Διατροφή

Πράσινος καφές και απώλεια βάρους

του Γεώργιου Σαλταούρα
08 Μαΐου 2013
16803 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kokoi prasinou kafe

Ο πράσινος καφές (green coffee) είναι η τελευταία εμπορική μόδα στην απώλεια βάρους. Η προώθηση προϊόντων που περιέχουν εκχυλίσματα κόκκων πράσινου καφέ είναι έντονη και ο ισχυρισμός ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, όπου ευνοείται η αύξηση βάρους και κατ' επέκταση η παχυσαρκία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η ιδέα του ανώδυνου αδυνατίσματος με τη χρήση σκευασμάτων αποτελεί μία δημοφιλή λύση. Όμως ποια είναι η αλήθεια γύρω από τα σκευάσματα πράσινου καφέ και ποια τα βραχυχρόνια αλλά και μακροχρόνια αποτελέσματά του;

Ποια η δράση του κύριου συστατικού του πράσινου καφέ;

Το κύριο συστατικό που έχει μελετηθεί για τη δράση του στην απώλεια βάρους είναι το χλωρογενικό οξύ, μία ουσία που βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στους ωμούς πράσινους κόκκους καφέ και η οποία καταστρέφεται σε σημανικό βαθμό με το ψήσιμο. Η δράση του μελετήθηκε αρχικά σε ζώα, όπου φάνηκε ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα.

Ως πιθανός μηχανισμός αναφέρεται η μειωμένη απορρόφηση των υδατανθράκων στο λεπτό έντερο (η γλυκόζη είναι η δομική μονάδα των όλων των υδατανθράκων των τροφίμων). Έτσι, ο πράσινος καφές μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και, επομένως, να μας βοηθήσει να χάσουμε περιττά κιλά.

Μελέτες σε ανθρώπους πράγματι έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα: απώλεια βάρους 1–8 κιλών σε χρονικό διάστημα 4–18 εβδομάδων

Είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα των μελετών;

Είναι όμως σημαντικό να τονιστεί ότι ο σχεδιασμός των μελετών αυτών δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Μία πρόσφατη μετα-ανάλυση περιέλαβε μόλις τρεις από αυτές στην αξιολόγησή της, ενώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της απώλειας βάρους μέσω της κατανάλωσης πράσινου καφέ ως "αβέβαιο" και "μέτρια σημαντικό".

Ακόμη, οι μελέτες αυτές περιείχαν πολύ μικρό δείγμα ατόμων, ήταν σύντομες σε διάρκεια, χρηματοδοτούνταν από εταιρίες, ενώ δε παρείχαν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, στοιχεία που μειώνουν το κύρος τους. Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει την αμφιβολία των αποτελεσμάτων είναι η διαφορά στην ποσότητα χλωρογενικού οξέος που χορηγήθηκε, που διέφερε έως και 10 φορές (180 έναντι 1050 mg τη ημέρα), χωρίς παράλληλα να γίνεται αναφορά σε πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι για να προσλάβουμε 1050 mg χλωρογενικού οξέος χρειαζόμαστε 4 φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Συνεπώς, τα επιστημονικά δεδομένα δε στηρίζουν τη δράση του πράσινου καφέ, που εκτός των άλλων μπορεί να αποδειχθεί και ιδιαίτερα ακριβό προϊόν, ενώ παράλληλα δεν έχει μελετηθεί η τυχόν βλαπτική του δράση.

Είναι ένας ακόμα μύθος;

Είναι πιθανό, μιας και τα δεδομένα είναι φτωχά, παρόλη την έντονη προώθηση των προϊόντων αυτών τους τελευταίους μήνες στη ελληνική αγορά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα γύρω από το θέμα αυτό.

Ο συνδυασμός ενός ισορροπημένου υποθερμιδικού προγράμματος διατροφής και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας είναι ο πιο αποτελεσματικός, επιστημονικά αποδεδειγμένος, τρόπος για απώλεια βάρους και διατήρηση ενός υγιούς και δυνατού σώματος, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Αλλάξτε επομένως τις συνήθειες διατροφής σας και εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Αντίθετα, αποφύγετε πρακτικές που υπόσχονται αποτελέσματα που πιθανώς δε μπορούν να υλοποιήσουν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bakuradze T, Boehm N, Janzowski C, et al. Antioxidant-rich coffee reduces DNA damage, elevates glutathione status and contributes to weight control: results from the intervention study. Mol Nutr Food Res. 2011;55:793–797.

Dellaibera B, Lemaire S, Lafay S. Svetol, green coffee extract, induces weight loss and increases the lean to fat mass ratio in volunteers with overweight problem. Phytotherapie. 2006;4:194–197.

Onakpova I, Terry R, Ernst E. The use of green coffee extract as a weight loss supplement: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Gastroenterol Res Pract. 2011.

Vinson J, Burnham B, Nagendran M. Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy 2012:5 21–27

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr