Παχυσαρκία

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να παχαίνουν

της Κωνσταντίνας Μούλιου
24 Οκτωβρίου 2014
14946 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να παχαίνουν

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας διαστάσεις πανδημίας και πλήττοντας τόσο τις ανεπτυγμένες, όσο και τις υποανάπτυκτες χώρες, με την Αμερική να κατέχει τα παγκόσμια πρωτεία.

Ειδικότερα, η κοιλιακού τύπου παχυσαρκία με την αυξημένη περίμετρο μέσης παρουσιάζει συνεχή άνοδο, γεγονός που συνδέεται με την ανάπτυξη πολλών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης κ.ά, καταστώντας οικονομικά δυσβάσταχτη την επαρκή ιατρική αντιμετώπισή τους και οδηγώντας σε υποβάθμιση της υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με παγκόσμια δεδομένα από το 2008, 1,46 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν υπέρβαροι και 508 εκατομμύρια παχύσαρκοι, με το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας να εντοπίζεται ιδίως στην Βόρεια Αμερική. Βάσει στοιχείων από την μελέτη NHANES για το 2011-2012, το 35% των ενήλικων Αμερικανών είναι παχύσαρκοι, με τις γυναίκες να προπορεύονται (36,1%) έναντι των ανδρών (33,5%).

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στασιμότητα στην μέχρι πρότινος ραγδαία αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας στην Αμερική, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι από το 2008 και μετά, τα επίπεδα της ενδοκοιλιακής εναπόθεσης λίπους και η περιφέρεια μέσης των Αμερικανών εξακολουθούν ν’ αυξάνονται, με τις γυναίκες να παίρνουν και σε αυτό το σημείο τη σκυτάλη. Όταν η περιφέρεια μέσης ξεπερνά τα 102 εκατοστά στους άντρες και τα 88 εκατοστά στις γυναίκες θεωρείται κοιλιακού τύπου παχυσαρκία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο μέσος όρος περιφέρειας μέσης των Αμερικανών φαίνεται ιδιαίτερα αυξημένος, αγγίζοντας τα 98,5 εκατοστά (101 στους άντρες, 96 στις γυναίκες).

Ο λόγος για τον οποίο η περιφέρεια μέσης εντοπίζεται πιο αυξημένη στις γυναίκες, δεν είναι αρκετά σαφής, ωστόσο θα μπορούσε να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καθημερινό τρόπο ζωής, όπως το είδος της διατροφής, την έλλειψη ύπνου, το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει κάποιος αλλά και την ταχύτερη μείωση της μυϊκής μάζας λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Φαίνεται παρ’ όλα αυτά, ότι η σοβαρή έλλειψη φυσικής δραστηριότητας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της περιφέρειας μέσης, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στον τρόπο διατροφής των Αμερικανών τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά τα νεότερα δεδομένα δίνουν τροφή για σκέψη σχετικά με το αντίκτυπο του τρόπου ζωής των Αμερικανών στα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας, και ειδικότερα στην παχυσαρκία κοιλιακού τύπου. Η απλή υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών και η πραγματοποίηση φυσικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 5 μισάωρα την εβδομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων παχυσαρκίας, γι’ αυτό και η ενημέρωση και η αφύπνιση του κόσμου για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα κρίνεται απαραίτητη για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Christopher C. Imes & Lora E. Burke, The Obesity Epidemic: The USA as a Cautionary Tale for the Rest of the World, Curr Epidemiol Rep 2014, Apr;13, 1:82–88.

E S Ford, C Li, G Zhao and J Tsai, Trends in obesity and abdominal obesity among adults in the United States from 1999–2008, International Journal of Obesity, May 2011, 35, 736–743

Earl S. Ford, Leah M. Maynard, Chaoyang Li, Trends in Mean Waist Circumference and Abdominal Obesity Among US Adults, 1999-2012, JAMA. 2014 ;312(11):1151-1153.

Uri Ladabaum, Ajitha Mannalithara, Parvathi A. Myer, Gurkirpal Singh, Obesity, Abdominal Obesity, Physical Activity and Caloric Intake in US Adults: 1988 to 2010, , The American Journal of Medicine, March 11, 2014, 127, 717-727

Κωνσταντίνα Μούλιου
Κωνσταντίνα Μούλιου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος