Διατροφή

Πόσο καλά γνωρίζετε τις ετικέτες τροφίμων;

της Μαρίας - Φιλίας Παρασκευά
14 Ιανουαρίου 2014
22149 Προβολές
6 λεπτά να διαβαστεί
Πόσο καλά γνωρίζετε τις ετικέτες τροφίμων;

Οι ετικέτες τροφίμων ενημερώνουν τον καταναλωτή για το τρόφιμο στο οποίο αναφέρονται. Η σωστή επεξήγηση και κατανόηση των σημείων που αναγράφονται σε μία ετικέτα επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη υγεία.

Δίνουν πληροφορίες για το πώς να επιλέξει κανείς μεταξύ διαφορετικών τροφίμων ανάλογα με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Για παράδειγμα, μελετώντας κανείς τις ετικέτες των τροφίμων μπορεί να ανακαλύψει σε κάποια τρόφιμα την «κρυμμένη» ζάχαρη ή το «κρυμμένο» αλάτι.

Επίσης, απαραίτητη είναι η μελέτη των ετικετών, από άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες.

Το παρακάτω κουίζ συμβάλλει στην διατροφική εκπαίδευση των καταναλωτών. Ενημερώνει για το Σύστημα Ενδεικτικής Ενεργειακής Πρόσληψης GDA και το πώς χρησιμοποιείται για να πληροφορήσει τον καταναλωτή για την ποσότητα των πιο σημαντικών διατροφικών συστατικών που τους προσφέρει μία μερίδα τροφίμου.

Απαντώντας τις ερωτήσεις του κουιζ, ο καταναλωτής θα μάθει να διακρίνει αν είναι υψηλή η περιεκτικότητα του τροφίμου σε φυτικές ίνες, σε λιπαρά (και ποια από αυτά είναι κορεσμένα ή/και trans λιπαρά), αλλά και σε ζάχαρη και αλάτι. Επίσης, ο καταναλωτής θα μάθει αν το τρόφιμο περιέχει πρόσθετα (Ε) και αν περιέχει Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ).

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Wijgaart AWV. Nutrition Labelling: purpose, scientific issues and challenges. Asia Pacific J Clin Nut. 2002 11 (2): S68-71.

Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Use of nutritive and nonnutritive sweeteners. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2012; 112:739-758.

European Food Safety Authority, accessed in June 2013. http://www.efsa.europa.eu/

Γνώση έχω, υγεία κατέχω. Εκδόσεις Ίδρυματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος. 2010.

Μαρία-Φιλία Παρασκευά
Μαρία-Φιλία Παρασκευά Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.