Συστάσεις Διατροφής

Κατάχρηση στα γλυκά

02 Μαρτίου 2016
20505 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Κατάχρηση στα γλυκά

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το Σάββατο 13 Φλεβάρη ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή «Υγεία πάνω από όλα» της Φωτεινής Γεωργίου, στον αντ1, όπου συζητήσαμε για την κατάχρηση στη ζάχαρη. Γιατί καταφεύγουμε συναισθηματικά στα γλυκά; Υπάρχει σχέδιο αποφυγής και ποια πρέπει να είναι διατροφικά η επόμενη ημέρα; Άγχος, πίεση, εκνευρισμός μας οδηγούν στα γλυκά, που για τους περισσότερους από εμάς –και κυρίως για εμάς τις γυναίκες, λειτουργούν ως το συναισθηματικό μας δεκανίκι. Λογικό, θα συμπληρώναμε, μιας και είμαστε κατασκευασμένοι να αντλούμε ευχαρίστηση από τη γλυκιά γεύση, επιρρέπεια στην οποία εάν ενδίδουμε συχνά μπορεί να εξαιρετικά εθιστική!

Γνωρίζατε ότι σήμερα καταναλώνουμε περίπου 60 κιλά ζάχαρη το χρόνο, όταν η ημερήσια πρόσληψη δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 6 με 9 κουταλιές του γλυκού;

Γνωρίζατε ότι σε μια γλυκιά επιδρομή μπορεί να καταναλώσουμε περισσότερες από 25 κουταλίτσες ζάχαρη, που για να τις κάψουμε θα πρέπει... να γλύψουμε σφουγγαρίζοντας ακόμα και τις γωνίες! Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μας αυξήσει σημαντικά το βάρος μας, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβανόμαστε! Φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τη ζάχαρη στα γλυκά ή στα ροφήματα – που μεταξύ μας είναι και προφανής, αλλά και για τη ζάχαρη που κρύβεται στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα.

Τι κάνουμε όμως την επόμενη ημέρα; Καταρχήν αναγνωρίζουμε το διατροφικό μας ατόπημα και οργανώνουμε ένα πλάνο, αρχικά βραχυπρόθεσμο, για να το συμμαζέψουμε. Θα ήταν καλό λοιπόν στα επόμενα γεύματα να μην καταναλώσουμε απλούς υδατάνθρακες – που θα μας εντείνουν εκ νέου την ανάγκη μας για γλυκό, και να προτιμήσουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, μέτριες σε λίπος. Σαλάτα με κρέας και ψωμί ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, παστέλι, φρούτα όπως για παράδειγμα το αβοκάντο, θα μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε πιο αποτελεσματικά το σάκχαρό μας και να αποφύγουμε αντιδραστικές υπογλυκαιμίες. Σε δεύτερη φάση και στα πλαίσια μιας στοχευμένης προσπάθειας μείωσης της ζάχαρης, εντοπίζουμε τη φανερή όσο και την κρυμμένη ζάχαρη και προοδευτικά, σε βάθος δύο –τριών εβδομάδων, τη μειώνουμε.

Κανάλι: ANT1 Εκπομπή: Υγεία πάνω απ όλα Δημοσιογράφος: Φωτεινή Γεωργίου

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».