Λεξικό Διατροφής

Κορεσμός

24 Ιουνίου 2016
2196 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Κορεσμός

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο όρος κορεσμός έχει διάφορες ερμηνείες αναλόγως με τη θεματική ενότητα στην οποία χρησιμοποιείται. Έτσι για παράδειγμα, στη χημεία, κορεσμός είναι η κατάσταση κατά την οποία σε ένα διάλυμα διαλύεται η μέγιστη ποσότητα μίας ουσίας ενώ επιπλέον προσθήκη της δεν δύναται να επηρεάσει τη συγκέντρωσή της στο διάλυμα. Στη χρωματολογία ο κορεσμός αντιπροσωπεύει την ένταση και την καθαρότητα ενός χρώματος, ενώ ο όρος χρησιμοποιείται και μεταφορικά για να περιγράψει την πλήρη ικανοποίηση μίας επιθυμίας ή ανάγκης.

Κορεσμός & Διατροφή

Στην επιστήμη της διαιτολογίας ο όρος κορεσμός χρησιμοποιείται για να δηλώσει το αίσθημα της πληρότητας του στομάχου έπειτα από την κατανάλωση ενός γεύματος. Το στομάχι διαστέλλεται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και οι νευρικοί υποδοχείς στα τοιχώματά του αισθάνονται τον όγκο του φαγητού και την πίεση. Οι υποδοχείς αυτοί στέλνουν με τη σειρά τους μηνύματα στον εγκέφαλο και έτσι επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού.

Από τι εξαρτάται ο κορεσμός;

Το αίσθημα του κορεσμού εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες:

  1. Το μέγεθος του γεύματος. Μεγαλύτερα γεύματα δημιουργούν πιο εύκολα κορεσμό σε σχέση με μικρότερα.
  2. Η σύσταση του γεύματος. Μερικά τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν γρηγορότερα στο αίσθημα του κορεσμού από άλλα. Ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και νερό προκαλεί γρηγορότερα κορεσμό σε σχέση με ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά. Επίσης, υψηλότερη δύναμη κορεσμού έχει βρεθεί ότι έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά σε σχέση με προϊόντα αρτοποιίας όπως κέικ, κρουασάν και μπισκότα. Η δύναμη του κορεσμού δεν σχετίζεται με τη θερμιδική περιεκτικότητα των τροφίμων.
  3. Η θερμοκρασία του γεύματος. Ένα πιάτο «ζεστό» μπορεί να προκαλέσει γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού σε σχέση με ένα «κρύο» πιάτο.
  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.