Συστάσεις Διατροφής

Γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα χωρίς να πάρουμε βάρος

της Λίτσας Κουλλαπή
19 Δεκεμβρίου 2007
15222 Προβολές
9 λεπτά να διαβαστεί
giortino oikogeneiako trapezi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσέχουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είτε για λόγους υγείας, είτε γιατί προσπαθούν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, είτε γιατί πιστεύουν ότι η διατροφή αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Γι΄ αυτό τα ωραία γιορτινά τραπέζια, ενώ για τους περισσότερους είναι ένα ευχάριστο κομμάτι των γιορτινών ημερών, για τα άτομα αυτά καταλήγουν να είναι εφιάλτης.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να απολαύσετε τις γιορτές, χωρίς να στερθείτε τις οικογενειακές και φιλικές σας συγκεντρώσεις.

Εορταστικά γεύματα

Όταν το εορταστικό γεύμα γίνεται σε συγγενικό, ή φιλικό σπίτι, τότε ίσως οι επιλογές σας να είναι περιορισμένες. Μην αγχώνεστε. Ακόμη και αν τα φαγητά που υπάρχουν στο τραπέζι δεν ταιριάζουν στο πρόγραμμα σας, μπορείτε να επιλέξετε από τα φαγητά που έχουν ετοιμάσει για σας χωρίς να ξεφύγετε.


Διαβάστε επίσης: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: τι να προσέξω για να μην πάρω βάρος; [ΔΩΡΕΑΝ EBOOK]


Χρησιμοποιήστε το πιάτο σωστής διατροφής. Προσπαθήστε το γεύμα σας να έχει τις αναλογίες του πιάτου. Δηλαδή γύρω στα 2/3 (ή και περισσότερο) του πιάτου να αποτελείτε από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως κυρίως και όσπρια και μόνο 1/3 του πιάτου να αποτελείτε από ζωικά τρόφιμα.Ταυτόχρονα περιορίστε την ποσότητα των αλκοολούχων ποτών που θα καταναλώσετε.

Όταν το εορταστικό γεύμα γίνεται στο σπίτι, τότε είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προγραμματίσετε από πριν τι θέλετε να φτιάξετε.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Διαφοροποιήστε λίγο της παραδοσιακές συνταγές

Η γεμιστή γαλοπούλα είναι το βασικό κυρίως γεύμα των ημερών. Παρά το ότι η γαλοπούλα είναι χαμηλή σε λιπαρά και ενέργεια και πλούσια σε πρωτεΐνη, όταν είναι γεμιστή τότε όλη η ποσότητα του λίπους απορροφάτε από τη γέμιση.

Γι΄ αυτό μαγειρέψτε ξεχωριστά τη γαλοπούλα από τη γέμιση. Ψήστε τη γαλοπούλα ολόκληρη στο φούρνο και όταν θα τη φάτε αφαιρέστε την πέτσα και το ορατό λίπος. Με αυτό τον τρόπο, θα πάρετε λιγότερα λιπαρά και θα ψήσετε πιο καλά τη γαλοπούλα.

Διατροφικά tips για τη γέμιση

  • Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρό
  • Αποφύγετε τα εντόσθια ή χρησιμοποιείστε μικρότερη ποσότητα
  • Μειώστε την ποσότητα των κάστανων και των κουκουναριών ή χρησιμοποιήστε μόνο το ένα από τα δύο
  • Αυξήστε την ποσότητα των λαχανικών π.χ. χρησιμοποιήστε μανιτάρια και πιπεριές
  • Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων π.χ. διπλασιάστε τις σταφίδες, προσθέστε μήλα, δαμάσκηνα και βερίκοκα.
  • Βράστε τις πατάτες πρώτα και έπειτα βάλτε τις σε ένα ταψί στο φούρνο, με μικρή ποσότητα λαδιού και μπαχαρικών, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

gemisi galopoulas diatrofi xristougenna

 

Αντικαταστήστε ένα συστατικό μιας συνταγής με κάποιο άλλο

Μπορείτε να αλλάξετε ένα συστατικό από στις συνταγές σας, χωρίς να αλλοιώσετε ουσιαστικά τη γεύση τους. 

Συνόδευσε το κυρίως γεύμα σας με πολλά λαχανικά

Φτιάξτε διάφορα είδη σαλάτες. Αρχίστε το γεύμα με μια χορτόσουπα.Ετοιμάστε λαχανικά στη σχάρα ή στον ατμό.

