Συστάσεις Διατροφής

Shopping therapy στο supermarket

04 Ιουνίου 2014
12738 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Shopping therapy στο supermarket

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τις περισσότερες φορές που πηγαίνω βόλτα τη Στάλα (το αξιολάτρευτο πλάσμα που διεκδικεί μεγάλο χώρο στο καναπέ και τη ζωή μου) στο πάρκο, μου πιάνουν κουβέντα άλλοι ιδιοκτήτες σκύλων σχετικά με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε γύρω από τα σκυλιά. Από το τι της δίνω για φαγητό, μέχρι και το αν κάνει ζημιές μέσα στο σπίτι και αν χρησιμοποιώ εντολές στα ελληνικά ή τα αγγλικά, π.χ. αν της λέω «κάτσε» ή «sit»! Είναι μάλιστα αξιοθαύμαστο το πόσο πολύ κάποιος νοιάζεται και ανησυχεί για τέτοια θέματα!

Αυτό όμως που με έχει προβληματίσει πολύ είναι το πόσο ευαίσθητοι είναι σχετικά με το θέμα της τροφής. Γνωρίζουν όλες τις τροφές, απο ξηρά τροφή μέχρι κονσέρβα και ωμή, τί ακριβώς περιέχει μέσα και σε τι ποσοστό, ποιες είναι οι πρώτες ύλες, ποια είναι η χώρα προέλευσης, ποια είναι η τιμή, σε τι συσκευασίες κιλών βγαίνει, ποια τροφή κάνει για ποιο τύπο σκύλου (π.χ. πιο δραστήριος vs λιγότερο δραστήριο) κ.λπ.


Λίστα ΑγορώνΣυμπλήρωσε με θρεπτικές επιλογές το Shopping List σου [APP] 

Διαβάζουμε άραγε τις ετικέτες τροφίμων;

Επιπλέον, ακούς πάντα διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να τρώει ένας σκύλος και τι όχι... Ο λόγος που ανέφερα ότι αυτό με προβληματίζει είναι ότι απορώ.. άραγε διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουμε εμείς, όπως ξέρουμε απ' έξω και ανακατωτά τις ετικές των τροφών που καταναλώνουν τα κατοικίδιά μας; Περνάμε τόσο χρόνο στο supermarket όσο στο pet shop; Ρωτάμε κάποιον διαιτολόγο για τη διατροφή μας, όπως ρωτάμε τον υπεύθυνο του pet shop;

Το γεγονός είναι ότι έρευνα που διεξήχθει από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, μας δείχνει ότι:

Το 44% του ελληνικού πληθυσμού δε διαβάζει ποτέ τις ετικέτες τροφίμων ή τις διαβάζει μερικές φορές

Ένα ποσοστό απογοητευτικό κατά τη γνώμη μου. Και είναι απογοητευτικό, γιατί υπάρχει μεγάλη πληροφόρηση γύρω από το θέμα της διατροφής και των συστατικών των διαφόρων τροφίμων, όμως καταλήγει ένα μέρος του πληθυσμού ακόμα και σήμερα να θεοποιεί τρόφιμα ως «υγιεινά» και να απαξιώνει άλλα ως «επεξεργασμένα-χημικά-πλαστικά-κακά» κ.ο.κ.

Ο στόχος μου λοιπόν, μέσα από αυτή τη στήλη είναι να δείτε με κριτικό μάτι τα τρόφιμα του supermarket, ώστε τα ψώνια σας να αποτελέσουν “Shopping therapy” για την καθημερινότητά σας, καθώς το φάρμακό μας είναι η τροφή μας!

(Υ.Γ. Έχει πλάκα πάντως που στα pet shops δε γνωρίζουν ότι είσαι διαιτολόγος και σου λένε ατάκες του στυλ: «Με αυτή τη τροφή ο σκύλος θα αποκτήσει φουλ μύες, γιατί έχει πολλή πρωτεΐνη και όπως ξέρεις και οι αθλητές χρειάζονται μόνο πρωτεΐνη και όχι υδατάνθρακες!» Ok…)

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.