Οικογένεια

Τι εννοούμε με τον όρο «Υπογόνιμο Ζευγάρι»;

του Τάσου Λάμπρου Χριστοδούλου
17 Νοεμβρίου 2008
2367 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τι εννοούμε με τον όρο «Υπογόνιμο Ζευγάρι»;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στον κλάδο της Ιατρικής της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ο όρος υπογονιμότητα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όταν δεν έχουμε εγκυμοσύνη σε ένα ζευγάρι, μετά από ΕΝΑ χρόνο συχνής σεξουαλικης δραστηριοτητος, και πρεπει να τονιστει οτι κατα την διαρκεια αυτου του χρονικου διαστηματος δεν γινοταν χρηση καποιας μεθόδου αντισυλληψης.

Το γεγονος, ομως, αυτο δε σημαινει σε καμμια περιπτωση οτι το ζευγαρι πρεπει να περιμενει ενα χρονο προτου ζητησει την βοηθεια καποιου ειδικου ιατρου στο τομεα της ιατρικης της αναπαραγωγης, λογω του οτι τα ποσοστα επιτυχους εγκυμοσυνης μειωνονται οσο αυξανεται η ηλικια της γυναικας.

Το ποσοστο εγκυμοσυνης για υγιή ζευγάρια, αυτά που ονομάζουμε καλής αναπαραγωγικής ηλικίας (25 – 34 ετών) που έχουν συχνή σεξουαλική δραστηριότητα ειδικά κατά την περίοδο της ωορρηξίας (η οποία σε γυναίκες με ένα μηνιαίο κύκλο 28 ημερών είναι περί την 14ην –16ην ημέρα του κύκλου της γυναίκας) ανέρχεται στο 20-25% κάθε μήνα.

Εξωσωματική Γονομοποίηση

Έχουν ήδη περάσει 25 χρόνια από το 1978 που είχαμε τη πρώτη γέννηση παιδιού ακολουθώντας τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης από τους EDWARDS και STEPTOE.Αυτό το ιατρικό επίτευγμα ήταν η απαρχή μιας εντελώς καινούργιας εποχής για χιλιάδες υπογονιμα ζευγάρια.

Με την έναρξη της τρίτης χιλιετίας μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές επαναστάσεις του 20ου αιώνα, η εξωσωματική γονιμοποίηση πιο γνωστή στο ευρύ κοινό με τους αγγλικους χαρακτηρες IVF(απο τα αρχικα των λεξεων in vitro-fertilization),εξακολουθεί να είναι η μεγάλη ελπίδα για τα υπογονιμα ζευγάρια σε ολόκληρο το πλανήτη, χαρίζοντας τη χαρά απόκτησης ενός υγιούς παιδιού σε χιλιάδες ζευγάρια.

Τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο της τεχνολογίας που βοήθησε στη βελτίωση των φάρμακων και των νέων μεθόδων έχουμε οδηγηθεί σε μια αύξηση των ποσοστών κύησης με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Κλασσικό παράδειγμα είναι η μέθοδος της« Μικρογονιμοποίησης» γνωστή σαν I C S I (intra cytoplasm sperm injection ) κατά την οποίαν χρειάζεται μόνο ΕΝΑ σπερματοζωάριο από τον άνδρα, το οποίο τοποθετείται μέσα στο ωάριο με σκοπό τη γονιμοποίηση. Έτσι αυτή η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες υπογονιμα ζευγαρια, όπου το πρόβλημα οφειλόταν στον ανδρικό παράγοντα, να γευτούν τη χαρά της γεννήσεως του παιδιού τους .

Έλεγχος και των δύο Συντρόφων

Απαραίτητος είναι ένας πλήρης έλεγχος της γυναίκας καθώς και του άνδρα ΠΡΙΝ το ξεκίνημα οιασδήποτε μορφής θεραπείας. Τονίζεται ιδιαίτερα αυτό το σημείο γιατί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και μελέτες η υπογονιμότητα οφείλεται κατά 40% περίπου στη γυναίκα,4 0% περίπου στον άνδρα και 20% περίπου και στους ΔΥΟ συντρόφους.

Έτσι ο σύντροφος (σύζυγος) θα πρέπει να υποβάλλεται σε μια λεπτομερή ανάλυση σπέρματος με σκοπό όχι μόνο να εξακριβωθούν τα υποκείμενα προβλήματα, αλλά και να προσδιοριστούν πιθανοί τρόποι θεραπείας εάν φυσικά αυτοί υπάρχουν.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανάλυση σπέρματος θεωρείται η πιο σημαντική εξέταση στον έλεγχο του υπογόνιμου ζευγαριού στα πλαίσια της προσπάθειας για την ανεύρεση και θεραπεία πιθανών αιτιών υπογονιμότητας.

Επίσης καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση της θεραπείας οιασδήποτε μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως ήδη αναφέρθηκε είναι η ηλικία της γυναίκας. Τα καλύτερα ποσοστά κυήσεων αλλά και γεννήσεων είναι σε γυναίκες 25-30 ετών με πτωτική τάση σε Γυναίκες άνω των 35 ετών και η πτώση αυτη συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα μετά την ηλικία των 38 ετών.

  • Τάσος Λάμπρου Χριστοδούλου
    Τάσος Λάμπρου Χριστοδούλου Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Λευκωσία -Κύπρος