Fitness

Δηλητηρίαση από DNP στα γυμναστήρια

του Δημήτρη Κρινάκη
21 Φεβρουαρίου 2015
20991 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Δηλητηρίαση από DNP στα γυμναστήρια

Εκατοντάδες συμπληρώματα διατροφής, χάπια αδυνατίσματος, ακόμα και αναβολικά κυκλοφορούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο και σε διάφορους χώρους πώλησης. Ο καθένας μπορεί να τα προμηθευτεί χωρίς κανέναν έλεγχο και περιορισμό. Μάλιστα, τα περισσότερα διαφημίζονται ως ελεγμένα και νόμιμα, χωρίς βέβαια να ισχύει κάτι ανάλογο.

DNP - 2,4-δινιτροφαινόλη

Η απουσία ενός αυστηρού και ικανοποιητικού μηχανισμού ελέγχου, οδηγεί αρκετούς νέους αθλητές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες), αλλά και απλούς ανθρώπους στην λήψη τέτοιων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και νομιμότητας. Τα τελευταία χρόνια, ένα σκεύασμα που ονομάζεται dnp (2,4-δινιτροφαινόλη) και πωλείται ελεύθερα, έχει ενοχοποιηθεί και συνδεθεί με αρκετούς θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Η χρήση του ξεκινάει κατά την διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή εκρηκτικών σε γαλλικά εργοστάσια πυρομαχικών. Η επικινδυνότητά του είχε φανεί από τότε όταν αρκετοί εργαζόμενοι στα εργοστάσια αυτά είχαν χάσει απότομα βάρος, ίδρωναν υπερβολικά, είχαν αυξημένη θερμοκρασία σώματος και μάλιστα μερικοί από αυτούς πέθαναν.

Το 1933, δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ (Maurice Tainter-Windsor Cutting), ανέφεραν πως το dnp διεγείρει τον μεταβολισμό κατά 50 % και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σκεύασμα απώλειας λίπους, και μάλιστα έως και 1,5 κιλό την εβδομάδα.

Kίνδυνοι από παρατεταμένη χρήση

Παρ’ όλα αυτά, επισήμαναν τους κινδύνους που μπορεί να έχει μία παρατεταμένη και σε υψηλές ποσότητες χρήση του. Ακολούθησε μία πενταετία ασταμάτητης χρήσης του σκευάσματος, που στην αρχή φαινόταν ασφαλές. Σιγά σιγά όμως φάνηκαν οι παρενέργειές του, από απλές δερματικές βλάβες μέχρι και τον θάνατο, κάτι που οδήγησε στην αναφορά του ως άκρως επικίνδυνο και τοξικό για τον άνθρωπο και έτσι η χρήση του σταμάτησε το 1938.

Στην ουσία, το dnp παρεμβαίνοντας στην παραγωγή μετατροπής της ενέργειας για την παραγωγή θερμότητας αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, κάτι που μπορεί σε πρώτη φάση να κινητοποιεί περισσότερα λιπαρά οξέα και να βοηθά στην απώλεια του λίπους, αλλά σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο, λόγω της υπερθερμίας που μπορεί να προκαλέσει.

Αν και τοξικό, πωλείται κανονικά

Αν και θεωρείται όπως είπαμε τοξικό και παράνομο για ανθρώπινη χρήση εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να πωλείται ως φυτοφάρμακο. Έτσι πολλοί body builders, ερασιτέχνες αθλούμενοι και απλοί άνθρωποι με στόχο την απώλεια κιλών, παραγγέλνουν από το Διαδίκτυο τα σκευάσματα, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία οδηγία. Ταχυκαρδία, εμετοί, υπερθερμία, στρες και αναιτιολόγητη ανησυχία, είναι μερικά από τα συμπτώματα, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Η υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίζει το dnp ως «μια βιομηχανική χημική ουσία που είναι γνωστό ότι έχει σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία» και συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην λάβουν κανένα προϊόν που περιέχει DNP σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Συμπερασματικά

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, επιβάλλεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να θεσπίσουν κανόνες και νόμους για τη διαδικτυακή πώληση. Οφείλουν να σταματήσουν την αλόγιστη χρήση των επικίνδυνων σκευασμάτων, ενημερώνοντας τους πολίτες για τους κινδύνους και για τις παρενέργειες τους.

Είναι αδιανόητο στην εποχή μας οποιοσδήποτε άνθρωπος κάθε ηλικίας και φύλου, να παραγγέλνει διάφορα φάρμακα από το σπίτι του, χωρίς ιατρική παρακολούθηση και συνταγογράφηση. Άλλωστε το οφείλει στον εαυτό της μια κοινωνία που θέλει να λέγεται ώριμη, προοδευτική και δημοκρατική!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Tainter ML, Cutting WC, Stockton AB (1934). "Use of Dinitrophenol in Nutritional Disorders : A Critical Survey of Clinical Results"

http://en.wikipedia.org/wiki/2,4-Dinitrophenol 

Andre R. Cooper,Sr , (1996). "Toxic Exposures-desk references"

Δημήτρης Κρινάκης
Δημήτρης Κρινάκης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής