Διατροφή

Κακάο: Τι μπορεί να κάνει για το δέρμα σου;

της Γεσθημανής Βαφειάδου & της Νίκης Βουλγαράκη
23 Σεπτεμβρίου 2016
223563 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
kakao

Photo source: www.bigstockphoto.com

Tο κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου, ενός φυτού το οποίο ευδοκιμεί μόνο σε τροπικά κλίματα όπου υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Η επιστημονική ονομασία του δέντρου είναι Theobroma cacao, η οποία προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση, δηλαδή «το φαγητό των θεών». Συχνά, το κακάο πωλείται ως σκόνη και χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί το ομώνυμο αφέψημα το οποίο το χαρακτηρίζει η εξαιρετικά πικρή του γεύση.

Ποια η διατροφική αξία του κακάο; 

Το κακάο περιέχει περίπου 50% λίπος, το οποίο είναι φυτικό

Λίπος

Έχει λιπαρά, αλλά «καλά». Αποτελείται κατά κύριο λόγο από δύο κορεσμένα λιπαρά οξέα, το παλμιτικό και στεατικό οξύ, και ένα μονοακόρεστο οξύ, το ελαϊκό οξύ. 

Υδατάνθρακες

Ακόμα περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες, οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμυλο, διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι απλά σάκχαρα.

Αντιοξειδωτικά και Βιολογικές δραστικές ουσίες

Επιπλέον, το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει βιολογικά δραστικές ουσίες, oι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία σου. Τέτοιες είναι τα φλαβονοειδή (επικατεχίνη και προκυανιδίνες),η θεοβρωμίνη, η φαινυλαιθυλαμίνη και το μαγνήσιο. Η θεοβρωμίνη είναι ένα πολύ ήπιο διεγερτικό με ήπια διουρητική δράση. Η φαινυλαιθυλαμίνη, γνωστή ως το μόριο της αγάπης, θεωρείται ότι αποδίδει στη σοκολάτα ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες.

Καφεΐνη

Επιπλέον περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης, πολύ λιγότερη από ό, τι περιέχεται στον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Βασικά μέταλλα και Βιταμίνες

Τέλος, το κακάο είναι πλούσιο σε βασικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο. Περιέχει, επίσης, πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, Β3, βιταμίνες Α, C, E, καθώς και παντοθενικό οξύ.

Θρεπτική σύσταση του κακάο σε σκόνη ανά 100γρ

Θρεπτικά Συστατικά

Κακάο σε σκόνη

Θερμίδες (kcal)

312

Θερμίδες (kj)

1301

Πρωτεΐνες (g)

18,5

Λίπος (g)

21,7

Υδατάνθρακες (g)

11,5

Ασβέστιο (mg)

130

Σίδηρος (mg)

10,5

Μαγνήσιο (mg)

520

Φωσφόρος (mg)

660

Κάλιο (mg)

1500

Νάτριο (mg)

950

Ψευδάργυρος (mg)

6,9

Θιαμίνη ή Βιταμίνη Β1 (mg)

0,16

Ριβοφλαβίνη ή Βιταμίνη Β2 (mg)

0,06

Βιταμίνη Β6 (mg)

0,07

Βιταμίνη Ε (mg)

0,68

Κορεσμένα λιπαρά οξέα (g)

12,8

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (g)

7,2

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (g)

0,6

Χοληστερίνη (mg)

0

Πηγή: Αντωνία Τριχοπούλου, Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών, 2004, 3η έκδοση

Ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Προκαλεί αίσθημα ευφορίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στο μαγνήσιο και την ουσία θεοβρωμίνη, το κακάο μπορεί και διώχνει την κούραση και την υπνηλία, ενώ βελτιώνει τη διάθεση αφού προκαλεί αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης, γεγονός που οφείλεται στην ουσία τρυπτοφάνη, η οποία βρίσκεται στους κόκκους του και ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση. Λόγω της καφεΐνης που περιέχει είναι ένα φυσικό τονωτικό. Σου χαρίζει ενέργεια, διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί έκκριση ενδοκρινών.

Μειωμένη αρτηριακή πίεση και βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης

Η κατανάλωση κακάου συνδέεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη υγεία των αιμοφόρων αγγείων και βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

Το κακάο βοηθά στην απώλεια βάρους βελτιώνοντας τη μιτοχονδριακή βιογένεση. Ταυτόχρονα, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τους μυς με την εισαγωγή του μεταφορέα γλυκόζης 4 στη μεμβράνη των σκελετικών μυών.

