Δίαιτα

Απώλεια ή συντήρηση βάρους- Πώς θα τα καταφέρουμε;

02 Ιανουαρίου 2014
18273 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Απώλεια ή συντήρηση βάρους- Πώς θα τα καταφέρουμε;

Στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά, πολλές φορές πανικοβαλλόμαστε και κάνουμε λάθος κινήσεις. Γι' αυτές τις λάθος αποφάσεις που παίρνουμε, αλλά και πώς μπορούμε να τις αποτρέψουμε, μίλησα στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm.

Βάζουμε ρεαλιστικό στόχο

Το βασικότερο στην αρχή μιας τέτοιας προσπάθειας είναι να βάλουμε ρεαλιστικό στόχο. Οι γρήγορες σπασμωδικές κινήσεις μάς κάνουν να αποκλείουμε από τη διατροφή μας μεγάλες κατηγορίες τροφίμων και να τρεφόμαστε μόνο με φρούτα και λαχανικά.

Σαφώς με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε τη γρήγορη απώλεια ενός ή δύο κιλών. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας χαροποιεί, γιατί τα απολεσθέντα κιλά θα είναι υγρά και μυική μάζα - στη συνέχεια, μόλις εντάξουμε εκ νέου τα τρόφιμα που κόψαμε στη διατροφή μας, θα επαναπροσλάβουμε τα κιλά και μάλιστα σε λίπος και υγρά.

Μικρά και συχνά γεύματα

Όπως είπα στον δημοσιογράφο κ. Ιωάννου, ένα πολύ σημαντικό βήμα για την απώλεια βάρους είναι η κατανάλωση συχνών μικρών ισορροπημένων γευμάτων. Η συχνότητα κρατάει σε εγρήγορση τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην ευγλυκαιμία.

Το μικρό μέγεθος της μερίδας δεν θα μας επιβαρύνει θερμιδικά ενώ θα μας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο σύντομο σνακ. Τέλος, εξασφαλίζοντας μια ισορροπία στη διατροφή, προσλαμβάνουμε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη.

Ποικιλία στη διατροφή μας

Κλείνοντας τη συζήτηση, επανέλαβα το πιο βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει νά 'χει μια σωστή δίαιτα, την ποικιλία. Δεν πρέπει να αποκλείουμε τρόφιμα, κατηγορώντας τα ως υπεύθυνα των κιλών μας αλλά να εντάσσουμε όλες τις τροφές στη διατροφή μας, διατηρώντας ένα μεσογειακό διατροφικό μοτίβο.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.