Διατροφή

Κακάο: Τι μπορεί να κάνει για το δέρμα σου;

23 Σεπτεμβρίου 2016
23763 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kakao

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά απαντώμενες ενώσεις οι οποίες βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά. Ανιχνεύονται μάλιστα σε υψηλές συγκεντρώσεις στο πράσινο τσάι, στο μαύρο τσάι, στο κόκκινο κρασί αλλά και στο κακάο!

Ποιος είναι ο ρόλος των φλαβονοειδών;

Ο ρόλος των φλαβονοειδών είναι προστατευτικός για τα φυτά, καθώς τα βοηθούν τόσο στην προστασία από μικροοργανισμούς - παράσιτα (ασθένειες), όσο και στην επούλωση των «πληγών» τους. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τη συμβολή των φλαβονοειδών στην πρόληψη εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιαγγεικά προβλήματα (εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσος), κακοήθη νεοπλάσματα (καρκίνο), σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και τη σύνδεσή τους με την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας (μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας), αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιοξειδωτικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Γνωρίζεις ότι το κακάο μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σου;

Ιδιαιτέρως σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί η δράση τους στην υγεία και προστασία του δέρματος. Ο ρόλος του κακάο είναι σπουδαίος, καθώς υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών εμπεριέχονται στους κόκκους του. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα των φλαβονοειδών στη μαύρη σοκολάτα κυμαίνονται από 70% και άνω, ενώ σε σοκολάτες που έχουν αραιωθεί με γάλα και ζάχαρη (σοκολάτες γάλακτος) τα αντιοξειδωτικά οφέλη μειώνονται κατά πολύ, λόγω των οξειδωτικών βλαβών που συνδέονται με την παρουσία ζάχαρης. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει το κακάο για το δέρμα σου; Όταν καταναλώνεται σε τακτική και ελεγχόμενη βάση, τα φλαβανοειδή που εμπεριέχονται σε αυτό, βοηθούν το δέρμα να εμφανίζει αντίσταση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Με τον τρόπο αυτό, επέρχεται περιορισμός των βλαβών της ηλιογήρανσης/φωτογήρανσης του δέρματος, η οποία επιφέρει αποδόμηση και καταστροφή των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση χαρακτηριστικών πρόωρης γήρανσης και χαλάρωσης. Επιπρόσθετα, η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τον βαθμό εμφάνισης ερυθήματος του δέρματος έπειτα από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (κατι τέτοιο ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη συστηματική χρήση του αντηλιακού προϊόντος). Επιπρόσθετα βελτιώνει την μικροκυκλοφορία του δέρματος επιφέροντας καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση των κυττάρων του, βελτίωση της υφής του, αλλά και των επιπέδων ενυδάτωσής του (με ταυτόχρονη μείωση της διαδερμικής απώλειας υγρασίας).

Τι έχουν αποδείξει οι έρευνες;

Τέλος, σύγχρονες ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών παραγόντων της μαύρης σοκολάτας είναι υψηλότερα από εκείνα του πράσινου και μαύρου τσαγιού, του ροδιού και των βατόμουρων (berries).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gasser P, Lati E, Peno-Mazzarino L, Bouzoud D, Allegaert L, Bernaert H. Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. Int J Cosmet Sci. 2008 Oct;30(5):339-45. doi: 10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x.

Heinrich U, Neukam K, Tronnier H, Sies H, Stahl W. Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women. J Nutr. 2006 Jun;136(6):1565-9.

Lamuela-Raventós R.M., Romero-Pérez A.I., Andrés-Lacueva C., Tornero A. Review: Health Effects of Cocoa Flavonoids. Food Sci Tech Int 2005; 11(3):159–176

Lee KW, Kim YJ, Lee HJ, Lee CY. Cocoa has more phenolic phytochemicals and a higher antioxidant capacity than teas and red wine. J Agric Food Chem. 2003 Dec 3;51(25):7292-5.

Williams S, Tamburic S, Lally C. Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light. J Cosmet Dermatol. 2009 Sep;8(3):169-73. doi: 10.1111/j.1473-2165.2009.00448.x.

  • Γεσθημανή Βαφειάδου
    Γεσθημανή Βαφειάδου Αισθητικός - Κοσμητολόγος, M.Sc.

    Η Γεσθημανή Βαφειάδου είναι Αισθητικός - Κοσμητολόγος Α.Τ.Ε.Ι.Θ., κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών (Master of Science, M.Sc.) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παιδαγωγικού Τίτλου Σπουδών Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Καθηγήτρια Αισθητικής, Συγγραφέας.