Δίαιτα

Πώς να βοηθήσετε κάποιον να χάσει βάρος

της Λαμπρινής Μόσχου
12 Νοεμβρίου 2014
29361 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
giatros pou aplwnei to xeri tou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Θεωρείτε ότι κάποιος από την οικογένειά σας ή ένας φίλος σας, θα ήταν καλό να χάσει βάρος και να προσέξει λίγο περισσότερο το τι τρώει;

Το να τον επικρίνετε όλη την ημέρα για τον τρόπο που τρώει και για το ότι δεν προσέχει καθόλου, δεν θα βοηθήσει. Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς από την μεριά σας, προκειμένου να τον βοηθήσετε!

  • Μην παίρνετε τρόφιμα στο σπίτι, τα οποία θα μπορούσαν να είναι πιθανοί πειρασμοί. Δεν μπορείτε να περιμένετε από κάποιον που δεν έχει ισχυρό κίνητρο να συγκρατηθεί σε τρόφιμα που του αρέσουν πολύ.
  • Αναλάβετε να κάνετε εσείς τα ψώνια του σπιτιού.Όταν κάποιος πηγαίνει για ψώνια και ειδικά εάν είναι πεινασμένος ή στερημένος, είναι πολύ πιθανόν να ξεφύγει και να πάρει τρόφιμα που θα σαμποτάρουν την προσπάθειά του. Προμηθευτείτε με υγειινές και εύκολες λύσεις, που δεν χρειάζονται μεγάλο χρόνο προετοιμασίας.
  • Αποφύγετε να μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Άλλη μία “παγίδα” για κάποιον που δεν έχει έλεγχο. Πόσες φορές έχετε ακούσει “άντε, να το φάω κι αυτό να τελειώσει, να μην το σκέφτομαι”
  • Αποφύγετε να έχετε τρόφιμα και φαγητά εκτεθειμένα στον χώρο. Το κέικ, οι πίτες, οι σοκολάτες, κτλ, καλό θα ήταν να μην βρίσκονται πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ώστε κάποιος που μπαίνει σε αυτήν να το βλέπει συνέχεια. Είναι διαφορετικό το “πεθύμησα ένα κομμάτι κέικ” και διαφορετικό το “έφαγα γιατί το βρήκα μπροστά μου”. Μπορεί κάποιος να τα φάει ακόμα και ασυναίσθητα, ενώ μιλάει στο τηλέφωνο ή ενώ συζητάει κάτι το οποίο τον ανχώνει ή τον στεναχωρεί. Επίσης μόλις τελειώνετε το φαγητό, καλό θα είναι ο καθένας από τα μέλη της οικογένειας να πετάει τα περισσεύματα ή να τα βάζει στο ψυγείο ή στην κατσαρόλα για επόμενη φορά.
  • Την ώρα του φαγητού, αποφύγετε να συζητάτε θέματα που τον φορτίζουν.
  • Αναρωτηθείτε μήπως του δίνετε αντικρουόμενα μηνύματα. Από την μία μπορεί να θεωρείτε ότι είναι καλό να χάσει βάρος και από την άλλη φροντίζετε να του φτιάχνετε συνέχεια τα φαγητά που ξέρετε ότι του αρέσουν πολύ ή να του βάζετε μεγάλες ποσότητες φαγητού στο πιάτο, προκειμένου να τον ευχαριστήσετε ή επειδή δούλεψε πολλές ώρες και είναι κουρασμένος. Το φαγητό μπορεί να είναι ο δικός σας τρόπος να του δίνετε φροντίδα, αλλά και να παίρνετε οι ίδιοι επιβεβαίωση. Εάν συμβαίνει αυτό, συνειδητοποιήστε το τι κάνετε και το τι του προκαλείτε και φροντίστε να βρείτε άλλους τρόπους να τον φροντίζετε, αλλά και να παίρνετε επιβεβαίωση.
  • Αφήστε τον ίδιο να βάλει την ποσότητα φαγητού που θέλει στο πιάτο. Κανένας δεν ξέρει καλύτερα από τον ίδιο το πόσο πολύ πεινάει. Με το να καθορίζετε λοιπόν εσείς την ποσότητα, μπορεί να βάλετε περισσότερο φαγητό από ότι πραγματικά χρειάζεται και να το φάει χωρίς να αναρωτηθεί πριν το πόσο πεινούσε. Απλά επειδή υπήρχε στο πιάτο…
