Οικογένεια

Παιδί και Διατροφή

17 Ιουλίου 2012
11253 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koritsaki me kapelo toy sef krataei mpol me laxanika

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός παιδιού σ’ έναν υγιή ενήλικα μπαίνουν, μέσα από την υιοθέτηση κανόνων σωστής διατροφής, με τη βοήθεια της οικογένειας και του σχολείου.

Ποια είναι τα πιο βασικά συστατικά της παιδικής διατροφής;

Ασβέστιο

Το ασβέστιο, το οποίο αποτελεί τη βάση για την καλή σκελετική ανάπτυξη και υγεία. Περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, ενώ λύσεις όπως το παγωτό και οι γαλακτοφέτες, δε θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή μυϊκή και σωματική διάπλαση. Τα παιδιά μπορούν να την πάρουν από το ψάρι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, αλλά και από το αυγό και τα όσπρια.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C, E και Α, και τα ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, ενισχύουν και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ιδιαίτερα των παιδιών. Υπάρχουν άφθονα στα φρούτα και στα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα καρότα, το μπρόκολο, το πεπόνι, το καρπούζι και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, που αποτελούν βασικό στοιχείο της ισορροπημένης διατροφής και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την υγεία, καθώς συμβάλλουν στον κορεσμό, στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και υπερχοληστερολαιμίας. Βρίσκονται στα λαχανικά, στα φρούτα και στο ψωμί και στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μακαρόνια αποτελούν ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών που οι μαμάδες μπορούν να  μαγειρέψουν σε πολλούς συνδυασμούς. Ενώ κυκλοφορούν επίσης, στην αγορά πολύχρωμα ζυμαρικά που περιέχουν πουρέ φρέσκων λαχανικών όπως καρότα, κολοκύθα ή σπανάκι.

Σίδηρος

Ο σίδηρος, που αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και την ομαλή νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Στην απορροφήσιμη μορφή του τον βρίσκουμε σε όλα τα κόκκινα κρέατα, ενώ εκείνος που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως το σπανάκι και τα όσπρια, απορροφάται, αν συνδυαστεί με κάποιο λαχανικό ή φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως το λεμόνι, η ντομάτα, η πιπεριά, το πορτοκάλι.

Νερό

Το νερό, ως το βασικότερο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, πρέπει να καταναλώνεται επαρκώς από τα παιδιά, για να εξασφαλιστεί η φυσιολογική τους ανάπτυξη και η καλή λειτουργία όλου του οργανισμού, όπως των νεφρών, του εντέρου, της διαδικασίας της εφίδρωσης. Δίνουμε έμφαση στην επαρκή ενυδάτωση με νερό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση χυμών, που προσδίδουν αρκετές θερμίδες στο παιδί.

Και κάτι ακόμη..

Και φυσικά δεν ξεχνάμε το (ενεργητικό) παιχνίδι, ως φυσική δραστηριότητα, που πέρα από την αρμονική ανάπτυξη, ωρίμανση και ψυχική υγεία του παιδιού, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωματική του διάπλαση και στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη.

Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.