Φαγητό σε εστιατόριο

Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εκτός από τις πολλές προσκλήσεις για γεύματα σε φιλικά και συγγενικά σπίτια, περιλαμβάνει και προκλήσεις για εξόδους σε ρεβεγιόν και σε εστιατόρια.

  • Μελετήστε προσεκτικά τον κατάλογο με το μενού για να κάνετε σωστότερες επιλογές
  • Παραγγείλετε το συνηθισμένο μέγεθος μερίδας ή το παιδικό μενού. Οι μεγάλες μερίδες είναι συνήθως, υπερβολικές για σας.
  • Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις τηγανιτές πατάτες με σαλάτα ή βραστά λαχανικά ή 1 μικρή βραστή ή jacket πατάτα ή σιταροπούλα ή ρύζι ή κάποιο όσπριο ή πουργούρι ή απλά ψωμί. Μοιραστέ την μερίδα σας στην μέση, αν είναι πολύ μεγάλη.
  • Αρχίσετε το γεύμα σας με τρόφιμα που δεν περιέχουν πολλές θερμίδες, όπως η σαλάτα και οι χορτόσουπές. Προτιμήστε σαλάτες με λαχανικά, αντί για σαλάτες με μαγιονέζα και dressing με πολλές θερμίδες, από τα salad bar.
  • Αυξήστε την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στα γεύματα σας, προσθέτοντας σε αυτά περισσότερη σαλάτα. Προτιμήστε εθνικά φαγητά που δε είναι τηγανιτά και δε περιέχουν κρέμες και πολλά τυριά.
  • Προτιμήστε ψάρι, θαλασσινά και κρέας με λιγότερα λιπαρά όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το κουνέλι και ο στρουθοκάμηλος.
  • Να είστε προσεκτικοί στις σάλτσες που μπορεί να περιέχονται στο φαγητό σας, στα σάντουιτς και στις σαλάτες. Προτιμήστε μουστάρδα ή κέτσαπ ή dressing με λίγες θερμίδες αν υπάρχει. Ζητήστε να σας σερβίρουν το φαγητό ή την σαλάτα με την σάλτσα ή το dressing στο πλάι του φαγητού για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα.
  • Για επιδόρπιο επιλέξτε φρέσκα φρούτα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και λίγο μέλι, 1 μικρό γλυκό του κουταλιού ή μοιραστείτε το επιδόρπιο με κάποιον άλλο.
  • Αν πάτε σε πιτσαρία φτιάξτε μόνοι σας την δική σας πίτσα με λαχανικά όπως μανιτάρια, πιπέρι, καλαμπόκι, κρεμμύδι, σάλτσα ντομάτας λίγο τυρί. Αν θέλετε να βάλετε κρέας περιοριστείτε στο κοτόπουλο ή στο χαμ ή στην γαλοπούλα.
  • Αν πρόκειται για σάντουιτς διαλέξτε κάποιο που να περιέχει λαχανικά ωμά ή ψημένα στο γριλ, κοτόπουλο ή θαλασσινά. Προτιμήστε σάντουιτς σε λεπτή πίτα ή ψωμί.

Τι να προσέξω με τα μικρογεύματα (snacks);

Με όλα τα μεζεδάκια γύρω μας, συχνά είναι δύσκολα να ελέγξουμε το τσιμπολόγημα μας.

Μόνο ένα μικρό κομμάτι κρεατόπιτα περιέχει τουλάχιστον 250 θερμίδες

Για αυτόν τον λόγο, προσπαθήστε να μην είστε κοντά σε τέτοια μεζεδάκια και να εξασφαλίσετε να έχετε υγιεινές επιλογές.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ συχνά το κύριο συνοδευτικό των αλκοολούχων ποτών. Αν και οι περισσότεροι περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν εντούτοις πολλές θερμίδες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να καταναλώνονται και αυτοί με μέτρο. Επίσης, όταν είναι αλατισμένοι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε νάτριο. Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο ενοχοποιούνται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τα κάστανα περιέχουν μικρό ποσοστό λίπους και μπορούμε να τα προτιμήσουμε από τα αλατισμένα φιστίκια και κρακεράκια.

Τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα είναι μια νόστιμη επιλογή για συνοδευτικά.

Επίσης, λαχανικά όπως το σέλινο, καρότο, το μπρόκολο, τα μανιτάρια μαζί με dip από γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, λεμόνι και μπαχαρικά, όπως το τζατζίκι, μπορούν επίσης να αποτελέσουν συνοδευτικά με χαμηλές θερμίδες.

Τα γλυκά των γιορτών

Τα Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι σχεδόν όλα φορτωμένα με πολλές θερμίδες. Από τον παρακάτω πίνακα γίνεται σαφές ότι η βασιλόπιτα και ο κουραμπιές αποδίδουν ανά μερίδα τις περισσότερες θερμίδες και είναι πλούσια σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, που ευθύνονται για τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Το μελομακάρονο και η μηλόπιτα φαίνεται να αποτελούν τις πιο ενδεδειγμένες επιλογές, καθότι έχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες επιλογές, ενώ επίσης περιέχουν χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπιδίων. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε για να δοκιμάσετε 1 γλυκό, με θερμίδες ανάλογες του πόσο έχετε “ξεφύγει” ή όχι.

Συνταγές για να αντικαταστήσουμε τις παραδοσικές συνταγές γλυκών

Οι συνταγές που ακολουθούν μπορούν να αντικαταστήσουν τις Παραδοσιακές Συνταγές Χριστουγεννιάτικων γλυκών και να βοηθήσουν άτομα που προσέχουν το βάρος τους και άτομα με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης να απολαύσουν πιο εύκολα ένα γλυκό. Σε καμία όμως περίπτωση δεν αποτελούν το άλλοθι για υπερκατανάλωση.


Μελομακάρονα

Συνταγή για 50 μελομακάρονα*

Κάθε μελομακάρονο δίνει: 90 θερμίδες, 10gr υδατάνθρακες, 1gr πρωτεΐνη, 5gr λιπαρά, 0mg χοληστερόλη
Διαβητικές ανταλλαγές: 2/3 αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί)+ 1 λάδι.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1/3 φλ. (100γρ.) ζάχαρη
  • 1/3 φλ. (90γρ.) χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. (220γρ.) λάδι
  • 2 κ.σ. (30γρ.) κονιάκ
  • 1/3κ.γλ. κανέλα με γαρίφαλα (προαιρετικά τα γαρίφαλα)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 2 2/3 φλ. (400γρ.) αλεύρι
  • 2κ.γλ. μπέικιν πάουτερ

Για το σιρόπι:

  • 1/3 φλ. (100γρ.) μέλι
  • 1 φλ. (50γρ.) υποκατάστατο ζάχαρης (σουκραλόζη)
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1 στικ κανέλα

Για γαρνίρισμα:

  • 1/2 φλ. (50γρ.) καρύδια ή αμύγδαλα λεπτοαλεσμένα
  • 1/3 κ.γλ. κανέλα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί το μέλι.Βάζουμε σ΄ ένα δοχείο την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το κονιάκ, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τα ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε σιγά – σιγά στο μίγμα το αλεύρι (μπορεί να μην χρειαστεί όλο), το μπέικιν πάουτερ και το αλάτι μέχρι να γίνει αφράτη η ζύμη.
  3. Το διαμορφώνουμε στο σχήμα που θέλουμε, έτσι ώστε να φτιάξουμε 50 μελομακάρονα.
  4. Τα τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει από πριν για 30 λεπτά περίπου), μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  5. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα μέχρι να βράσουν.
  6. Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και ρίχνουμε λίγα - λίγα τα μελομακάρονα.
  7. Τα αφήνουμε για λίγο μέσα στο σιρόπι.
  8. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν λίγο.
  9. Τέλος τα βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τα τριμμένα καρύδια. 

melomakarona kai xristougenna

 

Κουραμπιέδες

Συνταγή για 50 κουραμπιέδες*

Κάθε κουραμπιές δίνει: 70 θερμίδες, 6gr υδατάνθρακες, 1gr πρωτεΐνη, 5gr λιπαρά
Διαβητικές ανταλλαγές: ½ αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί)+ 1 λάδι.

Υλικά

  • ½ φλ. (γρ.) λάδι
  • ½ φλ. μαργαρίνη (ανάλατη)
  • 3κ.σ. (γρ.) ζάχαρη άχνη
  • 2/3φλ. (γρ.) αμύγδαλα (ασπρισμένα και χοντροκομμένα)
  • 2 ½ φλ. (γρ.) αλεύρι
  • 1/4φλ. (γρ.) κονιάκ
  • ¼ φλ. ανθόνερο, ή ροδόσταγμα
  • γλυκαντικό χωρίς θερμίδες (π.χ. σουκραλόζη) για να καλύψουμε τους κουραμπιέδες

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από το γλυκαντικό, μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μίγμα.
  2. Πλάθουμε περίπου 50 κουραμπιέδες, στους βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί και τους ψήνουμε στους 170o C για 30 λεπτά.
  3. Όταν ψηθούν τους καλύπτουμε με το γλυκαντικό.

*Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα τότε πολλαπλασιάστε την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά με την ποσότητα της συνταγής και διαιρέστε με την ποσότητα των γλυκών που φτιάξατε.


Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο

Κατά τη περίοδο των γιορτών, η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι πολύ συχνή. Επειδή το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες, η υπερκατανάλωση του συμβάλει και αυτή με την σειρά της στην αύξηση του βάρους.

Προσοχή λοιπόν στις καταχρήσεις.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να καταναλώσετε αλκοολούχα ποτά με μέτρο:

  • Αναμίξτε το ποτό σας (κρασί, ουίσκι, βότκα κ.α.) με σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο το ποτό σας θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα διαρκέσει περισσότερο.
  • Προσέξτε τα σφινάκια. Αν και έχουν μικρό όγκο, είναι πλούσια σε θερμίδες.
  • Προσοχή χρειάζεται και στην κατανάλωση έτοιμων ποτών που είναι ανάμιξη αλκοολούχου ποτού (τις περισσότερες φορές βότκα) με χυμό κάποιού φρούτου. Είναι πολύ εύκολο να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα, αφού τις περισσότερες φορές η γεύση τους είναι πολύ γλυκιά και δεν θυμίζει αλκοολούχο ποτό.
  • Καταναλώστε κοκτέιλ με μέτρο. Αποφύγετε κοκτέιλ που περιέχουν κρέμα, γάλα από ινδική καρύδα και σιρόπι. Είναι πλούσια σε θερμίδες. Επίσης όσο λιγότερο αλκοόλ περιέχουν τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχουν.

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού την περίοδο των γιορτών

Αύξησης βάρους

Τα Χριστούγεννα είμαστε κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από διάφορα εορταστικά εδέσματα και ποτά. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά άτομα παίρνουν 2-3 κιλά, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Για να μην σας συμβεί αυτό, θα πρέπει να θυμάστε ότι οποιαδήποτε επιλογή σε φαγητά ή γλυκά και αν κάνετε - ακόμη και τα παραδοσιακά- μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο. Το μυστικό είναι η ισορροπία στις επιλογές σας και η αυτοσυγκράτηση, δηλαδή η δύναμη να ελέγξετε τον εαυτό σας και τη λαιμαργία σας, πριν χάσετε τον έλεγχο.

Εάν ωστόσο θεωρείτε ότι η περίπτωσή σας χρειάζεται λίγο “περισσότερη καθοδήγηση”, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε με συνέπεια τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Να είστε ρεαλιστικοί! Η προσπάθεια για απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια των διακοπών μάλλον αποτελεί έναν ανέφικτο στόχο ακόμα και για τους πιο σχολαστικούς, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατακριτέο και μπορεί να σας φορτώσει άδικα με ενοχές. Αντί αυτής της τακτικής, βάλτε ως στόχο σας την διατήρηση του τωρινού σωματικού σας βάρους.
  • Κρατείστε μια ισορροπία τις γιορτινές ημέρες και μην μπείτε στην λογική “Δεν τρώω όλη μέρα γιατί επιφυλάσσομαι για το βραδινό δείπνο”. Μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες. Έτσι θα απολαύσετε τα γιορτινά φαγητά, λιγότερο πεινασμένοι και περισσότερο συγκρατημένοι.
  • Η παρέα δεν αποδίδει θερμίδες! Αποφύγετε τον μπουφέ με τα ορεκτικά ή τους ξηρούς καρπούς όταν φτάσετε σ’ ένα πάρτι. Χαιρετήστε τους φίλους σας, πιείτε ένα ποτό, χαλαρώστε και μην σκέφτεστε από τώρα τι έχει μαγειρέψει η οικοδέσποινα.
  • Μην τσιμπολογάτε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας. “Εξοπλιστείτε” μ’ ένα πιάτο και γεμίστε το με όλα όσα σκοπεύετε να δοκιμάσετε. Φροντίστε πάντως μεγάλο μέρος του να καταλαμβάνουν τρόφιμα υγιεινά, εύγευστα και ολιγοθερμιδικά, όπως είναι τα βραστά ή φρέσκα λαχανικά, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά κλπ.
  • Ξεχάστε την νοοτροπία ότι η αφαγία ωφελεί! Η στέρηση από τα παραδοσιακά γιορτινά φαγητά και γλυκά ή το αίσθημα των ενοχών όταν τα απολαμβάνετε, δεν αποτελεί υγιεινή στρατηγική διατροφής. Διασκεδάστε και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών. Η απόλαυση των παραδοσιακών γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους σας, δεν σημαίνει ότι απαρνείστε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που εφαρμόζετε όλο το υπόλοιπο έτος.
  • Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότερο ένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των διατροφικών εδεσμάτων.

