Συστάσεις Διατροφής

Συμπληρώματα διατροφής και "υπερτροφές"

16 Απριλίου 2014
18030 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τελευταία ενημέρωση 25 Νοεμβρίου 2020
ypertrofes kai symplhrwmata diatrofhs

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γεια σας! Είμαι ο Παναγιώτης Βαραγιάννης και είμαι κοντά σας για να σας δώσω συμβουλές, σχετικά με τη σωστή και ωφέλιμη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και των νέων για το ευρύ κοινό "υπερτροφών".

Τι ορίζεται ως συμπλήρωμα διατροφής και τι ως "υπερτροφές";

Συμπλήρωμα διατροφής είναι το προϊόν που επιδιώκει να συμπληρώσει τα "κενά" της καθημερινής διατροφής και μπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα από τα εξής διατροφικά συστατικά: βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, εδώδιμη ύλη, μακροθρεπτικά συστατικά, βότανα, προϊόντα μικροβιακής προέλευσης, διαιτητικά υποκατάστατα που η χρήση του θα αυξήσει την συνολική ημερήσια πρόσληψη. Κυκλοφορούν με τη μορφή δισκίου, ταμπλέτας, κάψουλας, αμπούλας, σκόνης ή και υγρού.

Οι "υπερτροφές" είναι νέος εμπορικός όρος, ο οποίος αναφέρεται σε τροφές (κυρίως φυτικές) που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά (μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά) σε σύγκριση με άλλες. Θεωρητικά ενισχύουν την ποιότητα της συνολικής διατροφής και βελτιώνουν ή θωρακίζουν την υγεία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και ευεξία. Παραδείγματα τέτοιων τροφών σε μορφή συμπληρωμάτων είναι το ιπποφαές, η σπιρουλίνα, το γκουαρανά, η κανέλα κ.ά.

Διαβάστε Επίσης: Υπερτροφές, τι είναι και ποια η χρησιμότητά τους

Να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα διατροφής απλά συμπληρώνουν τη διατροφή, εφόσον οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τη "φυσιολογική" διατροφή, δεν αντικαθιστούν τις τροφές, δεν αποτελούν υποκατάστατό τους, δεν είναι φάρμακα, και δεν έχουν ‘μαγικές’, θεραπευτικές ή άλλες ιδιότητες.

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται τα συμπληρώματα διατροφής;

  1. συμπληρώματα με αναγνωρισμένη λειτουργία και συμβολή στη διατροφή, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και τα παράγωγά τους
  2. προϊόντα προερχόμενα από βότανα
  3. τρόφιμα ειδικής διατροφής ή άλλα χημικά συστατικά ή παράγοντες προερχόμενοι από ένα διευρυμένο πεδίο και έχουν ποικίλη φυσιολογική και λειτουργική δράση

Σε τι είναι ωφέλιμα τα συμπληρώματα διατροφής και οι "υπερτροφές";

  • στη λειτουργία και δομή (πρόληψη και θεραπεία)
  • στην περίπτωση ανεπαρκειών ή κάλυψη αυξημένων αναγκών
  • στην περίπτωση τροφικής αλλεργίας ή τροφικής αποστροφής
  • σε μηχανισμούς με δομικά και λειτουργικά αποτελέσματα (βελτίωση απόδοσης)
  • για την ενίσχυση της καλής υγείας του ατόμου ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα (τόνωση)

Ποια η σωστή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής;

Πάντοτε μετά τη συμβουλή ιατρού, φαρμακοποιού ή διαιτολόγου/διατροφολόγου και σύμφωνα με το ατομικό ιστορικό και τις προσωπικές ανάγκες, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής.
Η λανθασμένη ή "κακή" χρήση τους ενέχει το κίνδυνο παρενεργειών, αλληλεπιδράσεων, υπερδοσολογίας, τοξικότητας και προβλημάτων ασφάλειας.

Εσείς τι πρέπει να κάνετε;

  • Προτιμήστε τα φυτικά - φυσικά συμπληρώματα διατροφής. Είναι πιο αποτελεσματικά και έχουν σχετικά πιο ισορροπημένες αναλογίες στα στοιχεία που περιέχουν.
  • Ρωτήστε τον ειδικό τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, πού και πώς έχει παραχθεί. Δώστε του να καταλάβει ότι είστε απαιτητικός πελάτης και ότι θέλετε να γνωρίζετε τι καταναλώνετε.
  • Να το λαμβάνετε στη σωστή δοσολογία και συχνότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.
  • Προτιμήστε σκευάσματα τα οποία παράγονται και διατίθενται από εγχώριες εταιρίες και σέβονται τις αρχές του "δίκαιου εμπορίου".

Με τις παραπάνω ενέργειες εξασφαλίζεται η ορθή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και εσείς απολαμβάνετε πλήρως τα διατροφικά οφέλη που προκύπτουν από τη λήψη τους.

Η χρήση τους δεν υποκαθιστά τη δίαιτα

Ας μην ξεχνάτε όμως, ότι η χρήση τους απλά ενισχύει και συμπληρώνει τη διατροφή και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ανάγκη για μια δίαιτα που να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, ώστε να καλύπτονται υπό φυσιολογικές συνθήκες, όλες οι διατροφικές σας ανάγκες.

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.