Συστάσεις Διατροφής

Πώς παρασκευάζεται ο στιγμιαίος καφές;

της Μαρίας - Φιλίας Παρασκευά
21 Δεκεμβρίου 2016
24582 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koupes zestou stigmiaiou kafe

Η κατανάλωσή του καφέ έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση, την τόνωση -σωματική και πνευματική- καθώς και με την παρέα και την κοινωνικοποίηση. Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί μια από τις πιο συχνές και αγαπημένες επιλογές μας αφού εξελίξαμε και μία πολύ ενδιαφέρουσα φάση του – το φραπέ! Πως παρασκευάζεται όμως, και γιατί τον επιλέγει ο κόσμος;

Με ποια διαδικασία παράγεται ο στιγμιαίος καφές;

  1. H συλλογή των καρπών. Αρχικά γίνεται η συλλογή καρπών από το δένδρο. Από τη στιγμή που το καφεόδεντρο ξεκινά να παράγει καρπούς, απαιτούνται περίπου εννέα μήνες για να ωριμάσουν. Μετά γίνεται μία σχολαστική επιλογή.
  2. Η προετοιμασία των πράσινων κόκκων καφέ. Στη συνέχεια προετοιμάζονται οι πράσινοι κόκκοι του καφέ, πριν το καβούρδισμα. Υπάρχουν δύο τεχνικές για την προετοιμασία των καρπών, η ξηρή μέθοδος και η υγρή μέθοδος. Με τη ξηρή μέθοδο, οι φρέσκοι κόκκοι καφέ αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο για 2-3 εβδομάδες. Μόλις περάσει αυτό το διάστημα, αφαιρείται o αποξηραμένος εξωτερικός φλοιός και απομένει ο πράσινος κόκκος καφέ. Στην υγρή μέθοδο, ο εξωτερικός φλοιός μουλιάζει στο νερό, μαλακώνει και απομακρύνεται μετά από έντονο ξέπλυμα με νερό και προκύπτουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ.
  3. Η επιλογή των κόκκων. Πριν συσκευασθούν σε σακιά και εξαχθούν σε όλο τον κόσμο, οι καρποί καθαρίζονται, ελέγχονται και χωρίζονται σε ομάδες για να εξασφαλιστεί η σταθερή ποιότητα του τελικού προϊόντος.
  4. Το χαρμάνι. Κάθε συνδυασμός στη μίξη των κόκκων για την κάθε διαφορετική γεύση της εκάστοτε συνταγής στιγμιαίου καφέ προσφέρει διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα.
  5. Το καβούρδισμα. Μετά το χαρμάνιασμα, οι εκλεκτοί κόκκοι καφέ καβουρδίζονται με ιδιαίτερη φροντίδα ως προς το χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος, αναδεικνύοντας πλήρως τις αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες.
  6. Μετά το καβούρδισμα, ο καφές αλέθεται και έπειτα φιλτράρεται με νερό και εκχυλίζεται η αρωματική καρδιά του καφέ. Το εκχύλισμα αφυδατώνεται άμεσα και δημιουργείται το τελικό προϊόν του γνωστού μας στιγμιαίου καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν, πλήρως απαλλαγμένο από οποιαδήποτε κατάλοιπα και από το κατακάθι.

Γιατί να επιλέξετε το στιγμιαίο καφέ;

Η σύσταση του στιγμιαίου καφέ στη κούπα ή το ποτήρι σας, εξαρτάται από το χαρμάνι του. Εκτός από την καφεΐνη (65-100 mg ανά 200ml έτοιμου προϊόντος) που είναι γνωστή για τις τονωτικές της ιδιότητες, περιέχει και αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, ασκούν και προστατευτική δράση στο ήπαρ, ενώ παράλληλα έχουν υπογλυκαιμικές και αντιϊκές ιδιότητες.

Η διάδοση του στιγμιαίου καφέ οφείλεται κυρίως στο πλεονέκτημα της απλότητας με την οποία μπορεί να παρασκευαστεί από τον καταναλωτή, καθώς και τη μεγάλη διάρκεια ζωής του. Ο στιγμιαίος καφές καταναλώνεται ζεστός ή κρύος (ο αγαπημένος μας φραπέ). Διαβάστε περισσότερα για τα μυστικά προετοιμασίας του τέλειου στιγμιαίου καφέ εξασφαλίζοντας την ιδανική θρεπτική σύστασή του και τα μέγιστα οφέλη υγείας.

Ζεστός ή κρύος, ο στιγμιαίος καφές ανάλογα με τις προτιμήσεις σας είναι έτοιμος για κατανάλωση και απόλαυση!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Moore K. Ιnstant Coffee, The popular drink's less popular, highly processed relative. Sept 2008. Science Technology. 86 (39): 42

Corso M. Benassi M. Packaging Attributes of Antioxidant-Rich Instant Coffee and Their Influence on the Purchase Intent. 2015 Beverages, 1, 273-291

Farah, A. (2012) Coffee Constituents - Institute of Food Technologists In Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention, First Edition. Pp. 21- 58. [ Yi-Fang Chu. C editor]. Blackwell Publishing Ltd.

Μαρία-Φιλία Παρασκευά
Μαρία-Φιλία Παρασκευά Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.