Δίαιτα

Διαβάζω ότι είναι σωστό να μειώσω τα σάκχαρα στη διατροφή μου;

28 Νοεμβρίου 2012
708 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kopela vivlio kanapes

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένας από τους λόγους που προβάλλονται τα σάκχαρα στα GDAs (Ενδεικτική Ημέρήσια Πρόσληψη), στις ετικές των τροφίμων, ήταν επειδή οι έρευνες έδειξαν σύνδεση της παχυσαρκίας με την υπερβολική τους κατανάλωση. Γι΄αυτό και οι βιομηχανίες τροφίμων, σήμερα, κατευθύνονται στη σταδιακή μείωση των σακχάρων στα τρόφιμα ή στην αντικαστάστασή τους με ολιγοθερμιδικές (τεχνητές ή φυσικές) γλυκαντικές ύλες.

Τα σάκχαρα στα οποία αναφέρομαι, είναι τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως η ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι καλαμποκιού, το σιρόπι από ζαχαροκάλαμο ή οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων που προστίθενται (είτε από εμάς, είτε από τη βιομηχανία τροφίμων) στα τρόφιμα. Αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα, ακόμα και τα αποκαλούμενα «φυσικά», παρέχουν αρκετές θερμίδες, δεν έχουν όμως θρεπτική αξία. Όταν λοιπόν υπερκαταναλωθούν, συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, τον σακχαρώδη διαβήτη και άλλες ασθένειες.

Όταν εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου προτείνουμε τον περιορισμό της πρόσληψης των πρόσθετων σακχάρων, όχι πάνω από 5-10% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, δεν αναφερόμαστε στα τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και γαλακτοκομικών, οπότε και δεν πρέπει να τα προσμετράτε στο σύνολο.

Δεν σημαίνει ότι τα σάκχαρα των φρούτων και των γαλακτοκομικών μπορούν να καταναλώνονται χωρίς μέτρο. Αυτά τα σάκχαρα προσμετρώνται ξεχωριστά. Για παράδειγμα στα φρούτα, η σύστασή μας είναι για κατανάλωση 2 - 4 μερίδων την ημέρα.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε, είναι ότι αυτά τα τρόφιμα, περιέχουν και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα), πέρα από τα φυσικά τους σάκχαρα. Επιπρόσθετα, δεν είναι, γενικά, ένοχα για την υπερβολική πρόσληψη σακχάρων. Το αρνητικό αυτό, «προνόμιο», ανήκει στα επιδόρπια, τις καραμέλες και τα γλυκά, όλα δηλαδή τα γλυκίσματα που περιέχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα.

  • Πάρης Παπαχρήστος
    Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.