Διατροφή

Ανανάς: Πόσα γνωρίζεις για το εξωτικό φρούτο;

της Μέμας Λαμπροπούλου
17 Ιουλίου 2018
114513 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ananas kai diatrofiki aksia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο που προέρχεται από το ομώνυμο ποώδες φυτό. Ο ανανάς καλλιεργείται σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ταυλάνδη, η Κόστα Ρίκα και άλλες χώρες με τροπικό κλίμα.

Η διατροφική αξία του ανανά

Ο ανανάς, πέρα από την πλούσια, γλυκόξινη γεύση του, έχει υψηλή διατροφική αξία. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, 100γρ ανανά αποδίδουν μόλις 50 θερμίδες, ενώ το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και μαγγάνιο. Μάλιστα, 100γρ ωμού ανανά αποδίδουν το 58% των ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ενήλικα σε βιταμίνη C και το 44% σε μαγγάνιο.

Θρεπτικά συστατικά 100γρ ωμού ανάνα
Ενέργεια (kcal) 50 kcal
Υδατάνθρακες (g) 13 g
εκ των οποίων σάκχαρα (g) 9,8 g
Φυτικές ίνες (g) 1,4 g
Πρωτεΐνες (g) 0,54 g
Λιπαρά (g) 0,12 g
Βιταμίνη C (mg) 47,8 mg (58%)
Μαγγάνιο (mg) 0,927 mg (44%)
Βιταμίνη Α (IU) 52 IU

 Χάρη στην περιεκτικότητα του καρπού σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία, ο ανανάς μπορεί να συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία, τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και κάποιους τύπους καρκίνου, ενώ συμβάλλει και στην υγεία της επιδερμίδας αλλά και στην απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή.

Βρωμελίνη: τι είναι και ποια τα οφέλη της στην υγεία;

Πέραν των παραπάνω, το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι ο καρπός του ανανά είναι πλούσιος σε βρωμελίνη, η οποία αποτελεί ένα πρωτεολυτικό ένζυμο με αρκετές έρευνες να υποστηρίζουν πληθώρα οφελών στην υγεία από την κατανάλωσή της.

Συγκεκριμένα, η βρωμελίνη έχει την ικανότητα να επιζεί από τα πρωτεολυτικά ένζυμα του στομάχου και να απορροφάται διατηρώντας τη λειτουργία της στο αίμα. Ως εκ τούτου, η βρωμελίνη έχει φανεί να έχει τα εξής οφέλη:

  • Βοηθά στη διαδικασία της πέψης, λειτουργώντας ως πρωτεολυτικό ένζυμο. Για το ίδιο λόγο, ο χυμός του ανανά χρησιμοποιείται συχνά και σε μαρινάδες αφού βοηθά στην αποδόμηση των πρωτεϊνών του κρέατος και άρα το κάνει πιο μαλακό.
  • Λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες και για το λόγο αυτό έχει φανεί από ορισμένες μελέτες ότι μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, οδηγώντας σε βελτιωμένη υποκειμενική αίσθηση ευεξίας. Ενδεχομένως, τα ευρήματα αυτά να επεκτείνονται και σε περιπτώσεις ανθρώπων με αρθρίτιδα.
  • Bοηθά στην μείωση της ρινικής φλεγμονής, λειτουργώντας ως αποσυμφορητικό της ρινικής κοιλότητας ειδικά σε περιπτώσεις συναχιού.
  • Προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, επιδρώντας κυρίως στην υγεία των αρτηριών και όχι τόσο στον καρδιακό ιστό.
  • Παρεμποδίζει το μυικό καταβολισμό και το «πιάσιμο» μετά την άσκηση, συντηρώντας παράλληλα την παραγωγή έργου από τους μύες.
  • Τέλος, φαίνεται πως η βρωμελίνη έχει ανοσοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τι ισχύει για τον ανανά;

Ο ανανάς συχνά αναφέρεται ως λιποδιαλυτικό τρόφιμο, με πολλές δίαιτες να τον εντάσσουν στα προτεινόμενα τρόφιμα προς κατανάλωση. Τι ακριβώς ισχύει και τι όχι;

  • Ο ανανάς, ως φρούτο, περιέχει φυσικά σάκχαρα. Συγκεκριμένα, 100γρ ανανά περιέχουν περίπου 10γρ απλών σακχάρων. Παρ’ ότι τα σάκχαρα των φρούτων δεν προσμετρώνται στην ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης (δεδομένου ότι συνοδεύονται από πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά σε αντίθεση με την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη), καλό θα ήταν να μην υπερβάλλετε στην ημερήσια κατανάλωσή τους, ειδικά εφόσον ακολουθείτε κάποιο υποθερμιδικό διαιτολόγιο.
  • Ο ανανάς διατίθεται και σε κομπόστες στις οποίες συχνά διατηρείται μέσα σε σιρόπι. Αν δε μπορείτε να βρείτε φρέσκο ανανά, προτιμήστε τις κονσέρβες που τον συντηρούν στο φυσικό τους χυμό.
  • Ο ανανάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς αυτό όμως να του προσδίδει κάποια ιδιαίτερη «λιποδιαλυτική» ιδιότητα. Άλλωστε, κανένα τρόφιμο από μόνο του δε λειτουργεί λιποδιαλυτικά αφού η διαδικασία της καύσης του λίπους είναι αρκετά πιο περίπλοκη.
  • Ομοίως, η γνωστή «δίαιτα του ανανά» δεν έχει κάποια επιστημονική βάση. Εάν σας ενδιαφέρει να μειώσετε το βάρος σας, μια υποθερμιδική, ισορροπημένη διατροφή αποτελεί την καλύτερη στρατηγική.

Πως εντάσσω τον ανανά στη διατροφή μου;

Σύμφωνα με το USDA (United States Department of Agriculture), η μερίδα για τον ανανά είναι ½ φλιτζάνι, που αντιστοιχεί περίπου σε 115γρ ανανά σε κύβους. Η ποσότητα αυτή αποδίδει περίπου 50-60 θερμίδες.

Ο ανανάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα συνταγών και σε μαρινάδες αφού μπορεί να μαλακώσει το κρέας. Θυμηθείτε να τον αγοράσετε όταν θα είναι ήδη ώριμος, καθώς δεν ωριμάζει ιδιαίτερα μετά τη συγκομιδή του.

Fresh Pineapple Juice

 

Ενδεικτικά, μερικοί τρόποι να εντάξετε τον ανανά στη διατροφή σας είναι:

Πρωινό

Μπορείτε να τον καταναλώσετε με γιαούρτι και σπόρους chia, όπως επίσης να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε smoothies με βάση το γιαούρτι, στα οποία θα προσθέσετε και άλλα τροπικά φρούτα όπως η μπανάνα και το μάνγκο, καθώς και λίγη τριμμένη καρύδα.

Σνακ

Ετοιμάστε τις πιο πολύχρωμες φρουτοσαλάτες χρησιμοποιώντας φρούτα όπως ανανά, καρπούζι, μπανάνα και ακτινίδιο. Μπορείτε, με τα ίδια υλικά, να ετοιμάσετε ανάμεικτους φυσικούς χυμούς που θα αραιώσετε με λίγο πάγο για περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι!

Κυρίως γεύματα

Ο ανανάς ταιριάζει.. ασυνήθιστα με κρέατα, προσδίδοντάς τους μια εξωτική, γλυκιά γεύση. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε σπιτικά σουβλάκια με κοτόπουλο, ανανά, κρεμμύδι και ντοματίνια ή σπιτικά burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και μία φέτα ανανά. Μπορείτε επίσης, να ετοιμάσετε κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα στην οποία θα προσθέσετε ανανά, κρεμμύδι, πιπεριές και ντομάτα. Τέλος, ο ανανάς μπορεί να δώσει ιδιαίτερη γεύση και στις σαλάτες σας: δοκιμάστε τον με σπανάκι, καρύδια, τριμμένη φέτα και βινεγκρέτ μπαλσάμικου!

Επιδόρπια

Φυσικά, ο ανανάς ως φρούτο ταιριάζει σε πολλές διαφορετικές γλυκές συνταγές. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε ένα επιδόρπιο γιαουρτιού με ανανά και θα μας θυμηθείτε!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ley CM, Tsiami A, Ni Q, Robinson N. A review of the use of bromelain in cardiovascular diseases. Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao. 2011 Jul;9(7):702-10.

Chobotova K, Vernallis AB, Majid FA. Bromelain's activity and potential as an anti-cancer agent: Current evidence and perspectives. Cancer Lett. 2010 Apr 28;290(2):148-56.

Romano B, Fasolino I, Pagano E, Capasso R, Pace S, De Rosa G, Milic N, Orlando P, Izzo AA, Borrelli F. The chemopreventive action of bromelain, from pineapple stem (Ananas comosus L.), on colon carcinogenesis is related to antiproliferative and proapoptotic effects. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):457-65.

Nutrient Data Laboratory (U.S.), & Consumer and Food Economics Institute (U.S.). (1999). USDA nutrient database for standard reference. Riverdale, Md: USDA, Nutrient Data Laboratory, Agricultural Research Service.

UN Food and Agriculture Organization Corporate Statistical Database. «Food and Agriculture Organization of the United Nations: Division of Statistics».

Brien S, Lewith G, Walker A, Hicks SM, Middleton D. Bromelain as a Treatment for Osteoarthritis: a Review of Clinical Studies. Evid Based Complement Alternat Med. 2004 Dec;1(3):251-257.

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN