743
Συστάσεις Διατροφής

Οι...κρυφές χάρες των acai berries

Το Acai Berry είναι ένα φρούτο που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Το δένδρο του Acai Berry μοιάζει με φοίνικα και παράγει αρμάθες κατά το μήκος των κλαδιών. Η κάθε αρμάθα περιέχει περίπου 90 μούρα Acai. Το Acai Berry έχει το μέγεθος ενός σταφυλιού και ξεχωρίζει από το σκούρο μοβ χρώμα του.

Το Acai Berry αναφέρεται στη Βραζιλία ως το Viagra του τροπικού δάσους. Οι Βραζιλιάνοι πιστεύουν απόλυτα ότι το Acai Berry δίνει δύναμη, ενέργεια και αντοχή. Στις παραλίες του Ρίο ντε Τζανέιρο θα δείτε άτομα που κολυμπούν, κάνουν σέρφιγκ, παίζουν ποδόσφαιρο, κάνουν ποδηλασία, τρέχουν και ασκούνται στο Jiu-Jitsu. Θα προσέξετε, επίσης, ότι πολλοί από αυτούς κρατούν ένα μικρό μπολ φαγητού γεμάτο με μικρά μαύρα φρούτα σε μοβ χρώμα. Είναι τα Acai Berries και πωλούνται σε όλα τα beach bar κατά μήκος της παραλίας του Ρίο ντε Τζανέιρο

Το Acai Berry θεωρείται τόσο τονωτικό, ώστε λέγεται ότι οι πολεμιστές στο Αμαζόνιο το τρώγανε πριν πάνε στη μάχη. Αυτή η παράδοση μεταφέρθηκε έως σήμερα και κέρδισε δημοτικότητα, όταν άρχισαν να το χρησιμοποιούν οι φοιτητές των πολεμικών σχολίων του Jiu Jitsu. Έτσι το Acai Berryέγινε σύντομα μέρος του τρόπου ζωής των Βραζιλιάνων.

Θρεπτική σύσταση

Το Acai Berryείναι ένα μοναδικό φρούτο. Το 90% του είναι ο σπόρος του και μόνο το 10% είναι ο πολτός και η φλούδα. Αυτό το μικρό μούρο περιέχει τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά που ο γνωστός δόκτωρ Perricone το έχει ονομάσει το Νο1 υπερφρούτο (superfruit) στον κόσμο.

Σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης υπερτροφής είναι ότι έχει πολύ ωραία γεύση, κάτι μεταξύ μούρων και σοκολάτας.

Δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο σε φρέσκια μορφή, γιατί το φρούτο χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά μερικές ώρες μετά από την συγκομιδή του. Γι' αυτό και τα καλύτερα προϊόντα είναι αυτά που περιέχουν λυοφιλοποιημένο Acai Berry.

  • Το Acai Berry είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξιδωτικών στον κόσμο. Περιέχει δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι τα κόκκινα σταφύλια και τα μύρττιλλα. Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών για την υγεία είναι πολλαπλά: είναι αντι-γηραντικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν το κίνδυνο του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
  • Περιέχει 10-100 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί. Οι ανθοκυανίνες είναι τα αντιοξιδωτικά που δίνουν στο Acai Berry το βαθύ πορφυρό χρώμα, βοηθώντας στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης, αποτρέποντας τους θρόμβους στο αίμα και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
  • Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Περισσότερο από το 50% του φρούτου είναι λιπαρά, από τα οποία 74% είναι ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα, που βελτιώνουν το καρδιοαγγειακό σύστημα, προάγουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύουν από τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές προσβολές, μειώνουν το κίνδυνο για καρκίνο το προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.
  • Είναι εξαιρετική πηγή αμινοξέων και πρωτεϊνών. Δεκαεννέα διαφορετικοί τύποι αμινοξέων έχουν εντοπιστεί στο Acai Berry. Περιέχει 8γρ πρωτεΐνης/ 100γρ φρούτου.
  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Μεταξύ των βιταμινών και μετάλλων που περιέχει, είναι Βιταμίνη A, Βιταμίνη B1, Βιταμίνη B2, Βιταμίνη B3, Βιταμίνη C, Βιταμίνη E, ασβέστιο, χαλκός, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της πέψης, καταπολεμούν την παχυσαρκία, σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
  • Περιέχει φυτικές στερόλες. Τρεις γνωστές φυτικές στερόλες που έχουν εντοπιστεί στο Acai Berry είναι η Β-σιτοστερόλη, η καμπεστερόλη και η σιγμαστερόλη. Οι φυτικές στερόλες μειώνουν τη χοληστερόλη και συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Το Acai Berry είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες φρούτο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν ότι ο χυμός Acai ανεβάζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα κατά 2,3 φορές και ο πολτός του κατά τρεις φορές. Αυτή η ιδιότητα το καθιστά υπερ-τροφή.

Άλλες μελέτες βρήκαν ότι το Acai μειώνει τη φλεγμονή, ανακουφίζοντας ασθενείς με ινομυαλγία και αυτοάνοσα νοσήματα από τους πόνους στις αρθρώσεις. Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι το Acai προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση και τις νευρολογικές παθήσεις. Κάποιοι ισχυρίζονται πως το Acai βοηθά στο αδυνάτισμα. Οι έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ακόμη ελάχιστες. Στην Ελλάδα το Acai μπορείτε να το βρείτε αποξηραμένο, σε μορφή χαπιών, εκχυλίσματος ή σκόνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Schauss AG, Wu X, Prior RL, Ou B, Huang D, Owens J, Agarwal A, Jensen GS, Hart AN, Shanbrom E. Antioxidant capacity and other bioactivities of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem. 2006 Nov 1;54(22):8604-10.

Sun X, Seeberger J, Alberico T, Wang C, Wheeler CT, Schauss AG, Zou S. Açai palm fruit (Euterpe oleracea Mart.) pulp improves survival of flies on a high fat diet. Exp Gerontol. 2010 Mar;45(3):243-51. Epub 2010 Jan 18.

Mertens-Talcott SU, Rios J, Jilma-Stohlawetz P, Pacheco-Palencia LA, Meibohm B, Talcott ST, Derendorf H. Pharmacokinetics of anthocyanins and antioxidant effects after the consumption of anthocyanin-rich acai juice and pulp (Euterpe oleracea Mart.) in human healthy volunteers. J Agric Food Chem. 2008 Sep 10;56(17):7796-802. Epub 2008 Aug 12.

Schauss AG, Wu X, Prior RL, Ou B, Patel D, Huang D, Kababick JP. Phytochemical and nutrient composition of the freeze-dried amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem. 2006 Nov 1;54(22):8598-603.

Jensen GS, Ager DM, Redman KA, Mitzner MA, Benson KF, Schauss AG. Pain Reduction and Improvement in Range of Motion After Daily Consumption of an Açai (Euterpe oleracea Mart.) Pulp-Fortified Polyphenolic-Rich Fruit and Berry Juice Blend. JMed Food. 2011 Apr 6. [Epub ahead of print]

  • Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».

×
×