Διαβάστε Επίσης: Ινσουλίνη, τι είναι & ποιος ο ρόλος της;

Προστασία στους νευρώνες και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία

Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, το κακάο προσφέρει προστασία στους νευρώνες και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία (μάθηση, μνήμη)  καθώς εισέρχονται στον εγκέφαλο και προκαλούν διέγερση της αιμάτωσης του, αγγειογένεση, νευρογένεση και αλλαγές στη μορφολογία των νευρώνων. Επίσης, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό.

Μείωση της ικανότητας του αίματος να πήζει

Όσο αφορά τα φλαβονοειδή τα οποία βρίσκονται στα άπαχα τμήματα των κόκκων κακάο, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την ικανότητα του αίματος να πήζει. Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά απαντώμενες ενώσεις οι οποίες βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά. Ανιχνεύονται μάλιστα σε υψηλές συγκεντρώσεις στο πράσινο τσάι, στο μαύρο τσάι, στο κόκκινο κρασί αλλά και στο κακάο!

Ποιος είναι ο ρόλος των φλαβονοειδών;

Ο ρόλος των φλαβονοειδών είναι προστατευτικός για τα φυτά, καθώς τα βοηθούν τόσο στην προστασία από μικροοργανισμούς - παράσιτα (ασθένειες), όσο και στην επούλωση των «πληγών» τους.

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τη συμβολή των φλαβονοειδών στην πρόληψη εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιαγγειακά προβλήματα (εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσος), κακοήθη νεοπλάσματα (καρκίνο), σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και τη σύνδεσή τους με την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας (μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας), αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιοξειδωτικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Γνωρίζεις ότι το κακάο μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σου;

Ιδιαιτέρως σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί η δράση τους στην υγεία και προστασία του δέρματος. Ο ρόλος του κακάο είναι σπουδαίος, καθώς υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών εμπεριέχονται στους κόκκους του.

Τα επίπεδα των φλαβονοειδών στη μαύρη σοκολάτα κυμαίνονται από 70% και άνω, ενώ σε σοκολάτες που έχουν αραιωθεί με γάλα και ζάχαρη (σοκολάτες γάλακτος) τα αντιοξειδωτικά οφέλη μειώνονται κατά πολύ, λόγω των οξειδωτικών βλαβών που συνδέονται με την παρουσία ζάχαρης

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει το κακάο για το δέρμα σου;

Όταν καταναλώνεται σε τακτική και ελεγχόμενη βάση, τα φλαβανοειδή που εμπεριέχονται σε αυτό, βοηθούν το δέρμα να εμφανίζει αντίσταση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Με τον τρόπο αυτό, επέρχεται περιορισμός των βλαβών της ηλιογήρανσης/φωτογήρανσης του δέρματος, η οποία επιφέρει αποδόμηση και καταστροφή των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση χαρακτηριστικών πρόωρης γήρανσης και χαλάρωσης.

Επιπρόσθετα, η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τον βαθμό εμφάνισης ερυθήματος του δέρματος έπειτα από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (κάτι τέτοιο ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη συστηματική χρήση του αντηλιακού προϊόντος). Επιπρόσθετα βελτιώνει την μικροκυκλοφορία του δέρματος επιφέροντας καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση των κυττάρων του, βελτίωση της υφής του, αλλά και των επιπέδων ενυδάτωσής του (με ταυτόχρονη μείωση της διαδερμικής απώλειας υγρασίας).

Τι έχουν αποδείξει οι έρευνες;

Τέλος, σύγχρονες ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών παραγόντων της μαύρης σοκολάτας είναι υψηλότερα από εκείνα του πράσινου και μαύρου τσαγιού, του ροδιού και των βατόμουρων (berries).

