Οικογένεια

Βρεφικά Σνακ για το Σπίτι ή τη Βόλτα

23 Οκτωβρίου 2023
7776 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
vrefika snak gia to spiti  volta

Photo Source: www.canva.com

Ο πρώτος χρόνος της ζωής ενός μωρού είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης και εξέλιξης, με αποτέλεσμα οι διατροφικές του ανάγκες να αλλάζουν σταθερά. Καθώς το μωράκι σου μεγαλώνει, γίνεται πιο δραστήριο και αρχίζει την εξερεύνηση, το γάλα, παρότι παραμένει η βασική του τροφή αυτή την περίοδο, δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως όλες του τις ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό τον λόγο, μόλις συμπληρώσει τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και συγκεντρώνει τα απαραίτητα σημάδια ετοιμότητας, χρειάζεται να προστεθούν στη διατροφή του στερεές τροφές. Οι τροφές, αυτές, θα ενισχύσουν τη θρέψη του και θα το βοηθήσουν να ανακαλύψει νέες γεύσεις και υφές, να αναπτύξει νέες δεξιότητες και να περάσει ομαλά στην περίοδο που θα τρώει το φαγητό της οικογένειας.

Με όποια μέθοδο σίτισης κι αν επιλέξεις να ξεκινήσεις το ταξίδι των στερεών τροφών (αλεσμένα γεύματα, κομμάτια κατάλληλα κομμένα για την ηλικία του βρέφους, baby led weaning), μετά τον 8ο μήνα της ζωής το μωράκι σου είναι καλό να καταναλώνει 2-3 γεύματα για να φτάσει σταδιακά μετά το έτος να καταναλώνει 3 κύρια γεύματα και 1-2 σνακ. Επιπλέον, οι αλεσμένες τροφές σταδιακά πρέπει να αντικατασταθούν από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από κομμάτια, που το παιδί μπορεί να πιάσει με το χέρι και να τα καταναλώσει μόνο του, έτσι ώστε κατά το 10ο μήνα να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών.

Σε αυτό το άρθρο θα σου αναφέρω κάποια νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα για βρέφη, που μπορούν να καταναλωθούν είτε μεμονωμένα ως σνακ στο σπίτι ή τη βόλτα, είτε να ενσωματωθούν σε κάποιο από τα κύρια γεύματα. Με βάση την ηλικία του βρέφους, μπορείς να προσαρμόσεις, ανάλογα, το σχήμα και την υφή.

Φρέσκα φρούτα

Φέτες φρέσκων φρούτων: Προτίμησε εποχιακά φρούτα σε κατάλληλες κοπές, ανάλογα με την ηλικία. Τα φρούτα παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες.

Αν ψάχνεις μια πρακτική και ταυτόχρονα ασφαλή λύση ή αν είσαι εκτός σπιτιού και δεν είναι εύκολο να μεταφέρεις μαζί σου φρέσκα φρούτα, μπορείς, επίσης, να προμηθευτείς βρεφικά γεύματα σε γυάλινο βαζάκι ή σε πρακτική συσκευασία με ειδικά μελετημένο στόμιο, τα οποία περιέχουν εκλεκτά φρούτα από αυστηρά επιλεγμένες ποικιλίες. Τα γεύματα αυτά συσκευάζονται υπό κενό αέρος, ώστε να διατηρούνται άριστα και χωρίς συντηρητικά. Έτσι, μπορείς να έχεις το γεύμα ή το φρούτο του μωρού σου πάντα και παντού μαζί σου, καθώς δεν χρειάζονται ψυγείο πριν το άνοιγμα! Υπάρχουν επιλογές τόσο από συμβατικά φρούτα όσο και από βιολογικά. Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και κάνε την κατάλληλη επιλογή δίνοντας έμφαση στο να είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τεχνητών αρωμάτων, χρωστικών και συντηρητικών.

infant nutrition 2

Λαχανικά

Μαγείρεψε κατάλληλα τα λαχανικά, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμα από το μωράκι σου. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και βοηθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μάσησης.

Γιαούρτι

Είναι πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών. Μπορείς να το προσφέρεις σκέτο ή με την προσθήκη κάποιου φρούτου.

Σπιτικά κέικ/μπισκότα/ muffins/pancakes

Μπορείς να βρεις πολλές συνταγές στο διαδίκτυο με κατάλληλα υλικά για βρέφη από 6 μηνών, όπως δημητριακά, φρούτα, αυγό, γιαούρτι, τριμμένους ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, με την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει οι αντίστοιχες εισαγωγές στη διατροφή του.

Βιολογικές μπουκίτσες δημητριακών

Μετά την ηλικία των 9 μηνών, όπου το μωράκια έχουν αναπτύξει τη λεπτή τους κινητικότητα μπορείς να προσφέρεις βιολογικές μπουκίτσες δημητριακών χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών. Μπορείς να τις προσφέρεις σκέτες ή γαρνίροντας κάποιο από τα φρούτα του, το γιαούρτι του ή ως προσθήκη σε παρασκευές. Δώσε έμφαση στο τρόπο παρασκευής αυτών των προϊόντων. Κοίτα τις ετικέτες των τροφίμων και επέλεξε αυτό με τη καλύτερη διατροφική αξία. Να είναι ψημένα στο φούρνο και όχι τηγανισμένα, να μη περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά ενώ η προσθήκη βιταμινών όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Β1 που συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη διατροφική αξία στο προϊόν. Επέλεξε εκείνα που παρασκευάζονται από δημητριακά, φρούτα και λαχανικά από επιλεγμένες βιολογικές καλλιέργειες για βρέφη. Λιώνουν εύκολα στο στόμα του μωρού, φέρνοντας το σε επαφή με νέες υφές και γεύσεις!

Να θυμάσαι να επιβλέπεις πάντα το μωρό σου κατά τη διάρκεια του γεύματος και να προσφέρεις το φαγητό στις κατάλληλες κοπές και σχήματα ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητές του.

Τι να κρατήσεις

Tα σνακ είναι μια ευχάριστη εμπειρία τόσο για τους γονείς όσο και για τα μωρά. Προσφέροντας μια ποικιλία από θρεπτικά και ασφαλή σνακ, μπορείς να συμβάλεις στη κάλυψη των αναγκών του μωρού σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και καλά λιπαρά και να θέσεις βάσεις για ισορροπημένες διαιτητικές συνήθειες!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εθνικός διατροφικός οδηγός για βρέφη, παιδιά και εφήβους. http://www.diatrofikoiodigoi.gr/default.aspx?page=home

Fangupo LJ, Heath AM, Williams SM, et al. A Baby-Led Approach to Eating Solids and Risk of Choking. Pediatrics. 2016;138(4):e20160772

WHO. Complementary feeding. https://www.who.int/health-topics/complementary-feeding#tab=tab_1

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.