Άλλες Παθήσεις

Ισχυαλγία

του Αντώνη Στουραΐτη
17 Μαΐου 2013
25644 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ισχυαλγία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο πόνος που ξεκινά από την μέση και εκτείνεται πρoς το ένα ή το άλλο πόδι ονομάζεται ισχυαλγία. Συχνά αυτός ο πόνος αυξάνεται κατά την προσπάθεια ,το βήχα, το φτάρνισμα και την καταπόνηση. Μία από τις πιό συχνές αιτίες είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ακόμη η ισχιαλγία μπορεί να ερεθίζεται από προσωρινή τοπική παγίδευση και καταπόνηση του νεύρου ή της ρίζας του.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται εξωτερικά απο τον ινώδη δακτύλιο, ο οποίος είναι συνδετικός ιστός σαν πολλά δαχτυλίδια μαζί, ενώ εσωτερικά είναι ο πυκτοειδής πυρήνας, ο οποίος είναι μια ημίρευστη ουσία. Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου συχνά υποδηλώνει εκφυλιστικές αλλαγές και είναι πολύ συχνές σε νέα άτομα. Σπάσιμο των ινών του ινώδους δακτυλίου επιτρέπει στον πυκτοειδή πυρήνα να κινηθεί προς τα έξω και να ασκήσει πίεση στην γειτονική νευρική ρίζα. Μια πολύ συχνή αιτία κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι όταν σκύβουμε εμπρός και συγχρόνως πλάγια για να σηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο. Αθλητές που υποφέρουν απο κήλη δίσκου στο παρελθόν είχαν επεισόδια απο οξείες κρίσεις (λουμπάγκο). Ανάλογα με το που βρίσκεται η κήλη σε σχέση με τη νευρική ρίζα ,υπάρχουν και διαφορετικά σύνδρομα

  • Ο4 σύνδρομο όταν η γειτονική ρίζα που επηρεάζεται είναι μεταξύ τρίτου και τέταρτου οσφυικού σπονδύλου.
  • 05 σύνδρομο όταν η γειτονική ρίζα που επηρεάζεται είναι μεταξύ τέταρτου και πέμπτου οσφυικού σπονδύλου.
  • Ι1 σύνδρομο όταν η γειτονική ρίζα που επηρεάζεται είναι μεταξύ πέμπτου οσφυικού σπονδύλου και του πρώτου ιερού.

Συμπτώματα

Συνήθως το Ι1 σύνδρομο επηρεάζει ανθρώπους άνω των 40 ετών, ενώ το Ο5 σύνδρομο είναι πιο συχνό σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κάθε σύνδρομο έχει έχει μια χαρακτηριστική αντανάκλαση του πόνου και χαρακτηρίζεται από επηρεασμό της αισθητικότητας, των αντανακλαστικών και της μυικής δύναμης.

Ο συνδιασμός λουμπάγκο και ισχιαλγίας συμβαίνει όταν ο πόνος υπάρχει στην οσφυική μοίρα αλλά συγχρόνως επεκτείνετε στο πόδι και επιδεινώνεται με την προσπάθεια. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται μουδιάσματα στην περιοχή κατανομής του νεύρου, αδυναμία στο πόδι και μείωση των αντανακλαστικών. Ο πόνος μπορεί να αυξάνεται με το βήχα ή με την καταπόνηση και μπορεί να είναι τόσο σοβαρός ώστε η οσφυική μοίρα να κλειδώνει σε πλάγια κάμψη (ανταλγική σκολίωση).

Διάγνωση

  • Η διάγνωση επιβεβαιώνεται απο τη λήψη του ιστορικού
  • Η κιλνική εξέταση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να δείξει σκολίωση που δημιουργείται απο ισχυρή προστατευτική μυική σύσπαση στην οσφυική περιοχή.
  • Η κινητικότητα στη περιοχή είναι μειωμένη και οι μύες είναι σε σύσπαση και επώδυνοι στη ψηλάφηση.
  •  ανύψωση τεντωμένου του ποδιού που πονάει με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Ο εξεταστής ανυψώνει παθητικά το πόδι και σημειώνει σε πόσες μοίρες ξεκινά ο πόνος.
  • Η νευρολογική εξέταση μπορεί να δείξει μειωμένα αντανακλαστικά, μυική αδυναμία ή παράλυση και μειωμένη αισθητικότητα.
  • Σε πολύ σοβαρή παθολογία, όπου έχουμε διαταραχή της ούρησης, πρέπει άμεσα να γίνει χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου.
  • Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ακτινολογικές εξετάσεις.

Θεραπεία

  • Ανάπαυση και σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας για 8-12 εβδομάδες.
  • Αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά
  • Φυσικοθεραπεία
  • Αύξηση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης με κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης και εκμάθηση εργονομίας.
  • Βελονισμός
  • Χειρουργική θεραπεία σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με την συντηρητική αγωγή.

Χρόνος Αποκατάστασης

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν απο κήλη δίσκου επανέρχονται σταδιακά με ανάπαυση σε 2-6 εβδομάδες. Αν έχει γίνει εγχείρηση, η αποκατάσταση εξαρτάται από την τεχνική και την έκταση του τραυματισμού. Τα αποτελέσματα της εγχείρησης είναι καλά, περίπου 95% των ασθενών έχουν πλήρη αποκατάσταση. Οι αθλητές επιστρέφουν περίπου μετά απο 6-10 εβδομάδες.

Αναδημοσίευση απο Περιοδικό "Ευεξία & Διατροφή", τεύχος 60 (σελ.11-12)

Αντώνης Στουραΐτης
Αντώνης Στουραΐτης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Φυσικοθεραπευτής