640
Διατροφή

Tα πολλά πρόσωπα του tofu

11 Νοεμβρίου 2015
1 λεπτό να διαβαστεί

Τι είναι το tofu;

Το τοφού είναι ένα φυτικό τρόφιμο σόγιας, που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο γνωστό. Η μορφή του μοιάζει με λευκό τυρί και θεωρείται παραδοσιακό τρόφιμο στην Ιαπωνία και την Κίνα. Η διαδικασία παρασκευής του είναι παρόμοια με αυτή των ζωικών τυριών, αλλά αντί για γάλα χρησιμοποιείται το υγρό που προκύπτει από το μούλιασμα των φασολιών σόγιας. Για να πήξει, χρησιμοποιείται άλας ασβεστίου ή μαγνησίου. Μπορεί να καταναλωθεί από χορτοφάγους, σε περιόδους νηστείας ή από όσους θέλουν να αποφύγουν το ζωικό λίπος. Οι ισοφλαβόνες που περιέχει το τοφού έχει βρεθεί ότι έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Messina M., Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women., Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:423S-30S. doi: 10.3945/ajcn.113.071464. Epub 2014 Jun 4.

Weaver CM, Heaney RP, Connor L, Martin BR, Smith DL, Nielsen S., Bioavailability of calcium from tofu vs. milk in premenopausal women., J Food Sci. 2002;67(8):3144-3147.

Taku K, Melby MK, Kronenberg F, Kurzer MS, Messina M., Extracted or synthesized soybean isoflavones reduce menopausal hot flash frequency and severity: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials., Menopause. 2012;19(7):776-790.

Alekel DL, Van Loan MD, Koehler KJ, et al., The soy isoflavones for reducing bone loss (SIRBL) study: a 3-y randomized controlled trial in postmenopausal women., Am J Clin Nutr. 2010;91(1):218-230.

Yan L, Spitznagel EL., Soy consumption and prostate cancer risk in men: a revisit of a meta-analysis., Am J Clin Nutr. 2009;89(4):1155-1163.

Jenkins DJ, Mirrahimi A, Srichaikul K, et al., Soy protein reduces serum cholesterol by both intrinsic and food displacement mechanisms., J Nutr. 2010;140(12):2302S-2311S.

  • Ειρήνη Κοντοπίδου
    Ειρήνη Κοντοπίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    H Eιρήνη Κοντοπίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην χημεία και τεχνολογία τροφίμων. Εργάζεται ως ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.