  • Μην τον πιέζετε να φάει, εάν δεν θέλει. Πολλές φορές, ειδικά σε γιορτές και εξόδους, υπάρχει η πίεση του να φάει ο άλλος αυτό που του προσφέρεται. Το να το κάνετε θέμα μπροστά σε όλους “Γιατί δεν τρως; Κάνεις δίαιτα;” και να τον φέρνετε σε δύσκολη θέση, μπορεί να τον κάνετε να φάει κάτι που πραγματικά να μην το θέλει ή να αισθάνεται ότι δεν το χρειάζεται εκείνη την στιγμή και μετά να αισθανθεί τύψεις, φούσκωμα και να του χαλάσει η διάθεση. Το ότι κάποιος δεν θέλει εκείνη την στιγμή να φάει κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνει δίαιτα, ούτε ότι θέλει να σας προσβάλλει. Μπορεί απλά να μην πεινάει! Σεβαστείτε λοιπόν την επιθυμία του, χωρίς σχόλια.
  • Αποφύγετε να έχετε πολλά διαφορετικά τρόφιμα στο τραπέζι. Ένας άλλος λόγος που κάποιος μπορεί να φάει ασυναίσθητα. Φροντίστε όλοι λοιπόν στο σπίτι να βάζετε ότι θέλει ο καθένας στο πιάτο του και πάνω στο τραπέζι να υπάρχει μόνο η σαλάτα σε διαφορετικό πιάτο.
  • Υιοθετήστε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος. Είναι κρυφές θερμίδες που δεν συνειδητοποιούμε. Προσπαθείστε να μαγειρεύετε πιο απλά, αποφεύγοντας τα τηγανιτά, τις σάλτσες, τα κοκκινιστά, το πολύ λάδι και αλάτι, καθώς και την ζάχαρη. Δώστε γεύση στο φαγητό, βρίσκοντας άλλους τρόπους, όπως η προσθήκη μυρωδικών και μπαχαρικών, λεμόνι και ξύδι.
  • Μην κάνετε σχόλια την ώρα που τρώει. Ό,τι κι αν κάνει, προσπαθήστε να μην του δείχνετε ότι τον παρατηρείτε. Το να αισθάνεται κάποιος ότι κρίνεται συνέχεια και ότι του “μετράτε τις μπουκιές”, μπορεί να καταλήξει πολύ ενοχλητικό. Το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να αισθανθεί εκνευρισμό που μπορεί να τον οδηγήσει τελικά να φάει περισσότερο ή ακόμα και να επιδιώκει να τρώει κρυφά, προκειμένου να το απολαύσει. Ότι κι αν κάνει, προσπαθήστε να μην γίνετε επικριτικοί και απλά παρατηρείστε τι έγινε. Υπήρχε μεγάλη ποσότητα στο τραπέζι; Τρώγατε και οι υπόλοιποι; Ήταν κουρασμένος πριν κάτσει στο τραπέζι; Την επόμενη φορά, απλά προσπαθήστε να αποφευχθούν αυτές οι συνθήκες.
  • Επικεντρωθείτε στις θετικές αλλαγές που κάνει. Κάντε μια τακτική αναφορά στις αλλαγές που βλέπετε ότι έχει κάνει. Μία τόνωση στην αυτοπεποίθησή μας και υπενθύμιση του στόχου μας, όλοι την χρειαζόμαστε.
  • Όταν κάνει υπερβολές στο φαγητό, πάρτε τον μια αγκαλιά και στηρίξτε τον. Προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί του τι του συμβαίνει.
  • Προτρέψτε τον να κινηθείτε περισσότερο. Προτείνετέ του να παρκάρετε πιο μακριά το αυτοκίνητο ή να κάνετε μία βόλτα μαζί. Προσοχή! Είναι πολύ σημαντικό να μην του δείχνετε ότι το κάνετε για να περπατήσει ο ίδιος. Εκφράστε το σαν δική σας επιθυμία και ανάγκη.
  • Πείτε του συχνά πόσο περήφανοι είστε για αυτόν. Εκφράστε του τον θαυμασμό σας για ό,τι έχει καταφέρει. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον στηρίζετε. Φροντίστε να του το λέτε συχνά!
  • Αν δείτε ότι ο ίδιος θέλει να χάσει βάρος, απλά δεν μπορεί να τα καταφέρει όποτε το λέει και δεν μπορεί να καταλάβει τι τον εμποδίζει, προτείνετέ του να επισκεφτεί έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ώστε να τον βοηθήσει σε αυτήν του την προσπάθεια. Μην του λέτε ότι είναι απλό. Με το να υποτιμήσετε την δυσκολία του να χάσει βάρος, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αισθανθεί ότι δεν τον καταλαβαίνετε.
  • Διάβασε το άρθρο “πώς να κάνετε την οικογένειά σας σύμμαχο στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος”.
Λαμπρινή Μόσχου
Λαμπρινή Μόσχου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος