Διατροφή

Το αλάτι προκαλεί δίψα;

της Ζωής Πορφύρη
06 Νοεμβρίου 2015
19752 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Το αλάτι προκαλεί δίψα;

Είναι κοινή πεποίθηση πως η κατανάλωση αλατιού και αλμυρών φαγητών προκαλεί αύξηση της δίψας, ωστόσο μία νέα έρευνα έρχεται να διερευνήσει επιστημονικά κατά πόσον πραγματικά η πρόσληψη αλατιού προκαλεί αύξηση της δίψας.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Micah Leshem από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ, η έρευνα εξέτασε αν η πρόσληψη αλμυρών τροφών αυξάνει τη δίψα σε 58 συμμετέχοντες - τα αποτελέσματα έδειξαν πως η δίψα ήταν παρόμοια μετά την κατανάλωση αλμυρού ή γλυκού σνακ ή αλατισμένων ξηρών καρπών.

Η έρευνα, την οποία υποστήριξε το Ινστιτούτο Αλατιού, έγραψε πως η λήψη 3,5 έως 4,4 g αλατιού από άνδρες και 1,9 έως 3,7 g αλατιού από γυναίκες, υπό τη μορφή αλατισμένων ξηρών καρπών δεν αύξησαν την δίψα ή την κατανάλωση ποτών και νερού σε διάστημα 2 ωρών, σε σύγκριση με την κατανάλωση παρόμοιας ποσότητας κατανάλωση αρωματισμένων ξηρών καρπών ή γλυκών.

Σύμφωνα με την έρευνα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έπιναν περίπου 500 με 400 ml νερού, μέσα σε δύο ώρες από την κατανάλωση του αλατιού.

Μάλιστα, ανέφερε πως η σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και της δίψας μπορεί να είναι «αδύναμη» σε συνήθεις συνθήκες, αλλά μπορεί να προκύψει πιο έντονα όταν η δίψα είναι πιο έντονη και η ωσμωτικότητα του πλάσματος αυξάνεται πάνω από 2-3%.

Ως αποτέλεσμα ο Ισραηλινός ερευνητής πρότεινε ότι τα ευρήματα της έρευνας παρέχουν μια ελαφρυντική προοπτική στην ιδέα ότι το αλάτι προκαλεί δίψα, ωστόσο χρειάζονται ακόμα πολλές μελέτες και έρευνες, ώστε να αποδειχτεί αν πραγματικά το αλάτι προκαλεί δίψα.

Ζωή Πορφύρη
Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος