Διατροφή

Οφέλη του καφέ: νέες μεταναλύσεις

23 Δεκεμβρίου 2015
18984 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Οφέλη του καφέ: νέες μεταναλύσεις

Πολύ συχνά έχουμε αναφέρει ότι ο τομέας της διατροφικής αξίας του καφέ, έχει προσελκύσει δυναμικά το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια! Σε αυτό το άρθρο θα συγκεντρώσω τα βασικά οφέλη του καφέ στη υγεία όπως προκύπτουν από αντίστοιχα ερευνητικά δεδομένα και δει, μεταναλύσεις, την επιτομή της ερευνητικής μεθόδου.

Είναι ενδιαφέρον να έχει κανείς τέτοια δεδομένα στα χέρια του γνωρίζοντας ότι ο καφές είναι μια γευστική απόλαυση ούτως ή άλλως. Είναι καλό να έχετε υπόψη σας ότι αυτά αναφέρονται σε υγιή άτομα και επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ορίζει την ασφαλή κατανάλωση καφεΐνης στα 400mg/ημέρα κάτι που μπορείτε να πετύχετε με 3-4 στιγμιαίους καφέδες την ημέρα και περισσότερους ελληνικούς. Πολλές φορές, οι θετική σύνδεση με την υγεία αφορά και τον ντεκαφεϊνέ καφέ. Σε κάθε περίπτωση κρατήστε το μέτρο και αφήστε τον καφέ να συμβάλει στην πρόληψη.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Ο όρος καρδιαγγειακά νοσήματα όπως καταλαβαίνετε μπορεί να περιλαμβάνει πολλές παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά. Ωστόσο, οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ φαίνεται να ισχύουν τόσο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο σύνολό τους όσο και για τις βασικότερες υποπεριπτώσεις αυτών, που είναι η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην συγκεκριμένη μετανάλυση, το μέγιστο όφελος από την κατανάλωση καφέ ήταν για όσους συστηματικά έπιναν 3-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως επωφελούμενοι έως 15% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου!

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Ο καφές φαίνεται να έχει προστατευτική δράση στην εμφάνιση διαβήτη είτε είναι με καφεΐνη είτε είναι χωρίς! Η σχέση αυτή είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή ανάλογα την ποσότητα καφέ που καταναλώνει κανείς χαίρεται και τα αντίστοιχα οφέλη. Συγκεκριμένα, μια μετανάλυση που μελέτησε πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα, έδειξε ότι κάποιος που καταναλώνει καφέ μπορεί να έχει από 8% έως 33% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη ανάλογα αν καταναλώνει 1-6 φλιτζάνια καφέ. Σίγουρα λοιπόν, αυτοί που δεν ωφελούνται είναι εκείνοι που δεν καταναλώνουν ή καταναλώνουν σπάνια καφέ.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Στην μετανάλυση αυτή του 2013, εξετάστηκε ένα υγιής πληθυσμός 8000 περίπου ατόμων ως προς την εμφάνιση πεπτικών διαταραχών και συγκεκριμένα το έλκος στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου, η οισοφαγίτιδα λόγω παλινδρόμησης και η μη διαβρωτική παλινδρόμηση. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν οφείλονταν στην κατανάλωση καφέ τελικά! Εδώ αξίζει να αναφέρω αν και δεν είναι μετανάλυση, ότι πρόσφατα έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ανέδειξε ότι κανένα είδος καφέ, ούτε και ο στιγμιαίος που περισσότερο βάλλεται, δεν προκαλεί πόνο στο στομάχι σε υγιείς ενήλικες.

Νόσος του Parkinson

Η νόσος του Parkinson είναι μια νευρο-εκφυλιστική νόσος που εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες με αστάθεια και τρέμουλο στην κινήσεις επηρεάζοντας κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι μία κατάσταση που εξαρτάται πολύ από το γονιδιακό υπόβαθρο (πχ. κληρονομικότητα) αλλά ένα προληπτικό περιβάλλον, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου. Φαίνεται αυτό ισχύει και για τον καφέ όπου μια κατανάλωση περί των 3 φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να πάσχει κανείς έως και 28%!

Καρκίνος

Παρατηρώντας σε επιδημιολογκές μελέτες τον πληθυσμό, μια μετανάλυση έδειξε πώς για κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται, μειώνεται ο κίνδυνος να αναπτύξει κανείς καρκίνο κατά 3%. Το μεγαλύτερο όφελος φαίνεται να το έχουν όσοι καταναλώνουν συστηματικά καφέ ενώ το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε τύπο καρκίνου. Η προστατευτική δράση διαφαίνεται για τα εξής όργανα/ιστούς: ουροδόχος κύστη, μαστός, στοματοφαρυγγική κοιλότητα, οισοφάγος, ενδομήτριο, παχύ έντερο, ήπαρ, πάγκρεας, προστάτης, αίμα.

Θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία

Λαμβάνοντας υπόψη έρευνες που παρακολουθούσαν την εξέλιξη του πληθυσμού σε βάθος 50 ετών, υπάρχουν στατιστικά που δημοσιεύτηκαν πέρυσι και τα οποία υπολογίζουν ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ σε ποσότητα 4 φλιτζάνια ημερησίως μπορεί να συνεισφέρει σε 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία! Το όφελος αυτό, είναι ανεξάρτητο αν κάποιος καπνίζει ή όχι ενώ όσοι κατανάλωναν μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα δεν είχαν τη μέγιστη προστασία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Crippa A, Discacciati A, Larsson SC, Wolk A, Orsini N. Coffee consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis. Am J Epidemiol. 2014 Oct 15;180(8):763-75.

Ding M, Bhupathiraju SN, Chen M, van Dam RM, Hu FB. Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and a dose-response meta-analysis. Diabetes Care. 2014 Feb;37(2):569-86.

Ding M, Bhupathiraju SN, Satija A, van Dam RM, Hu FB. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation. 2014 Feb 11;129(6):643-59

Qi H, Li S. Dose-response meta-analysis on coffee, tea and caffeine consumption with risk of Parkinson's disease. Geriatr Gerontol Int. 2014 Apr;14(2):430-9.

Shimamoto T, Yamamichi N, Kodashima S, Takahashi Y, Fujishiro M, Oka M, Mitsushima T, Koike K. No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan. PLoS One. 2013 Jun 12;8(6):e65996.

Yu X, Bao Z, Zou J, Dong J. Coffee consumption and risk of cancers: a meta-analysis of cohort studies. BMC Cancer. 2011 Mar 15;11:96.

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.