Καθημερινά αγοράζουμε τυποποιημένα προϊόντα, δίνοντας έμφαση στην ποσότητα, την ποιότητα και την τιμή. Επιλέγοντας ένα τυποποιημένο προϊόν, μπορούμε να διακρίνουμε στη συσκευασία του ημερομηνίες που δίνουν πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής του, για τη διαδικασία της παραγωγής του και τη θρεπτική του αξία. Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να ποικίλουν και να διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατηγορία του τροφίμου, π.χ. κατεψυγμένο, φρέσκο ή νωπό.
Πόσο ικανοί είμαστε, όμως, να ερμηνεύουμε όλα αυτά τα στοιχεία; Γνωρίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τις υποχρεώσεις των κατασκευαστών τροφίμων απέναντι στους καταναλωτές, όσον αφορά στη σήμανση των προϊόντων τους;
Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των τροφίμων;
Η υγεία του καταναλωτή αποτελεί κύριο μέλημα των αρχών διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν θεσπιστεί διάφοροι κανονισμοί, στους οποίους οφείλουν να συμμορφώνονται οι κατασκευαστές τροφίμων. Ο πιο αυστηρός έλεγχος όμως, γίνεται στην πράξη από τους ίδιους τους καταναλωτές. Το γεγονός αυτό «υποχρεώνει» τους καταναλωτές να εκπαιδευτούν, ώστε να γνωρίζουν τον τύπο της πληροφορίας που πρέπει να αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες, ανάλογα με το είδος τους, καθώς και τον ορθό τρόπο ερμηνείας της, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας τους.
Καθώς η υγεία του καταναλωτή βασίζεται, εν τέλει, στην κριτική του ικανότητα να επιλέγει τα τρόφιμα που θα καταναλώσει και να ερμηνεύει σωστά την πληροφορία που παρατίθεται πάνω στα τρόφιμα, κρίνεται απαραίτητη η γνώση κάποιων βασικών στοιχείων όσον αφορά τη σήμανση των τροφίμων.
Το παρακάτω κουίζ, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία εξοικείωσης με όλα τα παραπάνω, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ενισχύσει τις γνώσεις και κατ' επέκταση την ασφάλεια των επιλογών του!