Fitness

Η ανάγκη για απρόσκοπτη δραστηριότητα έχει τις επιλογές της

30 Απριλίου 2014
13221 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
traumatismoi kai askisi

Γειά σας! Είμαι ο Δημήτρης Μπερτζελέτος και είμαι κοντά σας για να σας βοηθήσω να φτιάξετε το πιάτο του αθλητή.

Στο σημερινό podcast θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην απρόσκοπτη δραστηριότητα του αθλητή. Οι ωφέλειες από την άσκηση είναι διαδεδομένες. Ταυτόχρονα, η μείωση της δραστηριότητας στις αναπτυγμένες χώρες είναι αντιληπτή και πολλές φορές οδυνηρή. Ο μέσος ενήλικας γυμνάζεται πολύ λιγότερο σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν. Η μείωση της δραστηριότητας, κάνει αναγκαία την άσκηση στο πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου, για κάθε ενήλικα. Αν μιλάμε για αθλητές, τότε η άσκηση είναι έτσι κι αλλιώς τρόπος ζωής!

Υπάρχουν πολλά οργανωμένα γκρουπ - σύλλογοι - σχολές χορού - αθλητικά σωματεία που παρέχουν δυνατότητες άσκησης για όλες τις ηλικίες και όλα τα «ταλέντα». Είναι όμως πολύ σημαντικό να ακολουθούνται βασικοί κανόνες που μπορούν να σου επιφέρουν καλύτερη απόδοση, πρόληψη των τραυματισμών και εν τέλει απρόσκοπτη δραστηριότητα. Υπάρχουν διατροφικά μέσα, από όπου μπορείτε να αντλήσετε οφέλη.

Προλάβετε τους τραυματισμούς

Πρώτα πρώτα μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να προλάβετε τραυματισμούς και πόνους στις αρθρώσεις με θρεπτικά συστατικά όπως η χονδροϊτίνη. Ενήλικες που παρουσιάζουν διάφορες εκφυλίσεις στις αρθρώσεις χρειάζονται τη χονδροϊτίνη, ουσία, η οποία καθυστερεί και αντιμετωπίζει τέτοιους πόνους. Αντίστοιχα, τα εκχυλίσματα κουρκούμης και το τζίντζερ μπορούν κι αυτά να αντιμετωπίσουν τους πόνους των αρθρώσεων.

Προλάβετε το οξειδωτικό στρες

Επίσης, μπορείτε να προλάβετε το οδυνηρό οξειδωτικό στρες, που δεν είναι άλλο από υπεραύξηση των ελεύθερων ριζών- υπεύθυνο για τις εκφυλιστικές παθήσεις και τη δραματική μείωση της απόδοσης - με την καθημερινή εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C και συνενζύμου Q10. Μάλιστα, το συνένζυμο Q10 φαίνεται να βοηθά πολύ στη μυϊκή απόδοση των πιο ηλικιωμένων ανθρώπων.

Το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό είναι τεράστιο και έχουν βρεθεί κι άλλα φυσικά συστατικά, τα εκχυλίσματα των οποίων μπορούν να προσφέρουν πολλά σε εσάς που είστε δραστήριοι. Τέτοιο εκχύλισμα μπορεί να είναι το Boswellia Serrata - κοινώς το "ινδικό λιβάνι", το οποίο είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Ένα άλλο εκχύλισμα από τον φλοιό της ιτιάς μπορεί επίσης να βοηθήσει, καθώς αντιμετωπίζει τον μυϊκό πόνο, τους πόνους εκφυλίσεων των αρθρώσεων, έχοντας συστατικά παρόμοια με της ασπιρίνης.

Κλείνοντας

Θα πρέπει να πούμε ότι είναι σημαντικό να ενημερώνεστε, να συζητάτε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας και τον διαιτολόγο σας. Η άσκηση είναι γνωστό ότι προσφέρει εξαιρετικά οφέλη, όμως αυτό επιτυγχάνεται όταν γίνεται σωστά. Η άσκηση, για να γίνει σωστά, δεν χρειάζεται να είστε προσεκτικοί μόνο εντός των γηπέδων. Χρειάζονται παρεμβάσεις και κατάλληλες επιλογές και εκτός γηπέδου, μέσω του τρόπου ζωής σας, της διατροφής σας, των επιλεγόμενων διατροφικών συμπληρωμάτων. Μια καλοσχεδιασμένη και ισορροπημένη διατροφή, παρέα με - όποτε χρειάζονται αυτά - κατάλληλα επιλεγμένα διατροφικά συμπληρώματα θα κάνουν σίγουρα την άσκησή σας πιο ευχάριστη και πιο αποτελεσματική.

Η απρόσκοπτη δραστηριότητα έχει τις επιλογές της!

Να γνωρίζετε ότι εμείς είμαστε εδώ, είμαστε εδώ για εσάς να σας ενημερώνουμε για θέματα διατροφής και άσκησης ..εδώ από το «πιάτο του αθλητή» και το mednutrition! Καλή συνέχεια και καλή άσκηση!!

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"