Συστάσεις Διατροφής

Ένα Πλούσιο Πρωινό VS ένα Φτωχό Πρωινό

14 Ιουλίου 2020
16509 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
dyskoiliothta kai diatrofh

Έχεις σκεφτεί ότι ένα φτωχό πρωινό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφική σου συμπεριφορά μέσα στη μέρα οδηγώντας σε κατανάλωση ενός αρκετά μεγαλύτερου βραδινού;

Τι συμβαίνει όμως αντίστροφα; Όταν δηλαδή τρως ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό; 

Πρόσφατη μελέτη σε 16 άνδρες σύγκρινε: 

Ημέρα 1: Πλούσιο πρωινό (αυξημένες θερμίδες) & φτωχό βραδινό (μειωμένες θερμίδες)

Πλήρες πρωινό:

  • Λιγότερες λιγούρες για γλυκό μέσα στη μέρα
  • Καλύτερη διαχείριση γλυκόζης αίματος

Ημέρα 2: Φτωχό πρωινό (μειωμένες θερμίδες) & πλούσιο βραδινό (αυξημένες θερμίδες)

Με ένα φτωχό πρωινό:

  • Περισσότερες λιγούρες και τσιμπολογήματα
  • Μεγαλύτερη πείνα κατά τη διάρκεια της μέρας
  • Υψηλότερες τιμές γλυκόζης αίματος εξαιτίας του μεγάλου βραδινού

Επίσης, το πρωί φάνηκε να μεταβολίζουμε κατά 2.5 φορές καλύτερα το φαγητό συγκριτικά με το βράδυ.

infographic plousio ftoxo proino 800 3 01

Αν ένα φτωχό πρωινό αυξάνει την πείνα μέσα στη μέρα, μήπως αυξάνει και τις πιθανότητες για υπερφαγικό επεισόδιο;

Γι’ αυτό θέλουμε ένα Θρεπτικό πρωινό μέσα στη μέρα, να καλύπτει τουλάχιστον το 25% των ημερήσιων θερμίδων:

  1. «Σπάει» τη νηστεία της νύχτας
  2. Συμβάλλει στην παροχή βιταμινών και μετάλλων
  3. Παρέχει ενέργεια για τις πρώτες μας εργασίες

Τι σημαίνει ΘΡΕΠΤΙΚΟ;

Ποικιλία Τροφίμων! 

Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης

  • Νιφάδες με συνδυασμό δημητριακών (π.χ. σιτάρι, βρώμη)
  • Υδατάνθρακες και βιταμίνες Β για ενέργεια
  • Εμπλουτισμένα για επιπλέον μέταλλα (π.χ. ασβέστιο, σίδηρο)
  • Φυτικές ίνες για κορεσμό

Quote Κοίταξε την ετικέτα των δημητριακών σου να έχουν ως πρώτο συστατικό την ολική άλεση!

Γιαούρτι μέτριο σε λιπαρά

  • Πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμινών Β
  • Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
  • Προβιοτικά και πρεβιοτικά για υγιές πεπτικό

Φρούτα

  • Χρώματα, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, γλυκιά γεύση, ενυδάτωση

Αυγά

  • Ενισχύει ακόμη περισσότερο τον κορεσμό
  • Πλήρεις πρωτεΐνες
  • Πηγή Αντιοξειδωτικών (σελήνιο)

Προσοχή!

Δεν χρειάζεται να φας το πρωινό μόλις ξυπνήσεις, αλλά όταν ζητήσει το πρώτο γεύμα ο οργανισμός σου. Για κάποιους αυτό είναι στις 6 το πρωί, για κάποιους άλλους στις 10-11 το πρωί.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Almoosawi, S., Vingeliene, S., Karagounis, L.G. and Pot, G.K., 2016. Chrono-nutrition: a review of current evidence from observational studies on global trends in time-of-day of energy intake and its association with obesity. Proceedings of the Nutrition Society75(4), pp.487-500.

Richter, J., Herzog, N., Janka, S., Baumann, T., Kistenmacher, A. and Oltmanns, K.M., 2020. Twice as High Diet-Induced Thermogenesis After Breakfast vs Dinner On High-Calorie as Well as Low-Calorie Meals. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism105(3), pp.e211-e221.

Williams, P.G., 2014. The benefits of breakfast cereal consumption: a systematic review of the evidence base. Advances in nutrition5(5), pp.636S-673S.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.