Προβλήματα υγείας από την κατανάλωση φαγητού στις γιορτές

Κατά τη διάρκεια των εορτών (από τα μέσα Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου) αυξάνεται η προσέλευση των ασθενών στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. Αυτή η αύξηση προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 30% του μέσου όρου προσελεύσεως κατά τη διάρκεια του έτους.

Κατά προτεραιότητα παρατηρείται αύξηση

  • των καρδιαγγειακών επεισοδίων (εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, στηθαγχικά επεισόδια, επιδείνωση της πίεσης)
  • εμφάνιση οξέων ή επιδείνωση γνωστών γαστρεντερικών προβλημάτων (γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα, κολίτιδες)
  • απορύθμιση μεταβολικών νόσων με κυρίαρχο των Σακχαρώδη Διαβήτη.

Επίσης, την ίδια περίοδο εμφανίζονται πολλές τροφικές δηλητηριάσεις, που οφείλονται κυρίως σε σαλμονέλλα, σταφυλόκοκκο, καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter jejuni) και κλωστρίδιο (Clostridium perfingens). Αυτό οφείλεται είτε σε ανεπαρκή καθαριότητα και υγιεινή των ατόμων που ασχολούνται με τη παρασκευή των τροφίμων, αλλά και των χώρων και των σκευών που χρησιμοποιούνται, είτε σε μη σωστή συντήρηση και παρασκευή των τροφίμων που καταναλώνονται.

Άτομα ιδιαίτερα επιρρεπή για τα πιο πάνω προβλήματα είναι τα άτομα που για θρησκευτικούς λόγους απείχαν από συγκεκριμένες τροφές για κάποιες εβδομάδες, οι ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και υπό φαρμακευτική αγωγή, τα άτομα που υποβάλλονται σε ειδικές δίαιτες, καθώς και άτομα που τρώνε σε χώρους μαζικής εστίασης, όπως εστιατόρια.

6 Συμβουλές από την Διαιτολόγο

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα βοηθήσουν στην αποφυγή των προβλημάτων αυτών:

  • Κρατείστε μια ισορροπία τις γιορτινές ημέρες και μην μπείτε στην λογική “Δεν τρώω όλη μέρα γιατί επιφυλάσσομαι για το βραδινό δείπνο”. Μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες. Έτσι θα απολαύσετε τα γιορτινά φαγητά, λιγότερο πεινασμένοι και περισσότερο συγκρατημένοι.
  • Επαναφέρετε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με αργό ρυθμό στη διατροφή τους.
  • Μειώστε το αίσθημα της πείνας πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό θα το καταφέρετε τρώγοντας ένα μικρό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες μικρογεύμα, όπως φρούτο ή σαλάτα. Να θυμάστε, το αίσθημα της πείνας μπορεί να υπονομεύσει ακόμη και την ισχυρότερη θέληση σας για εγκράτεια!
  • Σίγουρα είναι δύσκολο να αποφύγετε το αλκοόλ, ωστόσο μην κάνετε κατάχρηση. Για να ξεδιψάσετε προτιμήστε να πιείτε νερό ή σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη αντί κρασιού, σαμπάνιας ή κοκτέιλ. Τα πρώτα δεν περιέχουν θερμίδες.
  • Όταν διασκεδάζετε, επιλέξτε διακριτικά τα γεύματα με τις λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.
  • Επιλέξτε προσεκτικά τα εστιατόρια και γενικότερα στους χώρους που θα φάτε με τους φίλους σας. Προσέξτε να είναι καθαροί.
Λίτσα Κουλλαπή
Λίτσα Κουλλαπή Διατροφολόγος - Διαιτολόγος