Δίαιτα

Έκοψα τα λιπαρά για να αδυνατίσω: Μύθος ή αλήθεια;

της Δήμητρας Μελαδάκη
01 Απριλίου 2016
16593 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diaita xwris lipara

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κάποιοι σκέφτονται πως για να αδυνατίσουν πρέπει να κόψουν τα λιπαρά από τη διατροφή τους. Ευτυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι μεταβολές του βάρους μας είναι αποτέλεσμα του ισοζυγίου ενέργειας, της ισορροπίας δηλαδή μεταξύ της ενέργειας/ θερμίδων, που «μπαίνει» στο σώμα μας, αυτά που τρώμε και αυτά που πίνουμε, και της ενέργειας/ θερμίδων, που «βγαίνει» από αυτό, λόγω του βασικού μεταβολισμού μας και της φυσικής δραστηριότητας. 

Πώς σχετίζεται το ισοζύγιο ενέργειας με το βάρος;

Όταν αυτές οι δύο ενέργειες/ θερμίδες είναι ίσες, τότε το βάρος μένει σταθερό.

Όταν «μπαίνει» στο σώμα περισσότερη ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται, από ότι «βγαίνει», τότε αυτή αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.

Αντίθετα, όταν «μπαίνει» λιγότερη ενέργεια από ότι «βγαίνει», είτε γιατί καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, είτε γιατί αυξάνονται οι καύσεις μας, τότε το βάρος μειώνεται.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το αν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το βάρος σας λοιπόν εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των θερμίδων που θα καταναλώσετε, ανεξάρτητα από το συστατικό από το οποίο προέρχονται. Μπορεί κάποιος να τρώει καθημερινά τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως γλυκά, τηγανητά και άλλα, αλλά αν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες συνολικά δεν ξεπερνούν τις καύσεις του, θα χάνει βάρος.

Και γιατί είναι τόσο δημοφιλής η μείωση του λίπους;

Γιατί το λίπος είναι περισσότερο πυκνό ενεργειακά, έχοντας περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες και πράγματι είναι εύκολο να το υπερκαταναλώσουμε.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να κόψει κάποιος τα λιπαρά, καθώς το λίπος είναι απαραίτητο για το σώμα αφού παρέχει θρεπτικά συστατικά, δίνει γεύση στο φαγητό και αυξάνει τον κορεσμό.

Μην καταφεύγετε σε ακραίες λύσεις, ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων και κοντά στις συνήθειες που είχατε μέχρι τώρα με μία μέτρια πρόσληψη λίπους και φυσικά άσκηση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Okuyama H1, Yamada K, Miyazawa D, Yasui Y, Ohara N. Dietary lipids impacts on healthy ageing. Lipids. 2007 Sep;42(9):821-5. Epub 2007 Jun 2.

Sacks FM1, Bray GA, Carey VJ, Smith SR, Ryan DH, Anton SD, McManus K, Champagne CM, Bishop LM, Laranjo N, Leboff MS, Rood JC, de Jonge L, Greenway FL, Loria CM, Obarzanek E, Williamson DA. Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates. N Engl J Med. 2009 Feb 26;360(9):859-73.

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.