Άλλες Παθήσεις

Ο καφές δρα προληπτικά και στον καρκίνο του ήπατος

21 Δεκεμβρίου 2015
24231 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ellhnikos kai stigmiaios kafes se trapezi me frouta

Ο καρκίνος του ήπατος, αν και όχι ο πιο διαδεδομένος, δεν είναι μια απλή υπόθεση αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα όργανο που αποτελεί το μεταβολικό εργοστάσιο του οργανισμού και συνεπώς είναι πολλά τα εν δυνάμει επιβλαβή παραπροϊόντα αυτής της διαδικασίας.

Την ίδια στιγμή βγαίνουν συνεχώς έρευνες που επιβεβαιώνουν την προληπτική δράση του καφέ σε αυτές τις καταστάσεις.

Ποιος ο επιπολασμός του καρκίνου του ήπατος;

Ένα γεωγραφικό σκανάρισμα της συχνότητας του καρκίνου του ήπατος δείχνει ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι κατά 83% ακόμη υπό ανάπτυξη, ενώ για την Ελλάδα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά πιο συχνή μορφή καρκίνου.

Ποια η αιτιολογία του καρκίνου;

Στην αιτιολογία του καρκίνου είναι ανάμεσα σε άλλα (μεταστάσεις από διαφορετικούς τύπους καρκίνου, ιός ηπατίτιδας Β και C) και οι τροφές που έχουν μολυνθεί με αφλατοξίνες, τα αλκοολούχα ποτά και το αυξημένο σωματικό λίπος -κυρίως δε στην κοιλιακή χώρα!

Χαρακτηριστικές είναι οι στατιστικές εκτιμήσεις ότι το 30% των περιστατικών καρκίνου του ήπατος στην Αμερική μπορεί να προληφθεί ελέγχοντας τους δύο τελευταίους παράγοντες: το αλκοόλ και το αυξημένο σωματικό βάρος! Και ενώ βλέπουμε ότι η διατροφή εμπλέκεται στην αιτιολογία της νόσου, ο καφές είναι ένα παράδειγμα ότι εμπλέκεται και στην πρόληψη ή αντιμετώπισή της.

Οφέλη της κατανάλωσης καφέ στην υγεία του ήπατος

Δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη στην Ευρώπη δείχνουν ότι η κατανάλωση από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος κατά 75%! Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά εφόσον αφορά στην πρώιμη φάση εξέλιξης του καρκίνου του ήπατος βοηθώντας ίσως και ασθενείς που έχουν μόλις διαγνωστεί.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τυχαία αφού συνδέονται εν μέρει με άλλα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει αναδείξει η βιβλιογραφία για τον καφέ και το ήπαρ, όπως είναι στην πρόληψη της κίρρωσης του ήπατος ή ακόμη και στο λιπώδες ήπαρ (γνωστό και ως στεάτωση).

Για να καταλάβετε πώς μπορεί ενδεχομένως ο καφές να βοηθά στην πρόληψη της νόσου, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται λόγω κάποια μετάλλαξης στο DNA που συμβαίνει μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρυμένο τοξικά.

Με ποιους τρόπους βοηθά ο καφές;

Θυμάστε που είπαμε στην αρχή ότι, ως μεταβολικό εργοστάσιο του οργανισμού, το ήπαρ επεξεργάζεται κάθε τι που τρώμε: τρόφιμα θρεπτικά και μη, φάρμακα τεχνητά ή φυσικά. Φαίνεται πως ο καφές με τα αντιοξειδωτικά του και την συγκέντρωσή του σε καφεΐνη βοηθά με τους εξής τρόπους:

  • μειώνει τον εκτενή σχηματισμό ινώδους ιστού στο συκώτι μετά από μικροτραυματισμό του ή φλεγμονή
  • ενεργοποιεί ένζυμα που απομακρύνουν τις πιθανές καρκινογόνες ουσίες από το συκώτι
  • ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού θωρακίζοντας το DNA των κυττάρων του ήπατος από την καταστροφή των ελευθέρων ριζών
  • επιδρά σε αντιφλεγμονώδεις δείκτες που αντιμετωπίζουν την κυτταρική καταστροφή

Σε έναν ευαίσθητο χώρο, όπως είναι αυτός των ασθενών με καρκίνο, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με κάθε πληροφορία, ενώ είναι σημαντικό που γίνονται ερευνητικά βήματα που θα βελτιώσουν την πρόγνωση της νόσου- ιδιαίτερα όταν αφορά ένα τόσο αγαπημένο ρόφημα και στην Ελλάδα με τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ ή έναν ζεστό στιγμιαίο καφέ.

Συμπερασματικά..

Θα κλείσω όμως με το συμπέρασμα και των ερευνητών από μια δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό κλινικής γαστρεντερολογίας: « Όσο είμαστε σε αναμονή για περισσότερα αποτελέσματα, η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη είναι ένα δικαιολογημένο πρόσθετο στην θεραπεία των ασθενών με χρόνιες νόσους του ήπατος»

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Aleksandrova K, Bamia C, Drogan D, et al. The association of coffee intake with liver cancer risk is mediated by biomarkers of inflammation and hepatocellular injury: data from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Am J Clin Nutr. 2015 Dec;102(6):1498-508.

Bamia C, Lagiou P, et al. Coffee, tea and decaffeinated coffee in relation to hepatocellular carcinoma in a European population: multicentre, prospective cohort study. Am J Clin Nutr. 2015 Dec;102(6):1498-508.

Int J Cancer. 2015 Apr 15;136(8):1899-908.

Morisco F, Lembo V, Mazzone G, Camera S, Caporaso N. Coffee and liver health. J Clin Gastroenterol. 2014 Nov-Dec;48 Suppl 1:S87-90.

Setiawan VW, Wilkens LR, Lu SC, Hernandez BY, Le Marchand L, Henderson BE. Association of coffee intake with reduced incidence of liver cancer and death from chronic liver disease in the US multiethnic cohort. Gastroenterology. 2015 Jan;148(1):118-25; quiz e15.

Zelber-Sagi S, Salomone F, Webb M, Lotan R, Yeshua H, Halpern Z, Santo E, Oren R, Shibolet O. Coffee consumption and nonalcoholic fatty liver onset: a prospective study in the general population. Transl Res. 2015 Mar;165(3):428-36.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.