Παχυσαρκία

Συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας στην υγεία του παιδιού

11 Φεβρουαρίου 2017
48078 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
synepeis ths paxysarkias sthn ygeia tou paidiou

Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το αυξημένο βάρος του παιδιού τους και αυτό δυστυχώς επιδρά εις βάρους της υγείας των παιδιών. Απ΄ ό,τι φαίνεται συχνά οι γονείς ενός παιδιού με αυξημένο σωματικό βάρος δικαιολογούν την κατάστασή του λέγοντας «μικρό είναι ακόμα το παιδί, θα μεγαλώσει», χωρίς να συνειδητοποιούν και να αναλογίζονται τις συνέπειες που έχει η παχυσαρκία του παιδιού στην υγεία του. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι πραγματικά ανησυχητικά.

 

Ποιους κινδύνους κρύβει η παιδική παχυσαρκία;

Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν από μικρή ήδη ηλικία:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση - Υπέρταση
 • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης - Υπερχοληστερολαιμία
 • Διαταραχές στο μεταβολισμό του σακχάρου - Διαβήτη τύπου 2
 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Διαταραχές ύπνου - Άπνοια ύπνου
 • Αναπνευστικά προβλήματα - Άσθμα
 • Διαταραχές περιόδου - Πρώιμη ήβη
 • Λιπώδη εκφύλιση του ήπατος
 • Πέτρες στη χολή - Χολολιθίαση
 • Πεπτικά προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσκοιλιότητα
 • Προβλήματα αρθρώσεων και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες

Παιδική παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση σε σύγκριση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους. Ο κίνδυνος της υπέρτασης στα παιδιά αυξάνεται μάλιστα όσο αυξάνεται και το βάρος του παιδιού. Περίπου 20% έως 30% των παχύσαρκων παιδιών (βάρος> 120% του ιδανικού) ηλικίας 5-11 ετών έχουν αυξημένη συστολική ή διαστολική αρτηριακή πίεση.

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Μελέτη έδειξε ότι το 70% των παχύσαρκων παιδιών έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 39% έχουν δύο ή και περισσότερους.

Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι το 10% έως 25% των παχύσαρκων παιδιών μπορεί να έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και το 4% ενδέχεται να έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που παλαιότερα συναντούσαμε μόνο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

synepeies ths paidikhs paxysarkias

 

Με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, καταγράφηκε και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου στα παιδιά, η συχνότητα του οποίου φτάνει το 3-4% στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό, με δραματική αύξηση στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν πλήρες μεταβολικό σύνδρομο σε ποσοστό 23 - 29%.

Με τι άλλο μπορεί να σχετίζεται η παιδική παχυσαρκία;

Τα παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν επιπλέον αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα με συμπτώματα πιο βαριά σε σύγκριση με παιδιά φυσιολογικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα το 33% έως 94% των παιδιών με σοβαρή παχυσαρκία υποφέρουν από άπνοια ύπνου και η συχνότητα διαταραχών ύπνου είναι ανάλογη του βαθμού παχυσαρκίας.

Τέλος, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις πρώιμης ήβης στα παχύσαρκα κορίτσια, χολολιθίασης, λιπώδους ήπατος, πεπτικών προβλημάτων αλλά και προβλήματα αρθρώσεων και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες στα παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος. Είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς να γνωρίζουν ότι τα παχύσαρκα παιδιά που καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος πριν ενηλικιωθούν φαίνεται ότι έχουν τον ίδιο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως τα παιδιά που δεν ήταν ποτέ υπέρβαρα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Basics About Childhood Obesity. CDC - Centers for Disease Control and Prevention; Available from: http://www.cdc.gov/obesity/childhood/basics.html.

Boyles, S. Obese Kids Who Lose Weight May Cut Heart Risk, Too. 2011, WebMD Health News; Available from: http://children.webmd.com/news/20111116/obese-kids-who-lose-weight-may-cut-heart-risk-too

Lee, Y.S., Consequences of childhood obesity. Ann Acad Med Singapore, 2009. 38(1): p. 75-7.

Tips for Parents – Ideas to Help Children Maintain a Healthy Weight. CDC - Centers for Disease Control and Prevention; Available from: http://www.cdc.gov/healthyweight/children/.

Γνώση έχω, υγεία κατέχω. 2010, Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος

 

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.