Οικογένεια

Παιδική Διατροφή: Μαγειρεύοντας με το Παιδί σου

08 Μαρτίου 2023
3600 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidiki-paxisarkia

Photo source: www.canva.com

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από τα νοσήματα που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης καθώς τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμιών. Ταυτόχρονα εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις η παχυσαρκία έχει και δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού

Δεκαετίες έρευνας καταδεικνύουν ότι οι θετικές σχέσεις γονέα-παιδιού υποστηρίζουν την ανάπτυξη αυτορρύθμισης των παιδιών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά που έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτορρύθμισης έχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία.

Άλλοι οικογενειακοί παράγοντες που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία είναι:

  • Οικογενειακό προφίλ εκγύμνασης
  • Διατροφικές συνήθειες
  • Ποιότητα ύπνου
  • Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Στις μέρες μας, ολοένα και αυξανόμενες είναι οι ενδείξεις πως η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας καθώς και τις τεχνικές μαγειρέματος των γονέων. Οι γονείς πέρα από το ότι λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά τους, επηρεάζουν άμεσα τη διαθεσιμότητα των τροφίμων που υπάρχουν στο σπίτι άρα και την κατανάλωση τους.

Μερικές υγιεινές επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι γονείς ώστε να βελτιώσουν τις γευματικές συνήθειες των παιδιών τους είναι :

Παστέλι

Υλικά:

  • 500γρ. σουσάμι ωμό
  • 500γρ. μέλι

Εκτέλεση:

Καβουρδίζετε το σουσάμι μόνο του σε ένα τηγάνι ή σε ένα ταψάκι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βάζουμε το μέλι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του μελιού που βράζει. Τότε, προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι κι ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Αν θέλετε να κάνετε το παστέλι … superfood , τότε στο σημείο αυτό προσθέτετε σπόρους chia και θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύετε συνεχώς για 5-10 λεπτά. Αδειάζετε το ζεστό μείγμα σε μία λαδόκολλα σε ταψάκι. Το απλώνετε καλά. Το αφήνετε να κρυώσει και είναι έτοιμο! Απλά τεμαχίζετε σε μεγέθη που θέλετε.

Μπισκότα με ταχίνι

Yλικά για 10 μπισκότα:

  • 100γρ. ταχίνι με κακάο
  • 120γρ. μέλι
  • 120γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 χούφτα cranberries

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά! Το ταχίνι και το μέλι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα τροφίμων ή σε μεμβράνη. Την πλάθουμε σε ρολό, σαν να φτιάχνουμε σαλάμι και τη βάζουμε για 5λεπτά στην κατάψυξη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, και κόβουμε τη ζύμη σε ροδέλες. Δεν πειράζει αν διαλύεται, πατήστε με τα χέρια και θα ενωθεί. Στο ψήσιμο δεν θα φουσκώσουν πολύ, συνεπώς δεν χρειάζοναι μεγάλη απόσταση.
Τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί. Τα ψήνουμε μόλις για 10 λεπτά για να είναι σχετικά τραγανά.

Μπάρες βρώμης με superfoods

Υλικά: 

  • 130 γρ. ταχίνι
  • 120 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 170 γρ. μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Λίγο αλάτι
  • 230 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. κράνμπερις, αποξηραμένα
  • 50 γρ. αμύγδαλα
  • 50 γρ καρύδια αλεσμένα
  • 50 γρ. σταγόνες σοκολάτας υγείας

Εκτέλεση:

  • Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια τετράγωνη φόρμα ή τσέρκι 20×20 εκ.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύω το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι, το μέλι, το αλάτι και τη βανίλια. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω τις νιφάδες βρώμης, τις σταφίδες, τα κράνμπερις, τα αμύγδαλα και τις σταγόνες σοκολάτας. Ενώνω τα δύο μείγματα και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ισιώνω καλά. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.
  • Κόβω σε μπάρες και σερβίρω.

Light Σοκολατοπιτα

Υλικά:

  • 300γρ. γάλα 1,5% ή γάλα αμυγδάλου
  • 250γρ. κουβερτούρα
  • 150γρ. νιφάδες βρώμης
  • 2 κουτ. σούπας φυστικοβουτυρο

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνεις το γάλα . Κόβεις σε κομμάτια την κουβερτούρα και προσθέτεις το ζεστό γάλα ανακατεύοντας καλά.
  • Αφού λιώσει, προσθέτεις την βρωμη και το φυστικοβουτυρο.
  • Ανακατεύεις καλά όλα τα υλικά και τα προσθέτεις σε ένα σκεύος.
  • Αφήνεις στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου και είναι έτοιμη!

Καταλήγοντας

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στην ευαίσθητη παιδική ηλικία τα παιδιά γίνονται δέκτες χιλιάδων ερεθισμάτων που τα ωθόυν σε διαταργμένες διατροφικές συνήθειες. Οι γονείς ως πρότυπα θα πρέπει να επηρεάζουν θετικά τα παιδιά τόσο μέσω της μίμησης όσο και μέσω της συμβουλευτικής που τους ασκούν. Σίγουρα μελλοντικά ευρήματα θα είναι πολύ σημαντικά για την περαιτέρω ανάλυση της παιδικής παχυσαρκίας  

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Anderson, S.E. and Keim, S.A., 2016. Parent–child interaction, self-regulation, and obesity prevention in early childhood. Current obesity reports, 5, pp.192-200.

Jebeile, H., Kelly, A.S., O'Malley, G. and Baur, L.A., 2022. Obesity in children and adolescents: epidemiology, causes, assessment, and management. The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής