Οι φακές είναι καλή πηγή σιδήρου
Μύθος: Σύμφωνα με τους Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων και Ελληνικών φαγητών 100 g ωμές φακές περιέχουν κάτι λιγότερο από 8 mg σιδήρου. Δεδομένου ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για έναν ενήλικα άνδρα είναι 45 mg και μια συνήθης μερίδα, περίπου 1,5 φλιτζάνι βρασμένες φακές, ζυγίζει 300 g θα έλεγε κανείς ότι οι φακές είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου. Ωστόσο, η διαδικασία του μαγειρέματος καταστρέφει ένα μέρος του περιεχόμενου σιδήρου, μειώνοντας την διαθέσιμη ποσότητα στα 2 mg/ 100 g. Επιπλέον, δεν μετράει τόσο η ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού σε ένα τρόφιμο, αλλά κυρίως η βιοδιαθεσιμότητα του, δηλαδή η αναλογία του θρεπτικού συστατικού που απορροφάται από τον οργανισμό. Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι μόνο ο διαλυτός μη αιμικός σίδηρος (μορφή του σιδήρου που απαντάται στις φυτικές τροφές) απορροφάται από τον οργανισμό, ποσότητα ίση με μόνο 0,16mg/100 g μαγειρεμένης φακής, καταρρίπτοντας οριστικά τον μύθο ότι οι φακές αποτελούν μια καλή πηγή σιδήρου.