Οικογένεια

Είναι το παιδί σας παχύσαρκο; Τελευταία δεδομένα

22 Αυγούστου 2009
11343 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
paxysarko paidi me anoixto to stoma

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σε πολλές χώρες η συχνότητα της έχει τριπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία. Το 20% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν σωματικό λίπος περισσότερο από το ιδανικό, εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι παχύσαρκα. Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία φαίνεται να σχετίζεται θετικά με την υπερινσουλιναιμία και την υπερλιπιδιαιμία. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά εμφάνιζαν δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και αθηροσκλήρωση, που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας καθώς η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας Παχυσαρκίας (IOTF), κατατάσσεται μεταξύ των τριών πρώτων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας.

Μάλιστα, το 2004, το 32% των παιδιών ηλικίας 7 έως 11 ετών είχαν σωματικό βάρος μεγαλύτερο βάσει του ιδανικού βάρους (συνολικά υπέρβαρα και παχύσαρκα), κατατάσσοντας την Ελλάδα στην δεύτερη θέση στην Ευρώπη. Πλέον, σε ορισμένες αγροτικές περιοχές της Ελλάδος το ποσοστό αυτό φτάνει και το 50%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος όπου οι μητέρες παιδιών ηλικίας 3-12 ετών θεωρούν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά τους φυσιολογικά ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό των υπέρβαρων και των παχύσαρκων αυτής της ηλικίας ξεπερνά το 31%.

Πως γίνεται η εκτίμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά;

Για την εκτίμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους χρησιμοποιείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), ο οποίος κατανέμεται σε εκατοστιαίες θέσεις ανάλογα με την ηλικία και το φύλλο του. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις αν ο ΔΜΣ του παιδιού είναι μέχρι την 85η εκατοστιαία θέση, το βάρος του θεωρείται φυσιολογικό. Αν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος από την 85η θέση, θεωρείται  υπέρβαρο, ενώ αν είναι μεγαλύτερος από την 95η θέση θεωρείται παχύσαρκο. Οι καμπύλες αυτές με τις εκατοστιαίες θέσεις καταγράφονται σε όλα τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών.

Πρόσφατα καθορίσθηκαν διεθνώς όρια Δείκτη Μάζας σώματος σε παιδιά 2 έως 18 ετών για κατάταξη σωματικού υπέρβαρου και παχυσαρκίας, ανάλογα με αυτά των ενηλίκων. Η κατάταξη αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει έναν ενιαίο και συνεχή καθορισμό της παχυσαρκίας από την παιδική στην ενήλικο ζωή.

Το www.medNutrtion.gr , που αποτελεί το πρώτο Portal διατροφής στην Ελλάδα που στελεχώνεται από καταρτισμένους διαιτολόγους-διατροφολόγους ήδη έχει σχεδιάσει ένα ηλεκτρονικό εργαλείο με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος. Εισάγοντας απλώς το βάρος, το ύψος και την ηλικία στο συγκεκριμένο εργαλείο της ιστοθέσης μπορεί πλέον ο κάθε γονιός εύκολα να υπολογίζει εάν το βάρος του παιδιού βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια ή όχι.

Εν κατακλείδι

Η ενθάρρυνση των παιδιών να έχουν φυσική δραστηριότητα και η επιστροφή στην Μεσογειακή Διατροφή, αποτελούν αναγκαίες συνιστώσες για την αλλαγή της παρούσας κατάστασης, εάν πραγματικά θέλουμε να μην είμαστε στις πρώτες θέσεις στην Παχυσαρκία στην Ευρώπη.

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.