Πώς να καταναλώσεις το κακάο;

  • Πρόσθεσε ½ κουταλιά της σούπας κακάο σε γιαούρτι, smoothies ή παγωτό.
  • Πρόσθεσε Φυστικοβούτυρο ή ταχίνι σε ένα μήλο και πασπαλίστε.
  • Κατανάλωσε το κακάο μέσα σε puncake, μπισκότα, κέικ, αρτοσκευάσματα και άλλα επιδόρπια ή ροφήματα.
  • Φτιάξε μους αβοκάντο με μπανάνα & κακάο.
  • Πρόσθεσε κακάο σε φρουτοσαλάτες, δημητριακά πρωινού, βρώμη, μείγμα ξηρών καρπών, κρέμες

Κακάο ή σοκολάτα;

Και τα δύο προκύπτουν από τους καρπούς του κακαόδεντρου που ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα. Ακολουθεί στη συνέχεια η διαλογή των καλύτερων σπόρων, ο καθαρισμός, το καβούρντισμα και ο θρυμματισμός τους από όπου και παίρνουμε την κακαόμαζα. Όταν από αυτή αφαιρεθεί το βούτυρο του κακάο, μένει η σκόνη κακάο.

Διαβάστε Επίσης: Σοκολάτα, Ποια η Διατροφική της Αξία;

Ποια υλικά απαιτούνται για την παρασκευή της;

Για την παρασκευή της σοκολάτας απαιτείται:

  • Κακαόμαζα
  • Βούτυρο κακάο
  • Σκόνη κακάο
  • Ζάχαρη

Τα υλικά αναδεύονται σε σταθερή χαμηλή θερμοκρασία και το μείγμα αφήνεται να ψυχθεί μέχρι να κρυσταλλώσει.

Ποια η θερμιδική τους αξία;

Σχετικά με τη θερμιδική τους αξία, το φυτικό λίπος που δίνει ο καρπός του κακαόδεντρου δεν έχει σημαντική θερμιδική επιβάρυνση στη διατροφή μας (εκτός αν συνδυαστεί με ζάχαρη). Και για του λόγου το αληθές μία κουταλιά της σούπας κακάο έχει 47 θερμίδες. Ενώ 20 γρ σοκολάτας αποδίδει περίπου 120 θερμίδες. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά στη μαύρη σοκολάτα βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, οι ακατέργαστοι κόκκοι κακάο παρέχουν αυτά τα οφέλη για την υγεία σε μεγαλύτερο βαθμό, επειδή έχουν υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών από την επεξεργασμένη σοκολάτα.

Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, για να φτιάξεις το ρόφημα κακάο ακολουθείς την ίδια διαδικασία με την οποία φτιάχνεις τον ελληνικό καφέ (αντί για καφέ, βάζεις σκόνη κακάο). Για έξτρα άρωμα, μπορείς, κατά τη διάρκεια, να προσθέσεις μια φλούδα πορτοκάλι, κανέλα ή τζίτζερ για τους πιο τολμηρούς.

Γιατί λοιπόν να μην αντικαταστήσεις έναν από τους καφέδες που πίνεις κάθε μέρα με ένα ζεστό ρόφημα κακάο; Θα προσφέρεις στον εαυτό σου μία υπερτραφή!

Καλή απόλαυση!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gasser P, Lati E, Peno-Mazzarino L, Bouzoud D, Allegaert L, Bernaert H. Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. Int J Cosmet Sci. 2008 Oct;30(5):339-45. doi: 10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x.

Heinrich U, Neukam K, Tronnier H, Sies H, Stahl W. Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women. J Nutr. 2006 Jun;136(6):1565-9.

Latif R1. Health benefits of cocoa. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 Nov;16(6):669-74.

Ellam S1, Williamson G. Cocoa and human health. Annu Rev Nutr. 2013;33:105-28

Astrid Nehlig The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar; 75(3): 716–727.

Lamuela-Raventós R.M., Romero-Pérez A.I., Andrés-Lacueva C., Tornero A. Review: Health Effects of Cocoa Flavonoids. Food Sci Tech Int 2005; 11(3):159–176

Lee KW, Kim YJ, Lee HJ, Lee CY. Cocoa has more phenolic phytochemicals and a higher antioxidant capacity than teas and red wine. J Agric Food Chem. 2003 Dec 3;51(25):7292-5.

Williams S, Tamburic S, Lally C. Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light. J Cosmet Dermatol. 2009 Sep;8(3):169-73. doi: 10.1111/j.1473-2165.2009.00448.x.

Γεσθημανή Βαφειάδου
Γεσθημανή Βαφειάδου Αισθητικός - Κοσμητολόγος, M.Sc.
Νίκη Βουλγαράκη
Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νίκη Βουλγαράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.