743
Συστάσεις Διατροφής

Μύθοι και αλήθειες στη διατροφή

12 Φεβρουαρίου 2013
Μύθοι και αλήθειες στη διατροφή

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι φακές είναι καλή πηγή σιδήρου

Μύθος: Σύμφωνα με τους Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων και Ελληνικών φαγητών 100 g ωμές φακές περιέχουν κάτι λιγότερο από 8 mg σιδήρου. Δεδομένου ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για έναν ενήλικα άνδρα είναι 45 mg και μια συνήθης μερίδα, περίπου 1,5 φλιτζάνι βρασμένες φακές, ζυγίζει 300 g θα έλεγε κανείς ότι οι φακές είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου. Ωστόσο, η διαδικασία του μαγειρέματος καταστρέφει ένα μέρος του περιεχόμενου σιδήρου, μειώνοντας την διαθέσιμη ποσότητα στα 2 mg/ 100 g. Επιπλέον, δεν μετράει τόσο η ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού σε ένα τρόφιμο, αλλά κυρίως η βιοδιαθεσιμότητα του, δηλαδή η αναλογία του θρεπτικού συστατικού που απορροφάται από τον οργανισμό. Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι μόνο ο διαλυτός μη αιμικός σίδηρος (μορφή του σιδήρου που απαντάται στις φυτικές τροφές) απορροφάται από τον οργανισμό, ποσότητα ίση με μόνο 0,16mg/100 g μαγειρεμένης φακής, καταρρίπτοντας οριστικά τον μύθο ότι οι φακές αποτελούν μια καλή πηγή σιδήρου.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Quinterosa A., Farre R., Lagarda M.J., Optimization of iron speciation (soluble, ferrous and ferric) in beans, chickpeas and lentils, Food Chemistry. 2001; 75; 365–370

Bellisle F. and Drewnowski A., Intense sweeteners, energy intake and the control of body weight, European Journal of Clinical Nutrition. 2007; 61, 691–700

EFSA panel on dietetic products, nutrition and allergies, Scientific opinion on dietary reference values for water. EFSA Journal. 2010; 8(3):1459

Maughan RJ and Griffin J, Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human Nutrition and Dietetics. 2003;16:411-420

Gray J and Griffin B, Eggs and dietary cholesterol – dispelling the myth. British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin. 2009; 34:66-70

Houston M.C, Harper K.J, Potassium, Magnesium, and Calcium: Their Role in Both the Cause and Treatment of Hypertension. The Journal of Clinical Hypertension. July 2008; 2(10);7

Τριχοπούλου Α., Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων και Ελληνικών φαγητών, 1992

USDA (United States Department of Agriculture. National Agricultural Library). Dietary Reference Intakes (DRI Tables). Last modified: 26/11/2012. Accessed: 26/12/2012 http://fnic.nal.usda.gov/dietary-guidance/dietary-reference-intakes/dri-tables

EUFIC (European Food Information Council) Ποικιλίες αγελαδινού γάλακτος, μέθοδοι επεξεργασίας και υγεία. Last updated: 24/11/2012 Accessed: 26/11/2012 http://www.eufic.org/article/el/food-technology/food-processing/artid/Cow-milk-processing-health-greek/

  • Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Βουτσά Διονυσία είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιώτες στην Αθήνα.

×
×