640
Συστάσεις Διατροφής

Η υπερκατανάλωση βλάπτει γενικά...

της Εύας Ανδρέου
26 Απριλίου 2015
1 λεπτό να διαβαστεί
diadromos kai karotsi supermarket me polla proionta

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ας σκεφτούμε πως όσα περισσότερα προϊόντα ζωικής προέλευσης καταναλώνουμε, τόσο περισσότερες ζωοτροφές, κυρίως φυτικής προέλευσης χρειάζονται. Οι μονάδες επεξεργασίας είναι χαοτικές, η γραμμή παραγωγής που ακολουθείται απάνθρωπη και τα ποσά ενέργειας που απαιτούνται τεράστια. Τελικά η κατανάλωση «με μέτρο» μάλλον είναι η λύση προς όλες τις κατευθύνσεις. Τι εννοούμε όμως προς όλες τις κατευθύνσεις;

Οι στατιστικές αναλύσεις για το 2014 του FAO (Food Argiculture Organization of the United Nations) και του WHO (World Health Organization) έδειξαν ότι:

  • Περίπου 805.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, δηλαδή 1 στους 9 ανθρώπους στη Γη δεν έχουν αρκετή τροφή για να ζήσουν μια υγιή και ενεργητική ζωή. 
  • Η Ασία είναι η ήπειρος με τους περισσότερους πεινασμένους ανθρώπους. 2/3 του πληθυσμού σε αυτήν την ήπειρο αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης. 
  • Η κακή διατροφή προκαλεί σχεδόν το ήμισυ (45%) των θανάτων σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, δηλαδή 3,1 εκατ. θανάτους παιδιών κάθε χρόνο. 
  • 1 στα 6 παιδιά - περίπου 100 εκατομμύρια - στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ελλιποβαρή. 

Συγχρόνως...  

  • Σε όλον τον κόσμο, η παχυσαρκία έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980.
  • Το 2014, πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες (άνω των 18) ήταν υπέρβαροι. Από αυτούς πάνω από 600 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι.
  • 39% των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω ήταν υπέρβαροι το 2014, και το 13% ήταν παχύσαρκοι. 
  • Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η υποθρεψία. 
  • 42 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2013. 
  • Η παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί. 

Οι αντιθέσεις τεράστιες και αξιοπερίεργες... Μήπως έχουμε χάσει εντελώς το «μέτρο»;

Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως πρόκειται για μια διαφορετική «τροφική αλυσίδα».

Η υπερκατανάλωση τροφής, μας οδηγεί σε υπεραλίευση, υπερκαλλιέργεια, αύξηση του όγκου των σκουπιδιών -ειδικά αν σκεφτούμε και πόσο φαγητό πετιέται (σύμφωνα με ειδικούς περίπου το 1/3 της τροφής που μαγειρεύουμε καταλήγει στα σκουπίδια). Όλα αυτά καταλήγουν σε υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία με ό,τι τη συνοδεύει... Τελικά, στον τομέα της υγείας, τεράστια κονδύλια χρησιμοποιούνται για τους παχύσαρκους ασθενείς ενώ, συγχρόνως, η βιομηχανία του αδυνατίσματος προσφέρει αισιόδοξες λύσεις σε όλο και πιο παχύσαρκους καταναλωτές.

Κι όλα αυτά επειδή μερικές φορές ξεχνάμε, πως η ευτυχία και το χαμόγελο δεν κρύβονται στα υλικά αγαθά και πως υγεία και ομορφιά δεν συναντάμε μόνο στα εξώφυλλα των περιοδικών. 

  • Εύα Ανδρέου
    Εύα Ανδρέου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Εύα Ανδρέου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Θεσσαλονίκη και εργάζεται σαν Διατροφολόγος – Διαιτολόγος από το 2008 αρχικά στην Κατερίνη και έπειτα στην Αθήνα. Είναι μέλος της ομάδας του mednutrition από το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.