Οικογένεια

Τρώμε με ασφάλεια!

της Χριστίνας Λαμπρινού & της Διονυσίας Βουτσά
19 Φεβρουαρίου 2017
13311 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
trome me asfaleia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κάλεσμα στο Βασίλειο της Σωστής Διατροφής

Ο Άρχοντας του Γλυκοχωριού κάλεσε τους φίλους μας από το Βασίλειο της Σωστής Διατροφής στο σπίτι του για να φάνε όλοι μαζί προς τιμήν τους, για να τους ευχαριστήσει για την πολύτιμη βοήθεια τους στους κατοίκους του χωριού, πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής. Ο βασιλιάς Ενέργειας κάθισε στην κεφαλή του τραπεζιού και μαζί με τους υπόλοιπους περίμενε πεινασμένος και χαρούμενος το δείπνο να σερβιριστεί.

Έφτασαν τα εδέσματα και κανείς δεν είχε πλύνει τα χέρια του

Η μαγείρισσα του σπιτιού ήρθε κρατώντας στα χέρια τις πιατέλες με τα κρέατα, τις σαλάτες και τα φρούτα, που θα απολάμβαναν οι καλεσμένοι του άρχοντα του Γλυκοχωριού. Όταν έφθασαν τα εδέσματα στο τραπέζι ο σοφός δράκος κοίταξε ανήσυχος τον βασιλιά. Τα παράθυρα του σπιτιού ήταν ανοιχτά, με αποτέλεσμα στο σπίτι του άρχοντα να έχουν μπει μύγες, οι όποιες περιτριγύριζαν τα κρέατα. Οι σαλάτες φαίνονταν φρέσκες αλλά όχι πολύ καλά πλυμένες και κάποια από τα φρούτα είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν μούχλα. Σύντομα μαζεύτηκε όλη η οικογένεια του Άρχοντα και τα παιδιά, τα οποία έπαιζαν μήλα έξω στην αυλή, μπήκαν στο σπίτι και κάθισαν στο τραπέζι και περίμεναν να φάνε. Ο βασιλιάς Ενέργειας παρατήρησε ότι κανένας δεν έπλυνε τα χέρια του πριν καθίσει στο τραπέζι.

Εκτός από την ποιότητα του φαγητού μεγάλη σημασία έχει και η ασφάλειά του

Τότε ο Άρχοντας σήκωσε το ποτήρι του και είπε στην παρέα «Αγαπημένοι μου φίλοι, το δείπνο αυτό είναι για να σας δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλα τα μαθήματα και τη βοήθεια που δώσατε στους κατοίκους του μικρού μας χωριού.». Πριν προλάβει να ολοκληρώσει τις ευχαριστίες του ο Άρχοντας , ο βασιλιάς πήρε το λόγο και είπε: «Καλέ μου Άρχοντα σε διακόπτω αλλά ήρθε η ώρα να σας δώσουμε μια τελευταία συμβουλή πριν σας αφήσουμε για να γυρίσουμε πίσω στον τόπο μας. Το τραπέζι σας έχει μεγάλη ποικιλία με φαγητό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, λαχανικά, φρούτα, ψάρια και γαλακτοκομικά. Όμως εκτός από την ποιότητα του φαγητού μεγάλη σημασία έχει και η ασφάλειά του.»

Μεταφέρονται πολλά μικρόβια που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε

Ο Άρχοντας κοίταξε παραξενεμένος κι όλοι σταμάτησαν να μιλάνε και έστρεψαν την προσοχή τους στον βασιλιά. «Οι μύγες που περπατάνε πάνω στο φαγητό μεταφέρουν μικρόβια. Έτσι τρώγοντας το φαγητό μπορεί να αρρωστήσετε, άλλες φορές πιο ελαφρά αλλά άλλες φορές και πιο σοβαρά. Κάποια από φρούτα σας είναι χαλασμένα και έχουν σημάδια από μούχλα. Η μούχλα πάνω στα τρόφιμα είναι σημάδι ότι έχουν αρχίσει να χαλάνε. Επίσης οι σαλάτες δεν έχει πλυθεί καλά και φαίνεται να έχουν χώμα. Έτσι μεταφέρονται πολλά μικρόβια που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε.»

