Συστάσεις Διατροφής

Η «Λαμπρή» θέλει... λαμπρή διατροφή!

03 Μαΐου 2013
12636 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η «Λαμπρή» θέλει... λαμπρή διατροφή!

Υπάρχει η λαϊκή έκφραση «πω πω σήμερα κάναμε Πάσχα», εννοώντας ότι φάγαμε πολύ, φάγαμε πλουσιοπάροχα. Για να έχει αξία μια τέτοια έκφραση σήμερα και να μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε καλό είναι τις περισσότερες μέρες του χρόνου να μην .. «κάνουμε Πάσχα», δηλαδή να μην τρώμε πολύ!

Το Πάσχα, όπως αναφέρεται και στη Βίβλο, σημαίνει «προσπερνώ». Στη διατροφή των Ορθόδοξων Χριστιανών ακόμα και στη διατροφή σημαίνει «προσπέραση» ή καλύτερα πέρασμα… Πέρασμα από τη Νηστεία και την αποφυγή κρέατος στην υπερπληθώρα.. Μετά τη «λιτότητα» και την ισχνή παρουσία ζωικών λιπαρών κατά την περίοδο της Νηστείας, γι’ άλλους πολυήμερη και γι’ άλλους ολιγοήμερη, μεταβαίνουμε στο τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα, με τον πλούτο ζωικού λίπους και πρωτεΐνης. Πρόκειται για ένα «πέρασμα» που έχει και συνέπειες, όπως είναι η δραματική αύξηση, κατά τις μέρες του Πάσχα, της προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία για καρδιαγγειακά και γαστρεντερολογικά περιστατικά.

Επομένως καλό είναι να ακολουθήσετε μερικές (ή και όλες) συμβουλές στο πασχαλινό τραπέζι για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε στο ακόλουθο Link

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πηγή: Α. Τριχοπούλου, «πίνακες σύστασης τροφίμων και ελληνικών φαγητών», 2004, 3η έκδοση

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"