Δίαιτα

Η Δίαιτα του Καφέ

της Δέσποινας Πολυχρονάκη
02 Οκτωβρίου 2024
1137 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
kokkoi kafe diaita

Photo Source: www.canva.com

Τι είναι και που βασίζεται;

Η δίαιτα του καφέ είναι μία πρακτική που στοχεύει στην απώλεια βάρους μέσω της κατανάλωσης του καφέ, όπως άλλωστε φαίνεται και από την ονομασία της. Συγκεκριμένα η διατροφική αυτή προσέγγιση βασίζεται στο γεγονός ότι ο καφές λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε καφεΐνη , μπορεί να επηρεάσει θετικά διαφόρους παράγοντες του οργανισμού, όπως την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, τη βελτίωση της απόδοσης κατά την άσκηση και τη μείωση της όρεξης που έχουν ως αποτέλεσμα τελικά την απώλεια βάρους.

Επιπρόσθετα η δίαιτα αυτή βασίζεται στην υιοθέτηση  καθημερινής κατανάλωσης σκέτου καφέ (τουλάχιστον τριών φλιτζανιών) παράλληλα με μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών, φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Συνάμα η δίαιτα αυτή  υποστηρίζει τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και  σακχάρων.

kafes diaita diet

Ποιά τα οφέλη;

Τα οφέλη της δίαιτας του καφέ είναι τα εξής:

Αύξηση του Μεταβολικού Ρυθμού

Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη μέσω της θερμογένεσης, που είναι η διαδικασία παραγωγής θερμότητας στο σώμα. Συγκεκριμένα μελέτη των Gonzalez de Mejia και Ramirez-Mares (2019) φανερώνει ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό, οδηγώντας σε αυξημένη καύση θερμίδων .

Βελτίωση Φυσικής Απόδοσης

Ο καφές μπορεί να βελτιώσει τη απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης, βοηθώντας στην καύση περισσότερων θερμίδων. Αναλυτικότερα οι McLellan et al. (2016) αναφέρουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την απόδοση στην άσκηση, βελτιώνοντας την αντοχή και την εκτέλεση.

Καταστολή της Όρεξης

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες της όρεξης, όπως τη γκρελίνη, μειώνοντας έτσι την αίσθηση της πείνας.  Συγκεκριμένα έρευνα του Greenberg και Geliebter (2012) δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να καταστείλει την όρεξη μέσω της αυξημένης παραγωγής ορμονών όπως το Peptide YY .

Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη και μπορεί να βελτιώσουν τη συνολική υγεία. Η μελέτη του Cao et al. (2020) αναφέρει την υψηλή περιεκτικότητα του καφέ σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία .

Διουρητική Επίδραση

Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση, που μπορεί να συμβάλει σε προσωρινή απώλεια βάρους μέσω της απομάκρυνσης περιττών υγρών από το σώμα.  Σύμφωνα με τους Acheson et al. (1980), η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια υγρών, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους .

Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών

Συγκριμένα η  τακτική κατανάλωση καφέ φαίνεται ότι συνδέεται με μειωμένο κινδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και ορισμένοι τύποι καρκίνο.

coffee diet

Ποιά τα μειονεκτήματα;

Η δίαιτα του καφέ έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφική αυτή προσέγγιση είναι αξιόπιστη. Φυσικά όπως και σε κάθε άλλη δίαιτα, υπάρχουν μειονεκτήματα αλλά και κίνδυνοι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψην. Μερικά από τα μειονεκτήματα αυτής της δίαιτας αναφέρονται παρακάτω:

  1. Η δίαιτα του καφέ συχνά περιλαμβάνει περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ. Η μακροχρόνια διατήρηση μίας τέτοιας δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμινών και μετάλλων.
  2. Επιπλέον η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων στο άτομο όπως για παράδειγμα αϋπνία, άγχος, ταχυπαλμία και στομαχικές διαταραχές, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και νευρικότητα. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως δυσπεψία και καούρα.
  3. Ο καφές καθώς είναι διουρητικός και κατασταλτικό του ΚΝΣ, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, εφόσον δεν καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες σε υγρά. Επίσης η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  4. Τέλος, αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας μυϊκής μάζας καθώς η δίαιτα αυτή περιορίζει την κατανάλωση των πρωτεϊνών και άλλως θρεπτικών συστατικών γεγονός επιβλαβές τόσο για την υγεία όσο και για τον μεταβολισμό.

