Διατροφή

Ο «αντιοξειδωτικός» γαύρος

04 Δεκεμβρίου 2012
69123 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ο «αντιοξειδωτικός» γαύρος

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένας αρχάριος μάγειρας σίγουρα δεν θα επέλεγε ψάρι ως κυρίως πιάτο για τους καλεσμένους του. Μπορεί να τον φοβίσει το ψήσιμο, η γεύση, η δυσκολία πραγμάτωσης μιας συνταγής αλλά ίσως και το σύνδρομο της «άδειας τσέπης». Αυτή η συνταγή όμως ήρθε για να λύσει τους παραπάνω προβληματισμούς όσων αγαπάνε το ψάρι αλλά δυσκολεύονται στο μαγείρεμά του.

Το μόνο υλικό που θα χρειαστεί να αγοράσετε είναι ο γαύρος ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι της επιλογής σας. Τα υπόλοιπα υλικά θα τα βρείτε ακόμη και σε ένα φοιτητικό ψυγείο. Τέσσερα είναι τα βασικά βήματα της συνταγής: καθαρίστε, κόψτε, στρώστε, ψήστε. Τόσο απλά!

Ποια είναι η θρεπτική αξία της συνταγής;

Αν από την άλλη μεριά αν αναλογιστείτε τη θρεπτική του αξία, ακόμη και έναν μέτριο βαθμό δυσκολίας να είχε δεν θα έπρεπε να τα παρατήσετε. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις του τέλειου πιάτου: θρεπτικό, γρήγορο, εντυπωσιακό, γευστικό, χορταστικό και φτηνό ανάλογα βέβαια με τα θαλασσινά γούστα του καθενός.

Η συνταγή μας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β6) ενώ αποτελεί σημαντική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων (φώσφορος , ψευδάργυρος κ.ά.)

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, που στη συνταγή μας προέρχεται κυρίως από τη ντομάτα, ενισχύει τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς του οργανισμού, έχει αντιοξειδωτική δράση, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και, τέλος, συμμετέχει στη σύνθεση σημαντικών μορίων όπως είναι κάποιες ορμόνες. Πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι κατά το μαγείρεμα ένα μέρος της βιταμίνης C καταστρέφεται.

Βιταμίνες Β2 και Β6

Από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η Β2 συμμετέχει κυρίως στο μεταβολισμό των λιπών και την απελευθέρωση ενέργειας από το κύτταρο ενώ συμβάλλει και στη δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών και βοηθά στην όραση. Επιπλέον, η Β6 είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και αντισωμάτων ενώ συμμετέχει και στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Φώσφορος

Ο φώσφορος που βρίσκεται σε αφθονία στη συνταγή μας είναι σημαντικός κυρίως για την δομή των οστών, δοντιών και για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος έχει την ιδιότητα να κατευθύνει και να επιβλέπει την αποτελεσματική ροή των διαδικασιών του σώματος, στη διατήρηση των ενζύμων και των κυττάρων. Είναι απαραίτητος στο γεννητικό σύστημα των αρρένων, για το δέρμα, τα νύχια, τις τρίχες και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Εντάξτε τη συνταγή στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

Η παραπάνω συνταγή μπορεί να ενταχθεί στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο του υγιούς πληθυσμού καθώς η μεσογειακή διατροφή συστήνει την συχνή κατανάλωση ψαριού. Επίσης, ο γαύρος είναι ένα ψάρι που μπορεί να καταναλωθεί με το κόκαλο αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη ασβεστίου, γεγονός που προσδίδει ένα ακόμη πλεονέκτημα.

Υλικά 

  • 750 γραμ. γαύρος
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ντομάτες
  • 2 λεμόνια
  • 2 κουτ. της σούπας φρέσκια ρίγανη ή 2 κουτ. του γλυκού ξερή
  • 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τον γαύρο και τον ξεπλένετε. Πλένετε και κόβετε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες με τη φλούδα τους.
  2. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες.
  3. Στρώνετε το γαύρο με τη σειρά σε ένα ρηχό ταψί και βάζετε ενδιάμεσα τις φέτες λεμονιού και ντομάτας.
  4. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.
Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.