Παθήσεις Πεπτικού

Κολονοσκόπηση και Γαστροσκόπηση: Προετοιμαστείτε διατροφικά

της Τόνιας Καραγιάννη
30 Οκτωβρίου 2018
306042 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
kolonoskopisi kai gastroskopisi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γαστροσκόπηση

Μια ανώτερη ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση) είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την οπτική εξέταση του ανώτερου πεπτικού συστήματος με μια μικρή φωτογραφική μηχανή στο τέλος ενός εύκαμπτου σωλήνα. Ο γαστρεντερολόγος χρησιμοποιεί την γαστροσκόπηση για τη διάγνωση και, μερικές φορές, για τη θεραπεία καταστάσεων που επηρεάζουν τον οισοφάγο, το στομάχι και την αρχή του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο). Αποτελεί μια ασφαλή διαδικασία.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την προετοιμασία της γαστροσκόπησής σας και θα λάβει πλήρες ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό. Οι ενέργειες που θα σας ζητήσει είναι:

1. Νηστεία πριν την γαστροσκόπηση

Θα χρειαστεί να σταματήσετε να πίνετε και να τρώτε τέσσερις έως οκτώ ώρες πριν από την γαστροσκόπηση για να εξασφαλίσετε ότι το στομάχι σας είναι κενό για τη διαδικασία. Βέβαια, αν η γαστρoσκόπησή σας είναι προγραμματισμένη για τις απογευματινές ώρες μπορείτε να ακολουθήσετε μια υδρική διατροφή, καταναλώνοντας μόνο υγρά αποφεύγοντας εκείνα που έχουν κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα.

2. Διακοπή λήψης φαρμακευτικής αγωγής

Θα χρειαστεί να σταματήσετε να λαμβάνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος (αντιπηκτικά) τις ημέρες πριν από την ενδοσκόπηση σας. Τα αντιπηκτικά και φάρμακα όπως η ηπαρίνη, κάποια αντιφλεγμονώδη και η ασπιρίνη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης. Εάν πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τα φάρμακά σας.

Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση αποτελεί μια εξέταση που γίνεται για την ανίχνευση αλλαγών ή ανωμαλιών στο παχύ έντερο (κόλον) και στο ορθό. Κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης, ένας μακρύς, εύκαμπτος σωλήνας (κολονοσκόπιο) εισάγεται στο ορθό. Μια μικροσκοπική κάμερα στην άκρη του σωλήνα επιτρέπει στον ιατρό να βλέπει το εσωτερικό ολόκληρου του παχέος εντέρου. Η κολονοσκόπηση, μπορεί να εντοπίσει τύπους καρκίνου του παχέος εντέρου θεραπεύσιμους πριν ακόμη  εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει και να αφαιρέσει πολύποδες, ή άλλους τύπους μη φυσιολογικού ιστού που μπορούν να αναπτυχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. 

Διατροφική προετοιμασία

Λίγες μέρες πριν τη διαδικασία της κολονοσκόπησης

Ξεκινήστε να καταναλώνετε δίαιτα χαμηλού στερεού υπολείμματος. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, σπόρων, αποξηραμένων ή ωμών φρούτων ή λαχανικών, οσπρίων. 

Την ημέρα πριν από τη διαδικασία της κολονοσκόπησης

Δεν καταναλώνουμε στερεά τρόφιμα. Αντ' αυτού, ακολουθείτε μια διαυγή υδρική δίαιτα.

Μια διαυγής υδρική δίαιτα αποτελείται από διαυγή υγρά (νερό, τσάι, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων χωρίς ίνες, ζωμός κρέατος) ή τρόφιμα (π.χ. ζελέ) τα οποία, αφήνουν ελάχιστο υπόλειμμα στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Τροφές που επιτρέπονται στη διαυγή υδρική διάτα:

  • Ποτά και ροφήματα: Καφές, τσάι και αεριούχα αναψυκτικά
  • Φρούτα: Χυμός ο οποίος, έχει περαστεί από σουρωτήρι
  • Διάφορα: Ζωμός κρέατος, ζελέ, μέλι 

Την ημέρα της διαδικασίας κολονοσκόπησης

Όπως και την προηγούμενη ημέρα, ακολούθηση διαυγής υδρικής δίαιτας και δύο ώρες πριν από τη διαδικασία δεν καταναλώνετε απολύτως τίποτα.

Αν είμαι άτομο με διαβήτη τι θα πρέπει να προσέξω; 

  • Για άτομα με διαβήτη, οποιαδήποτε  ιατρική εξέταση η οποία οδηγεί στην απώλεια ενός γεύματος ή την αλλαγή του συνηθισμένου διατροφικού πλάνου, απαιτεί προγραμματισμό για να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά.
  • Η αλλαγή της διατροφής σε υδρική διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλώντας ενδεχομένως υπογλυκαιμία. Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη και ακολουθείτε διαδικασία προετοιμασίας για κολονοσκόπηση, μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας συχνότερα και να καταγράψετε σημάδια ενδεχόμενης υπογλυκαιμίας.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (American Diabetes Association) αναφέρει ότι μια υδρική δίαιτα δεν συνιστάται για ασθενείς με διαβήτη

  • Οι διαβητικοί χρειάζονται τους υδατάνθρακες για να διαχειριστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, ειδικά όταν λαμβάνουν και την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Προτείνεται οι διαβητικοί να καταναλώνουν περίπου 200 γραμμάρια υδατανθράκων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας της υδρικής δίαιτας.
  • Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την αποφυγή αφυδάτωσης ενώ χρησιμοποιείτε το καθαρτικό.
  • Ελέγξτε με το γιατρό σας την ποσότητα υδατανθράκων που θα πρέπει να λαμβάνετε κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Μπορεί να χρειαστεί να εισάγετε στη διατροφή σας μερικά γλυκά ποτά ή δισκία γλυκόζης σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας, όπως κούραση, εφίδρωση, ζάλη ή ακραία πείνα. Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας συστήνεται η λήψη 10 g υδατανθράκων για να επαναφέρετε το σάκχαρο του αίματός σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραδείγματα τέτοιων τύπων υγρών που μπορείτε να καταναλώσετε είναι  50 ml χυμού σταφυλιών, 100 ml coca cola, 120 ml χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη.

Προετοιμασία του εντέρου 

Το απόγευμα ή το βράδυ πριν από την κολονοσκόπηση, θα λάβετε σχετικό σκεύασμα για την εκκαθάριση του εντέρου. Οι ακριβείς οδηγίες προετοιμασίας της κολονοσκόπησης εξαρτώνται από την προετοιμασία του εντέρου που προτιμά ο γιατρός σας, από την ώρα της κολονοσκόπησής σας.

Η αφαίρεση του περιεχομένου του παχέος εντέρου αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη κολονοσκόπηση. Εάν η προετοιμασία του εντέρου δεν έχει γίνει σωστά, και υπολείμματα έχουν παραμείνει, πολύποδες και αλλοιώσεις ενδεχομένως να μην μπορούν να εντοπιστούν. Ακόμη, η κολονοσκόπηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο (αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών) ή ολόκληρη η διαδικασία να χρειαστεί να επαναληφθεί και να προγραμματιστεί εκ νέου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mayoclinic.org. (2018). Upper endoscopy. Available on: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/endoscopy/about/pac-20395197 [Accessed at: 23 Jul 2018]

Health.harvard.edu. (2018). Preparing for a colonoscopy. Available on: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/preparing-for-a-colonoscopy [Accessed at: 23 Jul 2018]

Diabetes.org. (2018). American Diabetes Association

Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.