Συστάσεις Διατροφής

Λίγο νερό βρε παιδιά, λίγο νερό...

29 Ιουλίου 2013
10965 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
o striglos pou egine arnaki kostantaras

Ο Κωνσταντάρας καθώς τρώει με τους γιούς του στην ταινία «Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι» (1968) ζητάει επειγόντως νερό γιατί πνίγηκε («λίγο νερό βρε παιδιά, λίγο νερό»). Ως γνήσιοι καλομαθημένοι γιοί τελικά καταλήγουν στο «άντε ρε πατέρα να πιείς μόνο σου και άμα θες φέρε και εμένα ένα ποτήρι..» Μπορεί στην περίπτωση του Λάμπρου Κωνσταντάρα λίγο νερό να ήταν αρκετό, όμως φαίνεται όλο και πιο ισχυρή η πεποίθηση ότι το πολύ νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια ή τη ρύθμιση του βάρους.

Νερό: Βοηθά στην απώλεια ή ρύθμιση του βάρους;

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Σε μια καλοσχεδιασμένη πρόσφατη μελέτη φαίνεται ότι άτομα που ακολουθούσαν υποθερμιδική δίαιτα (δίαιτα αδυνατίσματος) πίνοντας 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα κατάφερναν να χάσουν 2 κιλά περισσότερα μέσα σε 12 εβδομάδες από τα άτομα που ακολουθούσαν υποθερμιδική δίαιτα χωρίς όμως να καταναλώνουν νερό. Στη συγκεκριμένη μελέτη που έγινε σε μεσήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας φάνηκε ότι η πόση νερού οδηγούσε σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Σε ένα αντίστοιχο συμπέρασμα καταλήγουν αρκετές μελέτες.

Ένας μεσήλικας ή ηλικιωμένος θα λάβει 75-90 θερμίδες λιγότερες αν πριν από το γεύμα καταναλώσει νερό

Καταγραφή της πρόσληψης νερού

Επίσης, η καταγραφή της πρόσληψης νερού, πέρα από την καταγραφή της κατανάλωσης φρούτων-λαχανικών και της φυσικής δραστηριότητας, αποτελεί εργαλείο για μια αποτελεσματική και πρακτική ρύθμιση (συντήρηση) του βάρους μετά από δίαιτα αδυνατίσματος.

Πρόταση κατανάλωσης φρούτων

Θα μπορούσε να διατυπωθεί επίσης η πρόταση κατανάλωσης φρούτων που είναι πλούσια σε νερό 1-2 ώρες πριν την κατανάλωση γεύματος. Δηλαδή, 1-2 λεπτές φέτες καρπούζι (καλοκαίρι) ή 1-2 πορτοκάλια (χειμώνας) είναι ένας ιδανικός τρόπος πρόσληψης ικανής ποσότητας νερού με ωραία γεύση λίγο πριν καταναλώσετε κύριο γεύμα, πόσο μάλλον αν αυτό είναι εκτός σπιτιού (ταβέρνα, δεξίωση κα), όπου οι πειρασμοί είναι μεγάλοι. Η τελευταία πρόταση είναι χρήσιμη για να συγκρατήσετε την πείνα σας.

Πίνουμε ή τρώμε (μέσω φρούτων) πολύ νερό πριν τα γεύματα μας και θα βγούμε κερδισμένοι στη μάχη ρύθμισης της σιλουέτας μας!

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"