743
Συστάσεις Διατροφής

Αφήστε το παιδί σας να φτιάξει μόνο του το πρωινό!

03 Ιουλίου 2017
paidia etoimazoyn prwino

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πιες τουλάχιστον το γάλα σου ή ένας καλός μαθητής πάντα τρώει το πρωινό του!

Αυτές και πολλές άλλες παρόμοιες δηλώσεις μήπως είναι και σε εσάς αρκετά οικείες; Αν σας έλεγα πως το να αφήσετε το παιδί σας να φτιάξει μόνο του το πρωινό θα βοηθούσε την κατάσταση; Το παιδί θέλει και αυτό να νιώσει κύριος του εαυτού του, ότι μόνο του αποφάσισε για κάτι. Και μόνο λοιπόν το να προετοιμάσει το πρωινό του, θα το κάνει να νιώσει ότι κάνει αυτό που θέλει και άρα οι πιθανότητες να το καταναλώσει αυξάνονται!

Πώς θα κάνει το παιδί μου τις σωστές επιλογές;

Σημαντική προϋπόθεση είναι η διαθεσιμότητα όλων των υλικών, για την παρασκευή ενός πλήρους πρωινού, σε εμφανές σημείο. Τοποθετήστε διαφορετικά είδη δημητριακών ολικής άλεσης σε όμορφα βάζα, γεμίστε τη φρουτιέρα σας με φρέσκα φρούτα, φτιάξτε μίγματα αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών και αφήστε το παιδί σας να δελεαστεί βλέποντάς τα. Πλέον, υπάρχουν τόσες επιλογές παιδικών δημητριακών με διαφορετικές γεύσεις και υφές, που θα τα κάνουν να ανυπομονούν να τα καταναλώσουν! Και εκτός αυτού, αποτελούν έναν έξυπνο τρόπο ώστε να πίνουν κάθε πρωί το γάλα τους.

Θα έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά στο πρωινό του;

Στα παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης μπορείτε να βρείτε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, αφού συνδυάζουν χαμηλή ποσότητα λίπους και σακχάρων με τα οφέλη των υδατανθράκων, των φυτικών ινών, των πρωτεϊνών αλλά και διάφορων βιταμινών και μετάλλων, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών τόσο τη σωματική όσο και τη νοητική. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (παντοθενικό οξύ-Β5, νιασίνη-Β3, ριβοφλαβίνη-Β2, φολικό οξύ-Β9) καλύπτοντας έως και το 30% των ημερήσιων αναγκών τους μέσα από μία μερίδα (30γρ), βιταμίνη D αλλά και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες τροφίμων και να επιλέγετε εκείνα που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ολικής άλεσης, τη λιγότερη ζάχαρη και τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Το γάλα και τα φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, θα ενισχύσουν την ποσότητα θρεπτικών συστατικών στο πρωινό, προσφέροντας ακόμα περισσότερο ασβέστιο, απαραίτητο για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών, αλλά και αντιοξειδωτικών. Εξίσου καλό είναι το να προσφέρετε ποικιλία και κάτι διαφορετικό μια φορά στο τόσο, όπως για παράδειγμα ένα μοσχοβολιστό σπιτικό κέικ ή σπιτικά κουλουράκια.

Έξυπνες ιδέες πρωινού για δημιουργικότητα με το παιδί σας!

Πόσο εύκολο θα ήταν για το παιδί σας να φτιάξει κάτι από τα παρακάτω;

  • 1 μπολ δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα χαμηλό σε λιπαρά και 1-2κ.σ. σταφίδες ή 1 μπανάνα σε κομματάκια
  • Γιαούρτι: απλά δώστε του ένα μπολ με γιαούρτι και αφήστε το να το «στολίσει» με κάθε λογής καλούδια: δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένους καρπούς φρούτων, ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα
  • Σάντουιτς: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα χρησιμοποιήσει σωστά την τοστιέρα και αφήστε το δημιουργήσει το δικό του σάντουιτς, τοστ ή την δική του τυλιχτή τορτίγια με όποιο υλικό του αρέσει.
  • Φυσικός χυμός φρούτων: Τι πιο διασκεδαστικό από το να βλέπει ένα παιδί ολόκληρα κομμάτια φρούτων να μετατρέπονται σε έναν αρωματικό χυμό με υπέροχο χρώμα; Ένας αποχυμωτής και 2-3 πρόβες θα κάνουν το παιδί σας να αγαπήσει τη συσκευή αυτή και να τη χρησιμοποιήσει και μόνο του.
  • 2 φέτες ψωμί με λίγο μέλι ή μαρμελάδα και 1 ποτήρι χυμό
  • 1 φέτα σπιτικό κέικ μαζί με 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά

Με μια μικρή «εκπαίδευση» λοιπόν, το παιδί σας μπορεί σίγουρα να ετοιμάσει μόνο του το πρωινό του γεμίζοντας έτσι με μπαταρίες τον οργανισμό του για να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες της ημέρας! Μην ξεχνάτε όμως, ότι για μία ακόμα φορά καλείστε να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί σας... οπότε κάντε κι εσείς το ίδιο και δημιουργήστε ο καθένας από ένα μοναδικό πιάτο. Και που ξέρετε; Μπορεί το παιδί σας να «ζηλέψει» και να σας αντιγράψει.

Καλή σας όρεξη!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Deshmukh-Taskar P., Nicklas T., O’Neil C., Keast D., Radcliffe J, Cho S., The Relationship of Breakfast Skipping and Type of Breakfast Consumption with Nutrient Intake and Weight Status in Children and Adolescents: The National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2006, J Am Diet Assoc. 2010;110:869-878

Hill K., Jonnalagadda S., Albertson A., Joshi N., Weaver C., Top Food Sources Contributing to Vitamin D Intake and the Association of Ready-to-Eat Cereal and Breakfast Consumption Habits to Vitamin D Intake in Canadians and United States Americans, (2012) Journal of Food Science _ Vol. 77, Nr. 8: 170-175

Williams P, The Benefits of Breakfast Cereal Consumption: A Systematic Review of the Evidence Base, Adv. Nutr. 5: 636S–673S, 2014.

  • Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.

    H Σιατίτσα Εβίτα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην κλινική διαιτολογία. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2008 έως το 2016 και σήμερα διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας.

×
×