Διατηρούμε τα τρόφιμα σε κατάλληλο περιβάλλον

Ο Άρχοντας αναφώνησε: «Ώστε γι’ αυτό πονάει τόσο συχνά η κοιλιά μας από τα φρέσκα τρόφιμα.». «Γι’ αυτό ακριβώς» είπε ο δράκος και σηκώθηκε όρθιος. «Πρέπει να αρχίσετε να τηρείτε ορισμένους κανόνες υγιεινής για να είστε σίγουροι ότι αυτό που τρώτε εκτός από ωφέλιμο είναι και ασφαλές. Πάντα ξεπλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας πριν τα βάλουμε στο πιάτο. Οι μύγες και τα υπόλοιπα ζωύφια δεν έχουν θέση στην κουζίνα μας. Τα τρόφιμα που έχουν μουχλιάσει δεν τα τρώμε και προσέχουμε να τα διατηρούμε σε κατάλληλο περιβάλλον, όπως η ψύξη του ψυγείου μας, για να μην χαλάνε γρήγορα.» «Και πάντα μα πάντα» συμπλήρωσε ο βασιλιάς «πριν καθίσουμε στο τραπέζι μας πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας» είπε κοιτάζοντας τους γιούς του Άρχοντα που έβαλαν τα χέρια τους στις τσέπες. «Τα χέρια μας» συνέχισε ο βασιλιάς «είναι γεμάτα από σκόνη, χώμα και πολλά βλαβερά μικρόβια που μεταφέρουμε σε ό,τι πιάσουμε. Έτσι αν πιάσουμε με βρώμικα χέρια το φαγητό που θα φάμε θα το βρωμίσουμε κι αυτό.»

Τότε οι γιοι του Άρχοντα του Γλυκοχωριού έτρεξαν να πλύνουν τα χέρια τους και ο Άρχοντας έδωσε οδηγία στις μαγείρισσες, με την καθοδήγηση του δράκου, να ετοιμάσουν ένα ποιοτικό και ασφαλές δείπνο. Οι φίλοι μας απόλαυσαν το δείπνο τους και αφού χαιρέτισαν τους κατοίκους του Γλυκοχωριού, έφυγαν με τον δράκο ξεκινώντας το μακρύ ταξίδι της επιστροφής στο παλάτι του βασιλιά Φαγανούλη στο Ανθυγιεινό Πριγκιπάτο.

Όλο μας το βασίλειο ακολουθεί τους κανόνες της σωστής διατροφής και άσκησης

Οι καλοί μας φίλοι από το βασίλειο της Σωστής Διατροφής έφτασαν στο Ανθυγιεινό Πριγκιπάτο αρκετά κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι για τη βοήθεια που είχαν προσφέρει στο Γλυκοχωριό. Αμέσως μόλις έφτασαν ο βασιλιάς Ενέργειας πήρε παραμέρως τον βασιλιά Φαγανούλη, καθώς είχε να του κάνει μία πρόταση και οι δύο τους πέρασαν αρκετή ώρα συζητώντας. Μετά από λίγη ώρα βγήκαν έξω στην αυλή του παλατιού όπου οι δύο οικογένειες περίμεναν με περιέργεια να ακούσουν τι συζήτησαν οι δύο βασιλιάδες. Ο βασιλιάς Φαγανούλης πήρε τον λόγο κι είπε: « Το Γλυκοχωριό μας είναι ελεύθερο πια από την πολιορκία της κακιάς μάγισσας Τερηδόνας. Πλέον όλο μας το βασίλειο ακολουθεί τους κανόνες της σωστής διατροφής και άσκησης. Γι’αυτό ο βασιλιάς Ενέργειας, τιμώντας τις προσπάθειές μας, προτείνει να ονομαστεί το Πριγκιπάτο μας, σε... Υγιεινό Πριγκιπάτο!» «Ζήτωωωω!!!!» φώναξαν όλοι χαρούμενοι. Μεγάλο γλέντι στήθηκε στο παλάτι και σε όλη την επικράτεια του Πριγκιπάτου προς τιμήν του νέου τους ονόματος και φυσικά της οικογένειας από το βασίλειο της Σωστής Διατροφής, που τόσο πολύτιμη βοήθεια τους είχαν δώσει.

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος