Fitness

Born to run

29 Σεπτεμβρίου 2017
15816 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
dromeas se ekkinhsh

Photo source: www.bigstockphoto.com

«..το τρέξιμο ήταν η πρώτη τέχνη της ανθρωπότητας. Πολύ πριν αρχίσουμε να χαράζουμε τοιχογραφίες στις σπηλιές ή να παίζουμε ρυθμούς σε κούφιους κορμούς δέντρων, τελειοποιούσαμε ήδη την τέχνη του συντονισμού μυαλού, αναπνοής, σώματος, με σκοπό να εκτοξευθούμε προς τα εμπρός, τρέχοντας πάνω σε ανώμαλο δρόμο..»

«..Στερήσαμε από το σώμα μας τις δουλειές που είχε σχεδιαστεί να κάνει και τώρα το πληρώνουμε..»

Τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα στο βιβλίο “Born to Run” του Κρίστοφερ Μακντούγκαλ. Είναι ένα ανάγνωσμα με εξαιρετικά διδακτικό χαρακτήρα, που αποδίδει στο τρέξιμο τη μεγαλειώδη του σημασία για τη ζωή μας, την ανάπτυξη μας και την αυτοσυντήρησή μας.

Δεν είναι μόνο το κάψιμο θερμίδων, αλλά και η ευφορία του δρομέα

Η κοινότητα των υπερμαραθωνοδρόμων χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη αλληλεγγύης, συναδελφικότητας και χαμηλό δείκτη υπερπροβολής και ναρκισσιστικής διάθεσης. Έχουν μια φυσική ηρεμία, πολλοί από αυτούς αν τους δει κανείς να τρέχουν, θα τους δει να χαμογελούν μετά από δεκάδες επίπονα χιλιόμετρα.

Σε αυτό το βιβλίο διδάσκεται η δύναμη της εγκράτειας και της αγάπης, αρετές που συνδέονται με το τρέξιμο. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο είδος σύνδεσης ανάμεσα στην ικανότητα που έχει κάποιος να αγαπάει.. και στην ικανότητα να αγαπάει το τρέξιμο.

Επιστημονικά, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το τρέξιμο προάγει την παραγωγή και την απελευθέρωση ενδογενών ουσιών (κυρίως νευροδιαβιβαστές) που ευοδώνουν τη σωματική ευεξία. Άτομα που ήταν αρχικά αδρανή, όταν άρχισαν προοδευτικά να αυξάνουν τη δραστηριότητα εντόπισαν ότι άρχισαν να ελέγχουν περισσότερο τα νεύρα, τη μελαγχολία. Αυτό γιατί εκκρίνεται περισσότερη σεροτονίνη, ουσία που δημιουργεί το κατάλληλο υπόστρωμα για καλή διάθεση.

Επίσης, η ντοπαμίνη που εκκρίνεται με τη βοήθεια της έντονης ή παρατεταμένης δραστηριότητας βοηθά κι αυτή, μαζί με την σεροτονίνη, σε μια καλύτερη συναισθηματική απόκριση, αλλά και στην αίσθηση της μη κόπωσης (αλήθεια πόσες φορές δεν έχουν πει οι ασκούμενοι: «νιώθω κουρασμένος ..πάω για τρέξιμο»).

Σε αυτό το αίσθημα της μη κόπωσης και της αντιμετώπισης του πόνου (natural painkillers) συντελούν και οι ενδορφίνες, μια άλλη ουσία που εκκρίνεται από τους φανατικούς δρομείς. «..Κούνησε τα πόδια σου. Γιατί, αν δεν πιστεύεις ότι είσαι γεννημένος για να τρέχεις, δεν αρνείσαι μόνο την ιστορία. Αρνείσαι και την ουσία του εαυτού σου..»

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"