Οικογένεια

Συμπληρώματα ω3 στην εγκυμοσύνη

09 Μαΐου 2016
37344 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Συμπληρώματα ω3 στην εγκυμοσύνη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πολλές μέλλουσες μανούλες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην προσπάθειά τους να παρέχουν στο κύημά τους όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καταφεύγουν σε συμπληρώματα διατροφής.

Θα μπορούσα να στηρίξω με ακράδαντα στοιχεία πως ο καλύτερος ιατρός είναι η πρόληψη και πως σε μία τέτοια κρίσιμη περίοδο της γυναίκας, μόνο θετική επίδραση θα μπορούσε να έχει η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Παρ' όλα αυτά, καθώς ξεσκόνιζα τις γνώσεις μου, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που μου έδωσε τροφή για σκέψη.

Πηγή: nutritionfacts.org

Μητρικό γάλα ή τροποποιημένο

Σύμφωνα με μια συγκριτική έρευνα που έγινε μεταξύ βρεφών που θήλαζαν και αυτών που κατανάλωναν τροποποιημένο γάλα, βρέθηκε πως τα πρώτα εμφάνισαν υψηλότερο σκορ νοημοσύνης και οπτικής οξύτητας σε σχέση με τα δεύτερα. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλονταν στην υψηλότερη περιεκτικότητα του γάλακτος της μητέρας σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Η διατροφή της μητέρας

Βέβαια, η περιεκτικότητα του «χρυσού κανόνα», όπως ονομάζει ο συγγραφέας το μητρικό γάλα, εξαρτάται από τη διατροφή που κάνει η ίδια. Έτσι, εύλογα θα έλεγε κανείς πως η θηλάζουσα θα πρέπει να παροτρύνεται να καταναλώνει πλούσιες πηγές σε ω-3 όπως είναι τα θαλασσινά. Αυτό από την άλλη θα ελλόχευε κινδύνους, διότι τα θαλασσινά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων που είναι δυνητικά τοξικά. Ξέρω..! Τώρα θα σκέφτεστε: «άρα εγώ τι πρέπει να κάνω;»

Πριν διαβάσω αυτό το άρθρο πίστευα πως με ένα συμπλήρωμα όλα τα παραπάνω προβλήματα θα είχαν λυθεί. Καθώς όμως διάβαζα τα τελευταία δεδομένα προβληματίστηκα και άρχισα να βλέπω την άλλη όψη του νομίσματος. Αποτελέσματα παλαιότερων μελετών ήταν αντικρουόμενα για το αν η λήψη συμπληρώματος πολυακόρεστων από την έγκυο μπορεί να είχε θετική επίδραση ή και να μην επέφερε κάποιο κόστος στην υγεία του κυήματος. Έτσι, η έγκυος θα προτιμούσε να πάρει το συμπλήρωμα για «παν ενδεχόμενο».

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως τα νεογνά των εγκύων που κατανάλωσαν 800mg DHA (ω-3 PUFA) την ημέρα, δηλαδή 600mg παραπάνω από τις κατευθυντήριες οδηγίες, εμφάνισαν καθυστέρηση στην ανάπτυξη ομιλητικής ικανότητας.

Μέτρον άριστον

Όλες αυτές οι ανερχόμενες μελέτες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά, μας κάνουν να αμφιταλαντευόμαστε για το αν θα πρέπει να γίνει λήψη συμπληρώματος ή όχι για την κάλυψη ημερήσιων αναγκών. Εγώ από την μεριά μου θα στηρίξω τα πολύ σοφά λόγια του Κλεόβουλου «μέτρον άριστον».

Θεωρώ πως μια ισορροπημένη διατροφή μεσογειακού τύπου, με τα πλούσια ανεπεξέργαστα αγαθά που μας προσφέρει απλόχερα η φύση, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σας σε θρεπτικά στοιχεία. Οπότε, ακόμη και αν ανήκετε σε κάποια ειδική ομάδα (εγκύων, αθλητών, χορτοφάγων κλπ) κατόπιν συμβουλής τoυ ειδικού που σας παρακολουθεί, όποιες και αν είναι οι απαιτήσεις του οργανισμού σας, με ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής θα μπορούσατε να τις ικανοποιήσετε.

Νόπη Μιχαηλίδου
Νόπη Μιχαηλίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται με το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ' οίκον επισκέψεις.