Διατροφή

Μπάρες Δημητριακών: Ένα Σνακ για όλες τις ώρες

04 Απριλίου 2023
4074 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
bares dimitriakon gia oles tis ores

Photo Source: www.canva.com

Μήπως ψάχνεις στην καθημερινότητά σου θρεπτικά, χορταστικά και γευστικά σνακ που μπορείς να τα καταναλώσεις σε διαφορετικές περιστάσεις και ώρες της ημέρας;

Ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ της εποχής μας, οι μπάρες δημητριακών έχουν έρθει για να καλύψουν αυτή την ανάγκη. Αν ρίξεις μια ματιά στα ράφια του σούπερ μάρκετ, θα συναντήσεις μια πληθώρα από μπάρες δημητριακών.

  • Είναι, όμως, όλες οι μπάρες που κυκλοφορούν το ίδιο;
  • Έχουν παρόμοια θρεπτική αξία;
  • Τι χρειάζεται να προσέχεις πριν επιλέξεις την κατάλληλη για εσένα;

Ποιες Ανάγκες σου Μπορεί να Καλύψει μια Μπάρα Δημητριακών;

Αν θέλεις ένα εύκολο στην παρασκευή γεύμα

Οι μπάρες δημητριακών μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα πλήρες γεύμα. Είναι πηγή υδατανθράκων και αν τη συνδυάσεις με γιαούρτι ή γάλα (πηγή πρωτεϊνών) και φρούτο (φρέσκο τρόφιμο), τότε έχεις αμέσως έτοιμο ένα πλήρες γεύμα, που μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό ή ως ελαφρύ βραδινό.

Αν θέλεις ένα σνακ για τη βόλτα σου ή καθοδόν

Όταν περνάς πολλές ώρες εκτός σπιτιού είτε λόγω δουλειάς ή αναψυχής και δεν θέλεις να παραλείπεις τα ενδιάμεσα γεύματα, χρειάζεσαι επιλογές που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, χωράνε ακόμη και στην τσέπη του μπουφάν σου και μπορούν να καταναλωθούν στον δρόμο ή στο αυτοκίνητό σου.

Αν επιθυμείς κάτι γλυκό

Οι μπάρες δημητριακών έχουν, συνήθως, γλυκιά γεύση. Μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή αντί για κάποιο γλυκό, η οποία θα σου δώσει παράλληλα αρκετά θρεπτικά συστατικά και ελεγχόμενες θερμίδες. Χρειάζεται, όμως, να προσέξεις το θερμιδικό της περιεχόμενο και κατ’ επέκταση το μέγεθος της μερίδας που θα καταναλώσεις. Επίλεξε μπάρες με κάτω από 100 θερμίδες.

Για πριν ή μετά την προπόνηση

Πριν την προπόνηση χρειάζεσαι ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, που θα σε βοηθήσει να έχεις την απαραίτητη ενέργεια και αντοχή κατά τη διάρκειά της. Οι μπάρες δημητριακών είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και αποτελούν μια καλή επιλογή σνακ πριν την άσκηση.

Μετά την άσκηση, είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα ισορροπημένο γεύμα , το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει μια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, ψάρι), μια πηγή υδατάνθρακα (π.χ. ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες) και λαχανικά (π.χ. συνοδευτική σαλάτα, μαγειρεμένα λαχανικά), για να μπορέσεις να αναπληρώσεις την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σου αλλά και τα πρωτεϊνικά αποθέματα του σώματος. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μια μπάρα δημητριακών και ένα γιαούρτι ή ένα αυγό βραστό είναι μια καλή επιλογή σνακ, πριν καταναλώσεις το κύριο γεύμα σου.

Ποια Μπάρα να Επιλέξεις;

Η επιλογή της μπάρας δημητριακών ως μέρος ενός κυρίου γεύματος ή ως ενδιάμεσο γεύμα είναι μια πολύ θρεπτική λύση. Τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής δίαιτας και πρέπει να αποτελούν συστατικό των καθημερινών μας γευμάτων.

Οι μπάρες δημητριακών με βάση το σιτάρι και την βρώμη ολικής άλεσης, αποτελούν μια καλή επιλογή για όλες τις ώρες, καθώς παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Παράλληλα, χρειάζεται να δώσεις προσοχή στο θερμιδικό τους περιεχόμενο, καθώς και στην περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.

Τι να Κρατήσεις;

Οι μπάρες δημητριακών μπορούν να ενσωματωθούν σε διαφορετικά γεύματα της ημέρας, ενισχύοντας τη θρεπτική τους αξία και καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες. Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα τροφίμων στη συσκευασία και κάνε την κατάλληλη επιλογή, σύμφωνα με τις δικές σου διατροφικές απαιτήσεις!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sharma et al. Ceral bars- A healthful choice. A review. Carpathian Journal of Food Science and Technology 2014, 6(2), 29-36.

Mälkki, Y. (2001). Physical properties of dietary fiber as keys to physiological functions. Cereal Foods World46(5), 196-199.

Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες: http://www.diatrofikoiodigoi.gr/

Kyrø C. and Tjønneland A. Whole grains and public health. BMJ. 2016. 353: i3046.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.