απώλειας βάρους είναι πιο αποτελεσματικός. Θα σου πρότεινα να βρεις το διαιτολόγο που σου ταιριάζει και να μάθεις πως να τρως ισορροπημένα για να μπορεί αυτό να έχει συνέχεια και έπειτα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Schutz, D. et al. European Practical and Patient-Centred Guidelines for Adult Obesity Management in Primary Care. Obes Facts 2019;12:40–66.

Canadian Obesity Guidelines (2020) https://obesitycanada.ca/guidelines/chapters/ 
National Health Service. Manging your weight. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/
 
Centers for Disease Control and Prevention. Losing weight. https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/index.html
 
Grace C. on behalf of BDA Specialist Obesity Group. A review of one-to-one dietetic obesity management in adults. J Hum Nutr Diet. 2011 Feb;24(1):13-22.

Yumuk V. et al. (2015) European Guidelines for Obesity Management in Adults. Obes Facts. 2015;8(6):402-24.

Clinical Guidelines on the identification, Evaluation and treatment of Overweight and Obesity In Adults (1998) by the National Heart, Lung and Blood institute (USA). http:/nih.gov/guidelines/obesiity/obhone.htm
Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.