Είναι τελικά Υγιεινή;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι διφορούμενη. Ο λόγος; Παρόλο που η δίαιτα του καφέ μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη όπως αναφέρθηκαν και παραπάνω (αυξημένο μεταβολισμό, βελτιωμένη απόδοση κατά την άσκηση), όταν καταναλώνεται με μέτρο και εντάσσεται σε μια ισορροπημένη διατροφή,  ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών προβλημάτων και της υπερδιέγερσης από την καφεΐνη.

Εν κατακλείδι, η δίαιτα αυτή μπορεί να είναι ωφέλιμη για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της απόδοσης, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αποκλειστικό μέσο για την επίτευξη αυτών των στόχων. Θα πρέπει να ενσωματώνεται σε ένα πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής για βέλτιστα αποτελέσματα και λιγότερα βλαβερά για την υγεία. Συνιστάται η κατανάλωση με μέτρο και η εξατομίκευση ανά άτομο, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες και ανεκτικότητα.

Αξίζει να τη δοκιμάσετε;

Η διατροφική προσέγγιση αυτού του προτύπου διατροφής μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Όμως θα πρέπει να δίνεται σημασία και προσοχή στις τυχόν παρενέργειες και αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και να σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πλάνο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου σε θρεπτικά συστατικά. Καθίσταται σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα που βασίζεται στην υψηλή κατανάλωση καφέ, ειδικά εάν υπάρχουν συνοδά νοσήματα.

Τέλος αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι εάν επιθυμείτε να ακολουθήσετε αυτό το πρότυπο διατροφής θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται η κατανάλωση καφέ με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Με τον όρο ισορροπημένη διατροφή εννοείται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνών, και υγιών λιπαρών. Τέλος μείζονος σημασίας είναι να γίνει κατανοητό ότι κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη, και έτσι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές ανάγκες και ανεκτικότητα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gonzalez de Mejia E, Ramirez-Mares MV. Impact of caffeine and coffee on our health. Trends Endocrinol Metab. 2014;25(10):489-492. doi:10.1016/j.tem.2014.07.003

Han M, Oh Y, Myung SK. Coffee Intake and Risk of Hypertension: A Meta-Analysis of Cohort Studies. J Korean Med Sci. 2022;37(45):e332. Published 2022 Nov 21. doi:10.3346/jkms.2022.37.e332

van Dam RM, Hu FB. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review. JAMA. 2005;294(1):97-104. doi:10.1001/jama.294.1.97

Acheson KJ, Zahorska-Markiewicz B, Pittet P, Anantharaman K, Jéquier E. Caffeine and coffee: their influence on metabolic rate and substrate utilization in normal weight and obese individuals. Am J Clin Nutr. 1980;33(5):989-997. doi:10.1093/ajcn/33.5.989

Gonzalez de Mejia, E., & Ramirez-Mares, M. V. (2019). "Impact of caffeine and coffee on our health." Trends in Endocrinology & Metabolism, 30(9), 688-699 .

McLellan, T. M., Caldwell, J. A., & Lieberman, H. R. (2016). "A review of caffeine’s effects on cognitive, physical and occupational performance." Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 71, 294-312 .

Cao, S. Y., Wang, C., Zhang, Q. Y., & Chen, S. M. (2020). "Coffee and caffeine intake and the risk of hypertension: A dose-response meta-analysis of observational studies." Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 30(7), 1117-1127.

Δέσποινα Πολυχρονάκη
Δέσποινα Πολυχρονάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος