Καρδιαγγειακά

Μπορεί το stress να σου αυξήσει τη χοληστερόλη;

της Κατερίνας Χατζηράϊ
27 Ιουλίου 2015
29541 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
anatomia andra kardia

Image source: infomazza.com

Είναι αλήθεια πως το stress αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν το αίσθημα αυτό καθημερινά. Το stress δεν είναι απαραίτητα αρνητικό- στη σωστή ποσότητα συμβάλλει στην κινητοποίηση και την εγρήγορση του ατόμου. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να το αποβάλουμε και το αίσθημα αυτό αρχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, δηλαδή τις βασικές μας συνήθειες όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, αλλά και ο ύπνος;

Το στρες παράγοντας κινδύνου της παχυσαρκίας

Γνωρίζουμε καλά ότι ένας από τους λόγους εμφάνισης της παχυσαρκίας είναι το stress. Η υπερκατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και λίπος, αλλά και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση του συνδρόμου αυτού και ανεξάρτητα από την επίπτωση στο σωματικό βάρος. Στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια έκθεση στο stress αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Μεταβολικού Συνδρόμου ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά του οποίου είναι η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος. Πώς όμως συνδέεται ακριβώς το stress με την αυξημένη χοληστερόλη;


Διαβάστε επίσης: Χοληστερόλη: η καλή, η κακή και η... διατροφή [Δωρεάν EBOOK]


Πολλοί είναι εκείνοι που στην προσπάθειά τους να αποβάλουν το αίσθημα αυτό τείνουν να τρώνε περισσότερο. Τρόφιμα έτοιμα από ταχυφαγεία πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αναψυκτικά με ζάχαρη και γλυκά αποτελούν την εύκολη λύση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια ενεργοποίηση της αντίστασης στο stress μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη, κυρίως για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος.

Πέρα από τις διατροφικές αλλαγές, τα άτομα αυτά έχουν μειωμένη διάθεση για οποιαδήποτε ενασχόληση, συμπεριλαμβανομένου και της ενδεχόμενης σωματικής δραστηριότητας. Για τους λόγους αυτούς, λοιπόν, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης παχυσαρκίας, που συνεπάγεται αύξηση του κοιλιακού λίπους και διαταραχές στη σύνθεση των λιπιδίων, δηλαδή αύξηση της oλικής και της κακής χοληστερόλης (LDL), αλλά και μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Τι να κάνετε όταν το stress οδηγεί σε συναισθηματική υπερφαγία;

Σταδιακά, και με τη βοήθεια ειδικών, τα άτομα αυτά θα πρέπει να αποκτήσουν τη δεξιότητα του αυτοελέγχου, ώστε να μπορούν να χειρίζονται καλύτερα ένα επεισόδιο υπερφαγίας μετά από ένα στρεσσογόνο ερέθισμα. Είναι σημαντική η διατροφική εκπαίδευση, με σκοπό την επιλογή υγιεινών τροφίμων τα οποία θα προετοιμάζουν με χρόνο και φαντασία στη διάθεσή τους, ώστε να τα απολαύσουν με όλες τους τις αισθήσεις (πχ και το οπτικό αποτέλεσμα, όχι μόνο το γευστικό) και καθ’όλη τη διάρκεια προετοιμασίας.

Έτσι θα καταφέρουν να αποφύγουν τα έτοιμα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα, ζωικά λιπαρά όπως χιλιοτηγανισμένο λάδι με πολλά τρανς λιπαρά, αγελαδινό βούτυρο, πέτσα από κοτόπουλο κ.α. που αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος.

Επιλογή θρεπτικών τροφίμων

Αντ’αυτού να κάνουν την επιλογή πιο θρεπτικών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Ρόλο κλειδί έχει η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, το αυγό, το ημίπαχο γάλα, το τυρί χαμηλών λιπαρών, για την επαρκή σύνθεση σεροτονίνης – της ορμόνης της χαράς - αλλά και η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τρόπου ζωής, τα άτομα με αυξημένη χοληστερόλη θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από την πρόσληψη προϊόντων που είναι εμπλουτισμένα σε φυτικές στερόλες, που έχoυν αποδειχθεί κλινικά ότι μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα «κακής» LDL-χοληστερίνης κατά 7%-10%.

Εντοπίστε το αρνητικό ερέθισμα και μετατρέψτε το σε θετικό

Θυμηθείτε ότι η καλύτερη κίνηση που έχετε να κάνετε όταν το stress σας καταβάλλει, είναι να εντοπίσετε το αρνητικό ερέθισμα και να το μετατρέψετε σε κάτι ευχάριστο... όπως η μουσική ή ο χορός, το περπάτημα στο πάρκο ή ακόμα κάποια δημιουργική δραστηριότητα, όπως η ζωγραφική. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι κάτω από τον όρο «γυμναστική», μη σας πτοήσει αυτό απλά ...δοκιμάστε το!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Aschbacher K, Kornfeld S, Picard M, Puterman E, Havel P J, Stanhope K. Chronic stress increases vulnerability to diet-related abdominal fat, oxidative stress, and metabolic risk. Psychoneuroendocrinology. 2014, 46, 14—22.

Barrington W E, Shirley A, Beresford A, McGregor B A, White E. Perceived Stress and Eating Behaviors by Sex, Obesity Status, and Stress Vulnerability: Findings from the Vitamins and Lifestyle (VITAL) Study. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2014, 114:1791-1799.

Finger B C, Dinan T G, Cryan J F. The temporal impact of chronic intermittent psychosocial stress on high-fat diet-induced alterations in body weight Psychoneuroendocrinology. 2012, 37, 729—741.

Latner J D, Wilson G T. Cognitive-behavioral therapy and nutritional counseling in the treatment of bulimia nervosa and binge eating. Eating Behaviors. 2000, 1, 3±21

Κατερίνα Χατζήραϊ
Κατερίνα Χατζήραϊ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος