Κουζίνα

Brunch: Τα πάντα για τη διατροφική του αξία

04 Δεκεμβρίου 2018
166767 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
brunch me auga tomata kai tyri

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι είναι το brunch; Πόσο υγιεινή είναι αυτή η νέα διατροφική μόδα; Τι να επιλέξετε πηγαίνοντας για brunch;  Μήπως αυτό επηρεάζει την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους; Αν θέλετε να μάθετε τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου.

Ποιο γεύμα ονομάζουμε brunch;

Η απάντηση είναι απλή αν ανατρέξουμε στα συνθετικά της λέξης δηλαδή το breakfast (πρωινό) και το lunch (μεσημεριανό). Έτσι λοιπόν ως «brunch» ορίζεται ο συνδυασμός πρωινού και μεσημεριανού γεύματος  που καταναλώνεται συνήθως αργά το πρωί από τις  11πμ έως τις 2μμ. 

Ο όρος «brunch» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1930 για να περιγράψει ένα ελαφρύ κυριακάτικο γεύμα το οποίο αντικαθιστούσε το πρωινό και το μεσημεριανό. Σερβιριζόταν κατά κύριο λόγο με τη μορφή μπουφέ, συνοδευόταν από κάποιο αλκοολούχο ποτό και αποτελούσε συνήθεια των υψηλών κοινωνικών στρωμάτων.

Πόσο υγιεινή συνήθεια είναι το brunch;

Για να δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει πρώτα να δούμε τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το μενού ενός κυριακάτικου, και όχι μόνο, brunch. Οι επιλογές είναι πραγματικά πάρα πολλές και περιλαμβάνουν γεύσεις όπως τα αυγά benedict, το croque madame, τη γνωστή σε όλους ομελέτα, τα pancakes, γεύσεις από το παραδοσιακό αγγλικό πρωινό κ.α.

brunch people eating

 

Μείνετε μαζί μου στις επόμενες γραμμές ώστε να δούμε τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μας αποδώσει ένα brunch με τις παρακάτω επιλογές.

Croque madame

Ας ξεκινήσουμε με το γνωστό croque madame το οποίο αποτελεί ένα συνδυασμό από ψωμί μπριός (brioche), αβγά ποσέ, μπεσαμέλ, καπνιστό ζαμπόν, και σως Ολλανδέζ (Hollandaise). Η παραπάνω επιλογή, ανάλογα βέβαια με τη συνταγή, αποδίδει περίπου 720 θερμίδες, 40 γραμμάρια λίπους και 10 γραμμάρια ζάχαρης.

Ο αριθμός των θερμίδων είναι αρκετά μεγάλος αν αναλογιστείτε πως θα χρειαστούν 194 λεπτά περπάτημα ή 70 λεπτά τρέξιμο για να δαπανήσετε τις θερμίδες αυτές.

Παράλληλα, κυρίως λόγω των αλλαντικών και του τυριού που περιέχει το croque madame είναι πλούσιο σε αλάτι και μάλιστα μία μερίδα περιέχει το 72% της συνιστώμενης πρόσληψης νατρίου!

Αυγά benedict

Επόμενη επιλογή τα αυγά benedict τα οποία αποτελούνται από ψωμί, αβγά ποσέ, σως Ολλανδέζ (Hollandaise) και σολομό ή γαλοπούλα. Ομοίως και εδώ, οι αριθμοί δε διαφέρουν ιδιαίτερα καθώς μία μερίδα με δύο αυγά benedict θα σας προσδώσει 733 θερμίδες και 55 γραμμάρια λίπους.

Για τη δαπάνη των θερμίδων αυτών απαιτούνται 197 λεπτά περπάτημα και 71 λεπτά τρέξιμο! Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε νάτριο η παραπάνω μερίδα θα σας προσδώσει το 81% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης!

brunch eggs

 

Βάφλες

Συνεχίζοντας, οι βάφλες αποτελούν μία ακόμη δημοφιλή επιλογή η οποία ωστόσο περιέχει αρκετές θερμίδες αλλά και ζάχαρη. Μία μερίδα βάφλες με σοκολάτα αποδίδει περίπου 400 θερμίδες και 20 γραμμάρια, δηλαδή 4 κουταλάκια του γλυκού, ζάχαρη.

Οι θερμίδες αυτές αντιστοιχούν σε λίγο παραπάνω από 1.5 ώρα περπάτημα και σχεδόν μία ώρα ποδήλατο.

Να θυμάστε πως όσο περισσότερα toppings προσθέτετε τόσο αυξάνεται το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου σας.

Αγγλικό πρωινό (English breakfast)

Στην περίπτωση που επιλέξετε αγγλικό πρωινό θα πρέπει να γνωρίζετε πως ένα «τυπικό» γεύμα που αποτελείται από ένα τηγανητό αυγό, δύο φέτες μπέικον, ντομάτα, μανιτάρια, μία φέτα ψωμί, δύο μικρά λουκάνικα και μισό φλιτζάνι φασόλια αποδίδει περίπου 590 θερμίδες!

Επιπλέον, η παραπάνω επιλογή περιέχει πάνω από 20 γραμμάρια κορεσμένων (κακών) λιπαρών, ποσότητα που ξεπερνά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Pancakes (τηγανίτες)

Έφτασε η ώρα των pancakes. Εδώ οι θερμίδες ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος της μερίδας και τα υλικά – toppings που θα προσθέσετε στα pancakes σας.

Για παράδειγμα, ένα pancake των 40 γραμμαρίων, σκέτο, χωρίς κάποια επικάλυψη αποδίδει περίπου 90 θερμίδες. Ωστόσο, για κάθε κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης που προσθέτετε θα πρέπει να υπολογίσετε 20 επιπλέον θερμίδες ενώ αν αντί για σιρόπι επιλέξετε σοκολάτα τότε για κάθε κουταλιά της σούπας θα πρέπει να υπολογίσετε 100 θερμίδες επιπλέον!

Έτσι λοιπόν, μία μερίδα pancakes μπορεί να σας προσδώσει γύρω στις 680 θερμίδες!

brunch pancakes

 

Πώς μπορεί το brunch να γίνει υγιεινό;

Αν λοιπόν το brunch αποτελεί αγαπημένη σας συνήθεια θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε μερικές από τις εναλλακτικές που ακολουθούν παρακάτω

1. Διαβάστε προσεκτικά το menu

Διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο και αναζητήστε πιο υγιεινές επιλογές. Ψάξτε για επιλογές με την ένδειξη «fitness», «low-calorie», «healthy», «diet» κ.α. Επιπλέον, επιλέξτε πιάτα που συμπεριλαμβάνουν λαχανικά ή φρούτα. Οι φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά θα αυξήσουν τον κορεσμό σας και θα σας βοηθήσουν να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

2. Μοιραστείτε τις θερμίδες

Όσον αφορά τη διατροφή τις περισσότερες φορές τα λάθη γίνονται στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα του τροφίμου που καταναλώνετε. Ακόμη και ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο, δηλαδή ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες / μερίδα, όπως οι παραπάνω επιλογές, αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα δε θα επηρεάσει το βάρος σας.

Την επόμενη φορά λοιπόν μοιραστείτε τη μερίδα σας (η οποία τις περισσότερες φορές είναι υπέρ-αρκετή) με ένα φιλικό σας πρόσωπο. Θα πάρετε όλη την απόλαυση αλλά μόνο τις μισές θερμίδες.

3. Προσέξτε τις υγρές θερμίδες

Πέραν των τροφίμων, τα ροφήματα που συχνά συνοδεύουν το brunch μπορούν εύκολα να σας προσδώσουν αρκετές θερμίδες. Για παράδειγμα, ένας cappuccino μπορεί να σας προσδώσει 90 επιπλέον θερμίδες, ένας χυμός 120 επιπλέον θερμίδες ενώ ένα milkshake γύρω στις 350 θερμίδες. Συνοδεύστε λοιπόν το brunch σας με νερό!

4. Κάντε τροποποιήσεις

Γνωρίζατε πώς η σως ή τα συνοδευτικά που προσθέτετε στο πιάτο σας μπορεί αυξήσουν σημαντικά τις θερμίδες που καταναλώνετε;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σως Ολλανδέζ (Hollandaise) η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποδίδει 165 θερμίδες ανά μερίδα 35 γραμμαρίων ή οι τηγανιτές πατάτες που συνοδεύουν το γεύμα σας και περιέχουν 365 θερμίδες/μερίδα.

Ζητήστε λοιπόν τη μισή σως στο πιάτο σας, λιγότερες πατάτες ή αντικαταστήστε τις πατάτες με σαλάτα.

brunch toast salata

 

5. Μείνετε στις «ασφαλείς» επιλογές

Μία ομελέτα ή ένα wrap με αραβική πίτα αποτελούν τις πιο ασφαλείς επιλογές του καταλόγου. Επιλέξτε μία ομελέτα και συνοδεύστε τη με μία δροσερή σαλάτα. Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αυγά καθώς και οι φυτικές ίνες της σαλάτας σας αποτελούν ιδανικό συνδυασμό που θα σας χορτάσει γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το wrap με τορτίγια ή αραβική πίτα από την άλλη αποτελεί μία πιο ελαφριά επιλογή με λιγότερες θερμίδες.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος της μερίδας αποτελούν τα βασικά μειονεκτήματα του brunch. Ωστόσο, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς ενοχές. Εξάλλου, οι ενοχές δεν έχουν θέση στο τραπέζι μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Palmatier, Robert Alan (2000). Food: A Dictionary of Literal and Nonliteral Terms. Greenwood Press. p. 40. ISBN 978-0313314360.

Rombauer, Irma S.; Becker, Marion Rombauer; Becker, Ethan (2001). Joy of Cooking: All About Breakfast and Brunch. Simon and Schuster. p. 8. ISBN 0743206428.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.