ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
konstantinos koytsikas diaitologos diatrofologos

Κωνσταντίνος Κούτσικας

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.
127335 Προβολές
Διαιτολογικό Γραφείο
Κωνσταντίνος Κούτσικας
Βογατσικού 12, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Σπουδές

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης το 2001. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας ως εφέδρου Ανθυπολοχαγού, ξεκίνησα το 2004 τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, πάνω στην Eφαρμοσμένη Kλινική διατροφή, για 2 χρόνια. Στις πτυχιακές μου διατριβές ασχολήθηκα με τα φυτοχημικά συστατικά και τον εμπλουτισμό τους σε Functional Foods καθώς και με την αξιολόγηση της κατάστασης σε βιταμίνη D σε Ελληνίδες μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μέσα από πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης.

Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής μου ειδίκευσης στην Κλινική Διατροφή, πραγματοποίησα πρακτική άσκηση στο διαιτολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού καθώς επίσης, συνεργάστηκα και με το τμήμα "Αύξηση και Ανάπτυξη" του νοσοκομείου Παίδων "Π. Α. Κυριακού.

Απασχόληση

Διατηρώ διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου παρέχω εξατομικευμένες διατροφολογικές υπηρεσίες τόσο πάνω στον έλεγχο βάρος όσο και σε σχέση με παθολογικές καταστάσεις. Ως συγγραφέας του πρώτου βιβλίου χορτοφαγίας στην Ελλάδα, με τίτλο «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!» από τις εκδόσεις mednutrition publications, παρέχω εξειδικευμένες διατροφικές υπηρεσίες πάνω στην χορτοφαγία και συνολικότερα σε μια "plant – based" διατροφή. Ταυτόχρονα ασχολούμαι με την διατροφική υποστήριξη για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της αθλητικής απόδοσης

Έχω συμμετάσχει σε μεγάλα ερευνητικά προγράμματα διατροφής όπως το «The Postmenopausal Health Study» και «Healthy Growth Study». Αρθρογραφώ και κάνω διαλέξεις σε θέματα διατροφής σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση κλινικών καταστάσεων. Έχω συμμετάσχει με παρουσιάσεις μου σε συνέδρια καθώς επίσης είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος του medNutrition.gr.

Κατάρτιση

Στην διαιτολογική μου πρακτική, προσπάθεια μου είναι να συνεισφέρω στην υιοθέτηση μικρών αλλά ταυτόχρονα μόνιμων αλλαγών στον τρόπο διατροφής αλλά και σωματικής δραστηριότητας. Να εμπνεύσω μέσω αυτού του μικρού ταξιδιού διατροφικής εκπαίδευσης τον κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να κατανοήσει και να πραγματοποιήσει όλες αυτές τις αλλαγές συνειδητά μέσα στην καθημερινότητα του.

Για αυτούς τους λόγους, γνωρίζοντας πως ο ανθρώπινος ψυχισμός και η διατροφική συμπεριφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια της Φρουδικής Εταιρείας Β. Ελλάδος (Ψυχαναλυτική σχολή Λακανικού προσανατολισμού). Ταυτόχρονα, κατανοώντας, πως η συμβουλευτική στην διατροφή είναι μια τέχνη, συμμετείχα για 2 χρόνια στην ομάδα ευαισθητοποίησης, με τίτλο «συμβουλευτικές δεξιότητες για διαιτολόγους», που διοργάνωσε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τα ακαδημαϊκά έτη 2004 και 2005.

Η επιστήμη της διατροφής διαρκώς εξελίσσεται και για αυτόν τον λόγο, παρακολουθώ σχετικές ημερίδες και σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό από το 2001.

Δημοσιεύσεις

Έχω δημοσιεύσει διατροφικά άρθρα σε ελληνικά έντυπα όπως:

  • Περιοδικό του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ. Ι. ΚΑΡ.).
  • Περιοδικό του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής
  • Περιοδικό Διατροφή-Υγεία και Ευεξία.
  • Εφημερίδα ΝΕΑ
  • Εφημερίδα Καρφίτσα
  • Health and Style του Ελεύθερου Τύπου.
  • Περιοδικό Shape.

Επίσης, έχω κάνει δημοσιεύσεις σε ξένα επιστημονικά περιοδικά:

  • Moschonis G, Tanagra S, Koutsikas K, Nikolaidou A, Androutsos O, Manios Y. Association between serum 25-hydroxyvitamin D levels and body composition in postmenopausal women: the postmenopausal Health Study. Menopause. 2009 Jul-Aug;16(4):701-7
  • Manios Y, Moschonis G, Koutsikas K, Papoutsou S, Petraki I, Bellou E, Naoumi A, Kostea S, Tanagra S. Changes in body composition following a dietary and lifestyle intervention trial: the postmenopausal health study. Maturitas. 2009 Jan 20;62(1):58-65.

Ενδιαφέροντα

Θα με εντοπίσετε συνήθως στην όμορφη παραλία της Θεσσαλονίκης ή στο Καυταντζόγλιο στάδιο, να κάνω προπονήσεις τρεξίματος, γιατί μια μεγάλη μου αγάπη είναι το άθλημα του Μαραθωνίου. Επίσης, αφιερώνω αρκετό χρόνο στην λογοτεχνία και ιδιαίτερα στην ανάγνωση διηγημάτων. Μια ακόμη αγαπημένη μου ασχολία είναι ο κινηματογράφος και ιδιαίτερα ο Ευρωπαϊκός.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διαιτολογικό Γραφείο
Κωνσταντίνος Κούτσικας
Βογατσικού 12, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
2310232184
6944647797
Λίγα λόγια για το γραφείο