Δίαιτα

Ροφήματα: Σύμμαχοι ή σαμποτέρ στη προσπάθεια απώλειας βάρους;

της Ειρήνης Κύρα & της Κωνσταντίνας Υφαντή
17 Ιουνίου 2014
14421 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ροφήματα: Σύμμαχοι ή σαμποτέρ στη προσπάθεια απώλειας βάρους;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι περισσότεροι από τους διαιτώμενους έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να παρακολουθούν μόνο τι τρώνε, και όχι τι πίνουν, προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της μείωσης του βάρους τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι μερικά ροφήματα μπορεί να είναι το ίδιο ή και περισσότερο παχυντικά με κάποια φαγητά. Ωστόσο, μια πιο light εκδοχή του αγαπημένου σας ροφήματος θα σας επιτρέψει να το εντάξετε στη διατροφή σας και να μην τα στερηθείτε.

Μπορεί λοιπόν, οι υγρές θερμίδες σε οποιαδήποτε μορφή (αλκοόλ, χυμός, αναψυκτικό, γάλατα) να περνούν απαρατήρητες, ο αντίκτυπος τους όμως δεν είναι αμελητέος. Ο σκέτος καφές για παράδειγμα έχει ελάχιστες θερμίδες! Αν προσθέσετε όμως, ζάχαρη, σαντιγί ή κάποιο σιρόπι, η θερμιδική του αξία μπορεί να ξεπεράσει τις 570 θερμίδες, μια συνήθεια που θα δυσκολέψει τη διαχείριση του βάρους σας.

Γνωρίζατε ότι οι υγροί υδατάνθρακες προάγουν λιγότερο τον κορεσμό σε σύγκριση με τους στερεούς; Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ταχεία διέλευση των υγρών μέσα από το στομάχι και το έντερο δεν σας δίνει τα σωστά σήματα ότι έχετε χορτάσει ενώ αντιλαμβάνεστε πιο δύσκολα το ενεργειακό περιεχομένο. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας, για να ελέγξετε την κατανάλωσή τους είναι να κρατήσετε ημερολόγιο διατροφής για να καταγράψετε τη συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων σας. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε πόσες ακριβώς θερμίδες πίνετε καθημερινά. Παρακάτω δείτε ενδεικτικά το ενεργειακό περιεχόμενο διαφόρων ροφημάτων:

ΡΟΦΗΜΑ (Kcal)
Γάλα πλήρες (240 ml) 152
Γάλα χαμηλών λιπαρών (240 ml) 125
Γάλα αμυγδάλου (240 ml) 58
Latte (350 ml) με πλήρες γάλα 200
Cappuccino (350 ml) 120
Καφές σκέτος (350 ml) 1
Αναψυκτικό (330 ml) 124-189
Ενεργειακό ποτό (250 ml) 116
Αναψυκτικό light (330 ml) 0-7
Τσάι κρύο (100 ml) 129-143
Τσάι χωρίς ζάχαρη (240 ml) 4
Μπίρα (350 ml) 153
Ουίσκι, τζιν, βότκα, ούζο, ρούμι (45 ml) 100
Κρασί γλυκό  90
Κρασί λευκό ξηρό (120 ml) 80
Μπίρα χωρίς αλκοόλ (325 ml) 50

Ας δούμε όμως ποια ή πώς αυτά τα ροφήματα μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην απώλεια βάρους

Μία κατηγορία ροφημάτων πολύ σημαντικών για την υγεία που δεν θα πρέπει κανείς να παραλείψει καθώς μας παρέχουν ασβέστιο για τα κόκκαλα είναι το γάλα ή τα αντίστοιχα φυτικά ροφήματα που βρίσκονται στα ψυγεία των supermarket δίπλα στα αγελαδινά γάλατα. Έτσι όπως θα δείτε και στο παραπάνω πίνακα, ένα ρόφημα από γάλα αμυγδάλου, μας παρέχει μόλις 58 θερμίδες όταν το αντίστοιχο γάλα αγελάδος παρέχει τις τριπλάσιες σχεδόν θερμίδες. Την ίδια στιγμή, τα φυτικά ροφήματα όπως αμυγδάλου ή φουντουκιού είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη και η Β12 αλλά και βιταμίνη D που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Η βιταμίνη Ε, η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, που περιέχει ένα ποτήρι μόλις 200mL, καλύπτει το 30% των αναγκών ενός μέσου ατόμου. Αξίζει να τονίσουμε επίσης ότι το αμύγδαλο έχει φυτικά λιπαρά σε αντίθεση με το γάλα που περιέχει κορεσμένα λιπαρά ζωικής προέλευσης και οι διεθνείς φορείς διατροφής συστήνουν την αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών με φυτικά για καλύτερη υγεία και προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Από την άλλη το ασβέστιο που παρέχουν και τα δύο ροφήματα είναι στα ίδια επίπεδα (γύρω στα 300mg).

Όσον αφορά τα καφεϊνούχα ροφήματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι σας τονώνουν. Ωστόσο, όσο τα φορτώνετε με άλλα υλικά όπως αναφέραμε νωρίτερα – τα φορτώνετε και με θερμίδες! Μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικά, φυτικά ροφήματα γάλακτος όπως το γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, ρυζιού κ.α. που έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες ενώ να χρησιμοποιήσετε ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες για γλυκιά γεύση χωρίς ιδιαίτερο θερμδικό κόστος. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τα ανθρακούχα ροφήματα όπως τα αναψυκτικά – οι light εκδοχές δεν έχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι τα αλκοολούχα ροφήματα που έχουν γύρω στις 7 θερμίδες ανά γραμμάριο οινοπνεύματος χωρίς να προσφέρουν κάποιο άλλο θρεπτικό στοιχείο παράλληλα (πχ βιταμίνες και μέταλλα). Εκεί θα χρειαστεί να έχετε εγκράτεια και μέτρο ενώ μπορείτε πάντα να επιλέξετε το πιο ελαφρύ.

Εν κατακλείδι…

Η ενυδάτωση είναι αναμφισβήτητα ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, για την καλή λειτουργία του οργανισμού και επομένως την υγεία και την ευεξία. Ωστόσο, για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας σε υγρά, καλό είναι να καταναλώνετε ροφήματα που δεν σας επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες. Τα βασικότερα ροφήματα που οφείλουν να υπάρχουν στη διατροφή όλων είναι το νερό και το γάλα! Κάντε τα ροφήματα αυτά σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους σας και απολαύστε τα επιπλέον οφέλη τους για την υγεία σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vinson J.A., Proch J., Bose P., Determination of Quantity and Quality of Polyphenol Antioxidants in Foods and Beverages Methods in Enzymology, 2001, 335:103-114

Frankel E.N., Food antioxidants and phytochemicals: present and future perspectives, European Journal of Lipid Science and Technology, 1999, 12: 450-455

Shahidi F., Antioxidants in food and food antioxidants, Nahrung, 2000, 44(3):158-63

Schwarz K., Bertelsen G., Nissen L.R., Gardner P.T., Heinonen M.I., Hopia A., Huynh-Ba T., Lambelet P., McPhail D., Skibsted L.H., Tijburg L., Investigation of plant extracts for the protection of processed foods against lipid oxidation. Comparison of antioxidant assays based on radical scavenging, lipid oxidation and analysis of the principal antioxidant compounds, Eur Food Res Technol, 2001, 212 :319–328

Ahmad N., Mukhtar H., Green Tea Polyphenols and Cancer: Biologic Mechanisms and Practical Implications, Nutrition Reviews, 1999, 57(3):78-83

Riemersma R.A., Rice-Evans C.A., Tyrrell R.M., Clifford M.N., Lean M.E.J., Tea flavonoids and cardiovascular health, Q J Med, 2001, 94:277-282

Decker E.A., Warner K., Richards M.P., Shahidi F., Measuring Antioxidant Effectiveness in Food, J. Agric. Food Chem., 2005, 53 (10):4303–4310

Prior R.L., Wu X., Schaich K., Standardized Methods for the Determination of Antioxidant Capacity and Phenolics in Foods and Dietary Supplements, J. Agric. Food Chem., 2005, 53 (10):4290–4302

AnPana and Frank B. Hu. Effects of carbohydrates on satiety: differences between liquid and solid food. CurrOpinClinNutrMetab Care. 2011 Jul;14(4):385-90.Τριχοπούλου Αντωνία 2004. Ενότητα 1. Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών pp22. Αθήνα: εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.

Κωνσταντίνα Υφαντή
Κωνσταντίνα Υφαντή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.